1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurivuosi 2015 musiikissa: Antti Tuiskun paluu ja Sibeliuksen juhlavuosi – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimituksen vuoden parhaiden musiikkikokemusten listalle pääsivät muun muassa minimalistisen musiikin ikoni ja suomalaiset räppärit. Katso lista ja lue, mikä kulttuuritoimittajia säväytti vuoden aikana musiikissa eniten.

Kulttuuri
Antti Tuisku kuulostelee yleisön laulun kuuluvuutta Simerockissa 2015.
Antti TuiskuTapio Nykänen / Yle

MUSIIKKI

Antti Tuiskun paluu

Entinen Idols-tähti pisti homman hieman läskiksi ja teki näyttävän paluun uudistuneena. Hiipumassa ollut ura sai aivan uuden nosteen, kun Tuisku laski petonsa irti. Laulaja teki nylonbeatit, kun kriitikotkin alkoivat kehua Tuiskun musiikkia ja keikkoja. Ensimmäiset keikat rockfestareilla, loppuunmyytyjä kiertuekeikkoja ja ensi kevään areenakonsertti osoittavat, että Suomessa on ollut Antti Tuiskun kokoinen röyhkeän pop-tähden mentävä aukko.

Ville Vedenpää

Antti Tuisku, Ruisrock 2015

Pilke silmäkulmassa kävin katsomassa, mistä ihmiset kesällä 2015 kohisivat. Festariteltassa oli järkyttävän ahdasta, huutomyrsky korvia huumaava. Tuisku söi banaania ja lauloi, että hän ei kommentoi. Häkellyttävyydessään ikimuistoinen kokemus.

Mattias Mattila

Weekend Baltic Pärnussa

Valokuva näyttävästä Armin van Buurenin valo- ja lasershowsta.
Weekend Baltic -festivaali järjestettiin kesällä ensimmäistä kertaa Viron Pärnussa. Satu Nurmio / Yle

Weekend Festival vei suomalaisfestivaalin ulkomaille onnistuneesti. Weekend Baltic pidettiin paikassa, jossa festivaalin oikeastaan olisi aina pitänyt olla: mahtavissa rantamaisemissa. Toisin kuin Helsingissä, Pärnussa festivaali ei joutunut taistelemaan luvasta soittaa yli puolen yön. Järjestyshäiriöitä oli vähän ja festivaalin tunnelma oli erinomainen.

Satu Nurmio

Steve Reich

Minimalistisen musiikin ikoni Steve Reich nousi lavalle Helsingin juhlaviikoilla ja esitti lyömäsoittaja Colin Currien kanssa pienimuotoisen klassikkokappaleensa taputtamalla. Sen jälkeen amerikkalaismaestro poistui katsomoon kuuntelemaan konserttiaan, jossa Currien yhtye sekä Avanti! tulkitsivat säveltäjän teoksia. Istuin Reichin takana ja nautin molempien seuraamisesta.

Jonni Aromaa

Kosmos-festivaali

Toisen kerran Ristiinassa järjestetty, kukkaan puhjennut Kosmos-festivaali tarjosi huikeita visuaalis-musiikillisia elämyksiä. Maagiseksi taikamaailmaksi muuttunutta metsää muistelee vieläkin hämmästyksellä: kaukana kaupunki, lähellä luonto, vielä lähempänä universumi. Ja tämä kaikki oli tehty pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Vuoden ainutlaatuisin tapahtuma.

Jussi Mankkinen

Sibelius-juhlavuosi

Säveltäjämestarimme runsas esilläolo niin konserttien ohjelmistoissa, tv:ssä, teatterissa kuin museoissakin herätti hevikuuntelemaan Sibeliuksen upeaa, tajuntaan iskevää musiikkia, sinfonioita, orkesteri- ja vokaalisävellyksiä. Ilman teemavuotta en olisi tiennyt, kuinka paljon Sibeliuksen musiikista pidänkään.

Satu-Lotta Peltola

ihmisiä portailla

Paperi T

Räppäri Paperi T nousi uutena tulokkaana suomalaisen musiikkikentän yhdeksi puhutuimmista ilmiöistä. Omintakeinen tyyli ihastutti ja vihastutti. Ensisinglestä lähtien kiinnostanut artisti lunasti odotukset täysin levynjulkkarikeikallaan Tavastialla.

Satu Nurmio

Englanninkielinen Suomi-rap

Suomessa tehdään tällä hetkellä kunnianhimoista ja valtavirrasta poikkeavaa englanninkielistä räppiä, joka puhuttelee myös ulkomailla. Artisteista View ja Biniyam ovat keränneet kehuja henkilökohtaisella ja paikoin synkeälläkin räpillään. Toivottavasti näistä nuorista miehistä kuullaan vielä lisää, sillä potentiaalia maailmanvalloitukseen löytyy.

Ville Vedenpää

Florence and the Machine Flowssa

Olen megaspektaakkelien suuri ystävä, eikä minusta konsertteja ole koskaan huonontanut valtava valoshow ja suuret tanssiesitykset. Mutta on se vaan upeaa nähdä yhden ihmisen pystyvän pelkällä laulullaan ja karismallaan täyttämään koko lava ja ulkoilmakeikan yleisöalue. Florence Welchin ääni soi niin kirkkaasti, että ympäröivä valtava tungoskin unohtui.

Satu Nurmio

Sideways-festivaali

Uusi poikkitaiteellinen festivaali sattui sateisen alkukesän ainoaan lämpimään ja aurinkoiseen viikonloppuun. Väkeä oli juuri sopivasti ja järjestelyt pelasivat moitteettomasti. Nuoruuden suosikki The Jesus and Mary Chain kuulosti hyvältä, mutta näytti pliisulta. Musiikkia enemmän taisin tykätä oheistarjonnasta, erityisesti hulvaton Päiväkirjaklubi nauratti.

Mikko Pesonen