1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin öinen lääkäripäivystys keskitetään Rovaniemelle

Enontekiöltä matkaa tulee 300 kilometriä. Pitkälle matkalle ei lähdetä kuin pakon edessä. Lapin keskussairaalaan odotetaankin vain joitakin kymmeniä yöllisiä potilaita kuukaudessa.

Inarin kunnan terveyskeskus sijaitsee Sairaalantiellä Ivalossa. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri keskittää yöpäivystyksen vuodenvaihteessa Rovaniemelle. Utsjoki ja Inari saivat sosiaali- ja terveysministeriöltä luvan poiketa päivystysasetuksesta, niiden asukkaita hoitaa edelleen Ivalon terveyskeskuksessa päivystävä lääkäri. Muutos tuntuu eniten Tunturi-Lapissa ja Itä-Lapissa, kertoo päivystyksen ja ensihoidon tulosaluejohtaja, ylilääkäri Antti Saari LSHP:stä.

– Tunturi-Lapissa on ollut kiertävä päivystys, Pellossa on tehty yhteistyötä Ruotsin kanssa ja Itä-Lapissa taas Pelkosenniemi, Salla ja Savukoski ovat tukeutuneet Kemijärven päivystykseen. Nämä päivystyspisteet loppuvat vuodenvaihteessa ja öinen lääkäripäivystys siirtyy Rovaniemelle.

Ranualaiset, posiolaiset ja sodankyläläiset ajavat tälläkin hetkellä Rovaniemelle, jos kaipaavat lääkäriä keskellä yötä. Ylilääkäri Saari kertoo, että esimerkiksi Sodankylästä tulee kuitenkin vain muutamia potilaita kuukaudessa. Öiselle ajomatkalle ei lähdetä kuin pakon edessä.

– Kun päivystys on lähellä, kävijäkunnat ovat isoja. Sitten kun päivystys siirtyy kauemmaksi, niin kyse on enää yksittäisistä potilaista, kertoo Saari tuntuvasta pudotuksesta potilasmäärissä.

Pohjois-Norjan sairaalat auttavat pohjoislappilaisia

Lapin keskussairaalaan odotetaankin Rovaniemen ulkopuolelta vain joitakin kymmeniä potilaita kuukaudessa.  Saari muistuttaa, että sairauden yllättäessä pitää soittaa ensiksi oman terveyskeskuksen päivystävälle sairaanhoitajalle, joka neuvoo kannattaako ajomatkalle ylipäätään lähteä. Itälappilaiset kysyvät ohjeita suoraan Lapin keskussairaalasta.

Kriittisissä tilanteissa, kuten voimakkaan rintakivun tai rytmihäiriön yllättäessä pitää soittaa valtakunnalliseen hätänumeroon 112, muistuttaa päivystystyön koordinaattori Marjo Niskanen. Jokaisessa Lapin kunnassa on ambulanssi ja ensihoitajat hätätilanteita varten.

– Ambulanssi pystyy paikan päällä arvioimaan tilanteen, aloittamaan tarvittaessa hoitotoimet ja saamaan tukea joko Norjan tai Suomen puolelta tilanteesta riippuen, Niskanen toteaa.

Pohjois-Lapista matka Norjan puolen sairaaloihin on usein lyhyempi kuin Rovaniemelle, jonne esimerkiksi Enontekiöltä matkaa on kolmisensataa kilometriä. Pohjois-Norjan ambulanssihelikopterit hakevat myös suomalaisia hoitoon hädän tullen.