Kulttuurivuosi 2015 kirjallisuudessa: Finlandia-voittajan puhe ja kalevalaista ufoilua – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimitukseen teki vaikutuksen muun muassa yhdysvaltalaiskirjailija Jonathan Franzen ja Finlandia-voittaja. Katso lista ja lue, mitkä kirjat säväyttivät kulttuuritoimittajia.

kulttuuri
Jonathan Franzenin Purity-kirjan ja Katja Ketun Yöperhosen kannet
Yle uutisgrafiikka

Jonathan Franzen: Purity

Odotin amerikkalaisen Jonathan Franzenin uutta romaania kuin hullu puuroa. Se kannatti. Naisen nimen saanut teos Purity on tarkkanäköinen kuvaus itseään etsivistä ihmisistä, joiden motiivit häilyvät sekä elämässä että rakkaudessa. Jännitysnäytelmä liikkuu luontevasti mantereelta toiselle myös ajassa. Franzenilla on ilmiömäinen kyky marssittaa henkilöitään tarinaan juuri silloin kuin niitä vähiten odottaa. Purity on tiiliskivi, siinä riittää lukemista.

Jonni Aromaa

Katja Kettu: Yöperhonen

Yöperhonen lunasti Kätilön jättämät odotukset. Ketun kirjoitustyyli on vailla vertaa, se osuu ja uppoaa sieluun. Teksti on villiä ja vapaata, räävitöntäkin, mutta silti herkkää. Kettu punoo monikerroksista tarinaa Siperian vankileireistä, marilaisten muinaisuskosta ja nykypäivän politiikasta.

Miia Gustafsson

Tuula Arkio: Jyviä nokkimassa

Avartava lukukokemus on ollut Nykytaiteen museo Kiasman pitkäaikaisen johtajan ja taidehistorioitsija Tuula Arkion muistelmateos Jyviä Nokkimassa . Kuinka pienet ovatkaan olleet suomalaisen kuvataiteen piirit ja kuinka suuren työn takana on ollut tuoda uutta maailmalta meille.

Satu-Lotta Peltola

Laura Lindstedt: Oneiron.
Laura Lindstedt voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Oneiron.Teos / Heini Lehväslaiho

Laura Lindstedt: Oneiron

Finlandia-palkittu teos on hämmentävä sekoitus älyllisyyttä ja rempseyttä. Lindstedt uudistaa kaunokirjallista kerrontaa, mutta kirja ei silti ole vaikea. Solidaarista naisporukkaa tulee ikävä, kun kirja loppuu.

Miia Gustafsson

Perttu Häkkinen, Vesa Iitti: Valonkantajat

Myyttis-esoteerisesta Kalevalan palvonnasta hämärähköön kultteiluun ja sumeahkoon ufoiluun: Valonkantajat pistää yksiin kansiin kotimaisen salatieteen historian. Mytologinen tietokirja tarjoaa kattavan kuvan kotimaisten salatieteilijöiden rikkaasta elämästä, ja lisäksi lukuisia hykerryttäviä hetkiä.

Jussi Mankkinen

Laura Lindstedtin puhe Finlandia-palkintojuhlassa

Lindstedtin yhteiskunnallinen ja maamme nykyhallitusta kritisoiva puhe sai aikaan kunnon syysmyrskyn. Rohkea puhe keräsi kiitosta etenkin kulttuurin kentällä. Lindstedt uskalsi käyttää foorumia hyväkseen ja sanoi ääneen sen, mitä monet ajattelevat. Kritiikkiäkin tuli, etenkin oikealta laidalta. Suomen henkistä tilaa kuvaa hyvin se, että kriitikot yrittivät vähättelyllä ja naureskelulla mitätöidä relevantin puheen.

Miia Gustafsson