Remonttia pakenevat hallikauppiaat haluaisivat lasihallin Kööpenhaminan malliin – kustannuksia selvitetään

Hakaniemen kauppahalli remontoidaan lattiasta kattoon, mutta remontin ajaksi tarvittavat väistötilat ovat vielä auki. Kauppiaat toivat marraskuussa keskusteluun oman ehdotuksensa, johon on haettu mallia Kööpenhaminasta. Parhaillaan kaupungin puolelta selvitetään, mitä kauppiaiden väistötilaehdotus maksaisi.

kauppahallit
Hakaniemen kauppahallin satavuotisjuhlia vietettiin maanantaina.
Yle Helsinki

Reilun vuoden päästä eli vuonna 2017 remonttiin menevän Hakaniemen kauppahallin väistötilat ovat yhä kysymysmerkki Helsingissä.

Peruskorjaus kestää arvion mukaan 20 kuukautta eli lähemmäs kaksi vuotta. Kauppiaat ovat olleet huolissaan siitä, että hallikauppa näivettyy, jos he eivät saa remontin ajaksi kunnollisia tiloja.

Marraskuussa kauppiaat antoivatkin oman ehdotuksensa väistötiloiksi. Kauppiaat ehdottivat, että Hakaniemen torille pystytettäisiin pääosin lasista rakentuva halli. Ajatuksena on se, että remontin jälkeenkin lasihallilla voisi olla käyttöä eli kyseessä ei olisi pelkkä väliaikaisrakennus.

Inspiraatiota Hakaniemen hallikauppiaat ovat saaneet Kööpenhaminasta, jossa vuonna 2011 käyttöön otettu kauppahalli muodostuu kahdesta rinnakkain olevasta, pääosin lasista rakennetusta hallista.

– Olemme pelänneet, että saamme remontin ajaksi jonkinlaisen karvalakkimallin, jossa hallikaupan käyminen on vaikeaa. Remontti on pitkä ja kauppiailla pelkona, että remontin jälkeen halliin ei ole palaajia, jos väistötilat eivät ole toimivat, sanoo hallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen.

Passisen mukaan hallikiinteistöstä vastaava kaupungin tilakeskus on budjetoinut väistötiloihin huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosi sitten remontoidun Vanhan kauppahallin väistötiloihin.

Kauppahallin toiminnasta vastaava Helsingin tukkutori selvittää parhaillaan, mitä kauppiaiden ehdottama lasirakennus maksaisi.

Lopullisia päätöksiä väistötiloista ei siis ole vielä tehty. Kauppiaita huolettaa aikataulu – noin vuodessa kun pitäisi löytää ratkaisu.

Tukkutorin va. toimitusjohtaja Tommi Tapana ymmärtää kauppiaiden huolen.

– Väistötilan saaminen on aivan välttämätön asia, Tapana sanoo.

Arvion lasihallin kustannuksista pitäisi valmistua tammikuussa.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi elokuussa Hakaniemen hallin peruskorjaussuunnitelman. Yli 100-vuotiaan hallin remontti maksaa 12,5 miljoonaa euroa. Halli kunnostetaan kauttaaltaan, muun muassa ilmastointia ja viemäröintiä uusitaan.