Iltapäiväkerho ilman kattoa – luontokoulu kokeili, miten ip-toiminta sujuu taivasalla

Kokkolassa on kokeiltu luontokouluille harvinaista iltapäiväkerhotoimintaa. Uudessa, ulkona pyörivässä kerhossa halutaan herätellä lasten kiinnostusta luontoon sekä tarjota luontoelämyksiä koulupäivän jälkeen.

Kotimaa
Kokkolan luontokoulun iltapäiväkerholaiset kokoavat ulkona trangioita.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa ensimmäistä luokkaa käyvä Julia Rasmus on tutkinut luontokoulun iltapäiväkerhossa eläinten jälkiä lumessa, tähystänyt kaukoputkella kuuta ja rakentanut hiirille ruokintapaikan.

– Laitoimme sinne eilen auringonkukansiemeniä, ja nyt niitä ei enää ole. Hiiri on käynyt syömässä, hän toteaa.

Nuorisokeskus Villa Elban yhteydessä toimiva Kokkolan luontokoulu on testannut iltapäiväkerhotoimintaa joulukuussa muutamana päivänä.

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton toiminnanjohtaja Niina Mykrä vahvistaa, että vastaava iltapäiväkerhotoiminta on luontokouluissa hyvin harvinaista.

Lapset tarkastavat metsään rakentamaansa eläintenruokintapaikkaa.
Etualalla Julia Rasmus tarkistaa, löytyykö ruokintapaikalta vielä auringonkukansiemeniä.Kalle Niskala.

Yhdessä ulkona

Tavanomaiseen luontokouluun verrattuna iltapäiväkerhotoiminta on vapaampaa. Kummassakin keskeisessä roolissa ovat luontoelämykset, luontosuhteen kehittäminen ja yhdessä tekeminen, mutta iltapäiväkerhossa on enemmän vapaata leikkimistä.

Kerhossa ollaan mahdollisuuksien mukaan koko ajan ulkona.

– Yleensähän iltapäiväkerhot ovat sisällä, ja meidän ajatus lähti liikkeelle ulkona toimivista päiväkodeista. Mietimme, miksi tätä ei voisi kokeilla myös iltapäiväkerhotoiminnassa, sanoo Villa Elban ja luontokoulun ympäristökasvattaja Vesa Sainio.

Kaksi lasta kantaa puita.
Pilottiin osallistui Torkinmäen koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita.Kalle Niskala / Yle

Sainion mukaan kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia, mutta kehitettävääkin on. Pohdintaa aiheuttavat esimerkiksi kuljetukset, rahoitus, työntekijöiden riittävyys ja toimintaan liittyvä kysyntä.

Sainio arvioi, että päätös mahdollisesta jatkosta tehdään ensi vuoden puolella.