Kulttuurivuosi 2015 peleissä ja netissä: Anssi Kelan suorat ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet – lue kulttuuritoimituksen suosikit

Yle Uutisten kulttuuritoimitukseen teki vaikutuksen Anssi Kelan live-sessiot ja kotimaisten pelien menestys maailmalla. Katso lista ja lue, mikä kulttuuritoimittajia säväytti.

musiikki
Olli Sinerma datalasit päässä
Jussi Mankkinen / Yle

Virtuaalitodellisuus

Virtuaalitodellisuus on vähitellen hiipinyt paitsi pelimaailmaan, myös muille elämänalueille. Virtuaalisilmikon avulla voidaan sukeltaa valtameren pohjalle tai keskelle sarjakuvamaailmaa. Ihminen pystyy jo nyt olemaan osa uskottavaa virtuaalimaa. Lyhyessä ajassa valtavasti kehittynyt virtuaalitodellisuus tulee tarjoamaan paitsi mahdollisuuksia, myös haasteita meille kaikille. Millaisia taide-elämyksiä virtuaalitodellisuus voi antaa? Siirtyykö ihminen tai ihmisen mieli lähitulevaisuudessa kokonaan virtuaalimaailmaan?

Jussi Mankkinen

Suorat nettilähetykset

Live streamit ovat kiireisen pelastus. Netistä voi katsoa suorana konsertit, oopperat, teatterit ja näyttelyt. Uuden Periscope-palvelun avulla sisällöntuottajana voi työskennellä kuka tahansa. Sopii odottaa, että suorat kehittyvät entisestään. Mahdollisuudet ovat taiteilijoille lähes rajattomat.

Mattias Mattila

Anssi Kela netissä

Mustiin pukeutuvat rokkari Anssi Kela on osoittanut kuinka nettikansa otetaan haltuun. Hänen live-sessionsa Facebookissa keräävät televisiolle vertaa vetäviä katsojalukuja. Jo aiemmin nasevilla nettikommenteillaan ihmisiä ilahduttanut ”Kelastinen” osoittaa, että netti ei ole pelkästään nuorten temmellyskenttä.

Ville Vedenpää

Angy Birds -mainoskuva.
Rovio

Kotimaiset pelit menestyivät jälleen maailmalla

Colossal Orderin tietokonepeli Cities: Skylines oli vuoden yllätyshittejä, peliä ladattiin ensimmäisen viikon aikana yli puoli miljoonaa kertaa. Next Games puolestaan julkaisi Walking Dead: No Man´s Land –mobiilipelin huippumenestyneen The Walking Dead –tv-sarjan pohjalta. Myös Rovion Angry Birds 2 menestyi.

Jenni-Maarit Koponen

Master of None

Netflixin alkuperäissarja Master of None nousi vuoden viihdyttävimmäksi uudeksi tv-sarjaksi. Sarja kertoo New Yorkissa asuvista kolmekymppisistä kaveruksista, jotka pohdiskelevat perhe- ja parisuhteita ja urasuunnitelmia. Sydämellinen ja välittömän hauska komediadraama sukeltaa pintaa syvemmälle ja saa odottamaan jatkoa.

Jenni-Maarit Koponen