1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin kehui Suomen eduskunnan "vaikeaa päätöstä" antaa lupa Fennovoiman rakentamiselle

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Rosatomin ydinvoimaprojekti Suomessa hyödyttää Venäjän taloutta. Hän viittasi myös yhtiön kumppaniin, joka on sijoittanut miljardeja euroja Venäjälle riskeistä huolimatta.

Ulkomaat
Putin vastasi toimittajien kysymyksiin vuosittaisessa lehdistötilaisuudessa Moskovassa.
Putin vastasi toimittajien kysymyksiin vuosittaisessa lehdistötilaisuudessa Moskovassa.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui keskiviikkona Suomen eduskuntaa, joka hyväksyi Fennovoiman ydinvoimalaprojektin.

– Suomen eduskunta teki, mikä oli minulle odottamatonta ja yllättävää, vaikean päätöksen tukea projektia, Putin sanoi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan Moskovassa.

Venäjän presidentin mukaan venäläisen Rosatomin ydinvoimalan rakennusprojektista Suomessa on etua Venäjän taloudelle. Suomi on kestävä talous, ja Rosatomin yhteistyökumppani on investoinut Venäjälle jo miljardeja euroja.

Putinin mukaan tämä yhtestyökumppani on näin osoittanut olevansa valmis tekemään yhteistyötä riskeistä huolimatta. Putin ei nimennyt yhteistyökumppania, mutta hän lienee viitannut suomalaiseen energiayhtiö Fortumiin.

Fortum on Rosatomin tapaan mukana Fennovoiman ydinvoimalaprojektissa, ja se on sijoittanut sähkön ja lämmön tuotantoon Uralilla ja Länsi-Siperiassa.

Putiin mielestä Fennovoima on hyvä sijoitus

Putinin nosti Rosatomin projektin Suomessa esimerkiksi hyvästä sijoituksesta, jonka Venäjän kansallisen hyvinvoinnin rahasto on tehnyt. Rahasto on luvannut Fennovoima-projektille 150 miljardin ruplan eli noin kahden miljardin euron lainan.

Venäjän valtion omistama ydinenergiayhtiö Rosatom omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia ja on sen laitetoimittaja. Fortum taas osallistuu projektiin 6,6 prosentin osuudella.

Fortumin oli alunperin tarkoitus saada osallistumisestaan korvauksena haltuunsa vesivoimaloita Venäjän Karjalasta, mutta nämä neuvottelut eivät ole tähän mennessä tuottaneet tulosta.

Suomen eduskunta antoi Pyhäjoelle rakennettavalle ydinvoimalalle uuden periaatepäätöksen joulukuussa 2014. Hallitus myönsi projektille rakentamisluvan elokuussa.