Sipilä: Turkista otetaan pakolaisia vasta, kun se saa pysäytettyä Eurooppaan tulijat

Suomi osallistui Itävallan kutsumaan kokoukseen, jossa useat EU-maat valmistelevat pakolaisten siirtoja Turkista.

Ulkomaat
Juha Sipilä
Juha SipiläStephanie Lecocq / EPA

EU-huippukokouksen yhteydessä järjestettävä varjokokous on noussut painoarvoltaan lähes yhtä tärkeäksi kuin varsinainen huippukokous. Itävallan isännöimään kokoukseen osallistui kymmenkunta maata. Varsinainen huippukokous alkaa iltapäivällä.

Turvapaikanhakijoita eniten vastaanottaneet maat – muun muassa Ruotsi, Saksa, Itävalta ja Suomi – keskustelivat, missä vaiheessa Turkista alettaisiin siirtää pakolaisia suoraan Eurooppaan.

EU ja Turkki ovat toimintasuunnitelmassaan sopineet, että Turkki yrittää pysäyttää turvapaikanhakijat ennen kuin he pääsevät Eurooppaan. Toistaiseksi tulijoita on, yhä, noin 4 000 päivässä.

– Kovin paljon toimet eivät ole vaikuttaneet. Määrissä on pientä laskua, mutta ei riittävästi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee.

Sipilä ei vastaa suoraan, onko Suomi valmis ottamaan pakolaisia Turkin leireiltä.

– Oikeastaan kaikki maat totesivat, että ensin on nähtävä, että toimet vaikuttavat – päästään lähelle nollaa. Sen jälkeen vasta voidaan keskustella uudelleen sijoittamisesta.

Seuraavassa huippukokouksessa kaikki EU-maat kutsutaan mukaan puhumaan siirroista. Kokousta isännöi silloin Hollanti.

Moni Euroopan maa on kosketuksissa turvapaikanhakijoihin, läpikulkumaana. Mutta varsinaisia kohdemaita on tällä hetkellä vain puolisen tusinaa.

- Tällä hetkellä tämä on vähän kuin kilpailua jäsenmaiden välillä, kuka on vähiten houkuttelevin paikka, Sipilä kuvailee.