1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurivuosi 2015 kuvataiteessa: Ai Weiwein jättiveistokset ja boolin kanssa keskusteleva taiteilija – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimituksen vuoden parhaiden kuvataidekokemusten listalle pääsivät muun muassa saksalainen nykytaiteilija Anselm Kiefer sekä taiteellaan ja karismallaan hurmannut Vuoden nuori taiteilija. Katso lista ja lue, mikä kulttuuritoimittajia säväytti.

kulttuuri
Maalaus hajonneesta rakennelmasta.
Anselm Kiefer: Der Fruchtbare HalbmondSampo Linkoneva

Anselm Kiefer

Mäntän Serlachius-museot näytti lopullisesti kyntensä. Ensin se rakensi huikean nykytaidepaviljongin ja täytti sen sitten saksalaisen kuvataiteilijan Anselm Kieferin suurikokoisilla teoksilla. Syntyi pakahduttava näyttely, jossa Kieferin monumentaaliset maalaukset pääsevät oikeuksiinsa. Sen huomasivat myös Suomessa vierailleet Kiefer-asiantuntijat. He päättivät kopioida osan ripustuksesta sellaisenaan ulkomaille. Ensin piti vain löytää kartalta Mänttä.

Jonni Aromaa

Ai Weiwei HAM:issa

Niin paljon kuin Helsingin kaupungin taidemuseon uusi nimi HAM onkin ärsyttänyt, museo avasi komeasti uuden nimen alla remontin jälkeen. Ai Weiwein näyttelyn saaminen Suomeen on voitto sinänsä. Lisäksi valtavista veistoksista ja installaatioista koostuva näyttely osoitti, että Tennispalatsin tilat ovat hyvät nimenomaan suuren mittakaavan teoksissa.

Satu Nurmio

iso oksista rakennettu puu
Ai Weiwein teos Tree nousee seitsemän metrin korkeuteen. HAM

Carol Rama Emmassa

Harvoin, jos koskaan kokee katsovansa taidetta, josta ei ole tiennyt mitään, mutta jonka tajuaa muuttavan taidehistoriaa. Etenkin Raman varhaiset, 40-luvulla tehdyt akvarellit ovat niin paljon aikaansa edellä, että ne ovat täysin nykytaidetta. Hienoa, että Carol Rama vihdoin saa ansaitsemansa huomion.

Mikko Pesonen

Venetsian biennaali

Tapahtumalla on pitkät perinteet ja se on paisunut valtaviin mittasuhteisiin - silti biennaali onnistuu näyttämään nykytaiteen mielenkiintoisimpia nimiä ja ilmiötä. Tämän vuoden päänäyttelyt olivat raskaita, mutta hengähdystaukoja ja raikasta ilmaa toivat maakohtaisten paviljonkien huumori ja elämykset. Japanin paviljongin installaation maalauksellisuutta olisi tuijottanut ikuisuuden.

Satu Nurmio

venetsian biennaali 2015.
Chiharu Shiota: The Key in the Hand, Japanin paviljonkiSatu Nurmio / Yle

Nick Brandtin valokuvanäyttely Salon Veturitallissa

Brandtin valokuvia villieläimistä voi suositella kaikille, niin henkeäsalpaava kokemus on kyseessä. Seuraavan kerran näyttelyn voi nähdä Saksan Ulmissa kesällä 2016. Toivottavasti vielä joskus myös Suomessa.

Mattias Mattila

Vuoden nuori taiteilija Ville Andersson

Ville Anderssonin taiteessa on sitä, mitä Vuoden nuorelta taiteilijalta kuuluukin odottaa. Se on kiehtovaa, kaunista ja salaperäistä. Lisäksi Andersson onnistui nousemaan kansan suosikiksi ja someilmiöksi vuoden lopussa hauskalla Linnan juhlien haastattelulla.

Satu Nurmio

Ville Andersson

Ismo Hölttö Ateneumissa

Valokuvaaja Ismo Höltön näyttely Ateneumissa vei puolen vuosisadan takaiseen Suomeen. Höltön kuvissa ihmiset olivat aitoja ja ihmeen rentoja. Näyttely osoitti millaisessa muutoksen pyörteessä maamme on ollut. Nostalgiset kuvat tekivät olon haikeaksi. Höltön näyttelyn ehtii vielä nähdä Kuntsin taidemuseossa Vaasassa.

Miia Gustafsson

Lars Vilksin Suomen vierailu

Muhammed-pilakuvien takia tappotuomion saanut ruotsalaistaiteilija kertoi siitä, millaista on elää jatkuvan terroriuhan ja tappouhkauksien alla. Vilksin kohtaaminen face to face oli hyytävä kokemus, ja se herätti myös useita kysymyksiä: miten on mahdollista, että liberaalissa Pohjolassa asuu taiteilijoita, jotka elävät henkivartijakaartin ympäröiminä ja joiden tappamisesta maksetaan palkkio? Entä kuinka moni taiteilija ei uskalla ilmaista itseään kuten haluaa, koska pelkää samanlaista kohtaloa kuten Vilks?

Jussi Mankkinen

Lue seuraavaksi