Kulttuurivuosi 2015 teatterissa ja tanssissa: Rohkea Q-teatteri ja räävitön Carmen – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimituksen vuoden parhaiden näyttämökokemusten listalle pääsi muun muassa helsinkiläisen Q-teatterin ohjelmisto. Tanssin kentällä iloittiin Tanssin talosta, joka näyttää toteutuvan vihdoinkin. Katso lista ja lue, mikä kulttuuritoimittajia säväytti.

kulttuuri
Q-teatterin näytelmä Jälkeenjäävät
Pate Pesonius / Q-teatteri

Q-teatterin Jälkeenjäävät

Q-teatterin Jälkeenjäävät on kokoelma kummallisia, mutta niin kovin tunnistettavia tilanteita. Absurdi ja synkkä maailma on tuttua takavuosien Ihmebantu-viihdesarjasta. Tarkan ohjaajan ja huippuhyvien näyttelijöiden käsissä irrallisista episodeista syntyi järkyttävän hauska teatteriesitys.

Miia Gustafsson

Helsingin Töölössä on maan paras teatteri. En muista kertaakaan pettyneeni Q-teatterin näytelmiin. Jälkeenjäävät on melkein yhtä hyvä kuin muutaman vuoden takainen Corto Maltese. Usein olen M-junassa muistellut näytelmän lievästi neuroottista paikallisjunamatkatarinaa.

Mikko Pesonen

Q-teatterin Jotain toista

Q-Teatteri päräyttää kerta toisensa jälkeen ja tämän vuoden parasta teatteriantia oli Milja Sarkolan Jotain toista. Nauratti, kosketti ja näyttelijätyötä sai vain ihailla.

Satu Nurmio

Kansallisteatterin Keuhkot

Jäin jälkeenpäin miettimään, näyteltiinkö Kansallisteatterin Keuhkoissa lainkaan. Brittiläinen näytelmäkirjailija Duncan Macmillan on kirjoittanut kahdelle näyttelijälle henkeäsalpaavan tekstin, joka imaisee mukaansa ensimetreillä. Juha Jokelan taitavasti suomentama ja ohjaama kamarinäytelmä on näyttelijäntyön juhlaa. Kiitos Ria Kataja ja Mikko Nousiainen, teitte Keuhkoista syksyn teatteritapauksen.

Jonni Aromaa

Riihimäen nuorisoteatterin Peppi Pitkätossu

Esimerkki siitä, miten pienelläkin paikkakunnalla, mitättömin resurssein, sateisimpana kesänä naismuistiin, pikkuinen harrastajateatterikin voi yltää loistosuoritukseen - jota missään ei noteerata. Tällainen kympinsuoritus oli Riihimäen nuorisoteatterin kesän 2015 näytelmä Peppi Pitkätossu. Kekseliään nerokkaissa lavasteissa harrastajanäyttelijät saivat loppuunkalutusta aiheesta irti hurmaavan hauskan esityksen.

Satu-Lotta Peltola

Kill Carmen -tanssiesitys
Kim Laine / Compañía Kaari & Roni Martin

Compañía Kaari ja Roni Martinin KILL Carmen!

Kaari ja Roni Martin keittivät kasaan pirunmoisen Carmenin: rikollisen tappajan ja huoran. Uljas ja ärhäkkä teos on uskollinen alkuperäisnovellin henkilöhahmolle, jota sittemmin kaunisteltiin oopperan tarpeisiin. Nähtäväksi jää, miten räväkkä flamencospektaakkeli uppoaa espanjalaisiin. Tulikoe on Madridissa ensi kesänä.

Jonni Aromaa

Tanssin talo

Suurena tanssin ystävänä en voi kuin iloita siitä, että Helsinkiin nousee vihdoin Tanssin talo. Onneksi sanomalehti oli aikoinaan rahasampo. Tanssin uusi keskus olisi jäänyt haaveeksi ilman Jane ja Aatos Erkon säätiön 15 miljoonan euron avustusta. Kippis!

Jonni Aromaa

Kansallisbaletin Muumi-baletti

Kansallisbaletin Muumi-baletti oli ihana! Tuttu Muumi-tarina taipui hyvin baletin liikekieleen. Panu Aaltion kaunis musiikki hiveli korvia. Lapsille on harvoin tarjolla näin upeita esityksiä. Voi kun olisin saanut nähdä tällaista lapsena!

Miia Gustafsson