Voiko jouluähkyn välttää? Lue blogistin herkulliset jälkiruokareseptit

Majoneesin voi korvata tilkalla öljyä ja suuret määrät suklaata pienellä rasialla tummaa suklaata. Suositun ruokabloggaajan joulupöydästä löytyy perinteisiä herkkuja kevennetyllä otteella.

Kotimaa
Kaneliraakakun paloja, joiden päällä on koristeina kanelitankoja, puolukoita ja tähtianista.
Tiina/Terveelliset herkut -blogi

Kinkkuähky. Suklaaähky. Muuten vain ähky.

Moni antaa itselleen luvan herkutella joulun aikana kaksin käsin. Herkuttelu ei ole kielletty, mutta ähkyä voi välttää keventämällä perinteisiä jouluruokia.

– Kaikkea ei tarvitse hukuttaa voihin ja kermaan. Anna puhtaiden makujen maistua, suosittelee Terveelliset herkut -blogia pitävä Tiina Savolainen.

Savolaisen mukaan joulupöytään kannattaa valita kauden raaka-aineita, jolloin niiden maku ja ravinteet ovat parhaimmillaan. Hän suosisi myös kotimaisia, lähellä tuotettuja aineksia.

– Salaatteja ei myöskään tarvitse hukuttaa kastikkeisiin ja majoneeseihin. Niiden makua voi korostaa tilkalla öljyä, etikkaa ja laadukasta suolaa. Myös yrtit tuovat hyvin makua alku- ja pääruokiin.

Määrän sijasta laatua

Suuret määrät suklaata ja karkkia. Huono olohan siitä helposti syntyy. Savolaisella on vaihtoehto tähänkin.

– Mitäpä jos tänä vuonna ostaisi vain jotain laadukasta tummaa suklaata pienen rasian? Myös raakasuklaata löytyy nyt jo useista marketeista, jos sitä ei itse halua lähteä valmistamaan, hän vinkkaa.

Herkuttelua varten voi blogistin mukaan hankkia myös tuoreita ja kuivattuja hedelmiä sekä pähkinöitä.

Kinkun tilalla kalkkunaa, makaronilaatikkoa hirvenjauhelihalla

Savolaisen perheen joulupöytä on aika perinteinen, jota on kevennetty yllä olevien esimerkkien tavoin.

– Alkuruoaksi on tarjolla runsaasti kaloja eri muodossa. Kalojen kanssa syömme tuoreita salaatteja, sieniä ja rosollia.

Pääruokana Savolaisen perheessä syödään on lanttu- ja porkkanalaatikkoa, jotka Savolainen tekee kaurakermaan. Siirapin hän korvaa kookossiirapilla.

– Myös agavesiirappi soveltuu tähän tarkoitukseen, hän lisää.

Porkkanalaatikon riisi on täysjyväriisiä, jonka tilalla voi Savolaisen mukaan käyttää hyvin myös esimerkiksi ohrasuurimoita.

– Lisäksi aion tehdä viime vuonna jo kerran kokeiltua ja maukkaaksi todettua punajuuri-bataattilaatikkoa.

Kinkun sijasta Savolaisen joulupöydässä on kalkkunaa, jonka kaveriksi hän tekee omenasta ja kanelista kastikkeen. Lisäksi tarjolla on höyrytettyjä kasviksia ja perunaa.

– Lapsivieraille teen mahdollisesti myös hirvenjauhelihasta makaronilaatikkoa.

Jälkiruoaksi kakkuja

Jälkiruoaksi Tiina Savolainen tekee raakakakun.

– Teen kaksinkertaisen annoksen, jolloin sen voi tehdä 24-senttiseen irtopohjavuokaan.

Jälkiruokavaihtoehtona on jauhoton suklaakakku, jonka Savolainen koristelee kookoskermalla ja marjoilla. Alla on Savolaisen reseptit jälkiruokiin.

Jouluinen kaneliraakakakku (sokeriton, gluteeniton, vegaani)

Kaneliraakakun paloja, joiden päällä on koristeina kanelitanko, puolukoita ja anista.
Jouluisen kaneliraakakakun paloja.Tiina/Terveelliset herkut -blogi

Pohja

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl kookosjauhoja

0,5 tl kardemummaa

1 tl ceylonkanelia

1,5 rkl neitsytkookosöljyä

3 medjoultaatelia / tai 1-2 rkl hunajaa

Täyte

4 dl yön yli vedessä liotettuja cashew-pähkinöitä

2 dl kookosmaitoa (säilytä jääkaapissa ja käytä vain jähmettynyttä osaa)

(1 dl tocoa eli toiselta nimeltään riisilesejauhetta)

2 taatelia

0,5 tl ceylonkanelia

pinnalla jäisiä puolukoita ja kanelia

(hunajaa jos kaipaa lisää makeutusta)

Sekoita pohjan ainekset tehosekoittimessa ja painele massa tiiviisti vuokaan. "Käytin tässä tapauksessa suorakaiteen muotoista irtopohjallista piirakkavuokaa, mutta voit hyvin tehdä kakun myös esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan tai perinteiseen pyöreään, 18-senttiseen irtopohjavuokaan. Jos teet 24-senttiseen niin suosittelen reseptin aineiden tuplaamista". Käytä pohjalla leivinpaperia.

Laita pohja siksi aikaa kylmään, kun valmistat täytteen.

Liota cashew-pähkinöitä vedessä mieluiten yön yli, jotta ne ovat riittävän pehmeitä. Sekoita tehosekoittimessa cashew-pähkinät, kookoskerma, kaneli ja makeutus. "Käytin täytteessä myös tocoa, jonka voit jättää halutessasi pois, mutta se lisää kermaisuutta täytteeseen." Tarkista maku ja kaada seos pohjan päälle. Nosta kakku pakastimeen, kunnes se on jähmettynyt.

Voit hyvin tehdä kakun tarjoamista edeltävänä päivänä valmiiksi pakastimeen ja nostaa sen huoneenlämpöön noin 30-60 minuuttia ennen tarjoamista. Leikkaa kakku valmiiksi annospaloiksi hieman jähmeänä.

Suklaakakku lähikuvassa.
Suklaakakku.Tiina/Terveelliset herkut -blogi

Täyteläinen suklaakakku (jauhoton, ilman valkoista sokeria)

6 munaa

2,5 dl raakakaakaojauhetta

1 dl kookosöljyä

2 dl kookossokeria

0,5 tl leivinjauhetta

Lämmitä kookosöljy nestemäiseksi ja lisää sekaan raakakaakaojauhe. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja puolet kookossokerista keltuaisten joukkoon. Vaahdota valkuaiset, kunnes niistä muodostuu huippuja ja lisää varoen vähän kerrallaan sekaan puolet kookossokerista ja leivinjauhe.

Sekoita kookosöljy-raakakaakaomassa keltuaismassan sekaan varovasti käännellen. Sekoita tämä sen jälkeen varoen vähän kerrallaan lisäten valkuaismassaan.

Kaada massa irtopohjavuokaan (käytä pohjalla ja reunoilla leivinpaperia). Paista 180-asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia. Jäähdytä hetki ja irrota irtopohjavuoasta.

"Kakku on hyvää sellaisenaan. Se ei mielestäni tarvitse muuta. Koristelu on tehty pehmeällä sokerittomalla maapähkinävoilla."