1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Näin teet ekologisen joulupaketin VHS-kotelosta

Joululahjan voi paketoida myös ympäristöystävällisesti. Lahjapaketin saa vaikkapa vanhasta kauluspaidasta tai videokasetin muovisesta kotelosta. Videolta näet, miten muovikotelosta syntyy kestävä joulupaketti.

Kotimaan uutiset
VHS-kasetti, johon on liimattu kangasta ja siitä on tehty joulupaketti.

Kierrätys on kova sana myös jouluna. Moni käyttää lahjapaperin uudelleen tai keksii vanhalle tavaralle kokonaan uutta käyttöä. Kirpputorilta tai varastosta saattaa löytyä vanhoja VHS-kasetteja, joiden muovinen kuori sopii hyvin joululahjapaketiksi. Näin sama lahjapaketti voi kiertää perhe- tai ystäväpiirissä useita vuosia.

Muovikotelosta syntyy melko helposti kestävä paketti tällä ohjeella:

1. Poista videokasetti ja paperi kotelosta.

2. Piirrä valkoisella kynällä kankaalle suorakulmio käyttäen mallina poistettua paperia. Leikkaa kangaspala tarkasti viivoja pitkin.

3. Levitä kotelon pinnalle liimaa ja liimaa kangas kiinni.

4. Kankaan alle voi laittaa kankaisen nauhan. Narun tai nauhan voi solmia paketin päälle myös jälkeenpäin.

5. Koristele ja siisti halutessasi paketin reunukset esimerkiksi samettinauhalla.

Lahjapaketin kääreeksi kelpaa myös esimerkiksi vanha kauluspaita, huivi tai mikä tahansa kangaspala. Maailmalla kangasta hyödynnetään paketoinnissa yleisesti, kertoo Riikka Matala kemiläisestä Tuunauksesta totta -kierrätysmyymälästä. Matala toimii hankevastaavana Meri-Lapin työhönvalmennussäätiön työllistämishankkeessa, jossa tehdään muun muassa kierrätystavaraa myytäväksi.

– Kangasmateriaalia voisi hyödyntää enemmän paketoinnissa. Itäisillä mailla, erityisesti Japanissa, sitä käytetään paljon paketoimisessa. Meillä ei sellaista perinnettä ole: olemme maa, jossa on ollut aina paljon paperia, Matala naurahtaa.

Kierrätyskangasta voi käyttää myös erimerkiksi joulukranssien tekemisessä. Vanhojen kirjojen kansista voi tehdä puolestaan kestäviä pakettikortteja. Ne voi koristella vaikka napeilla.

Lue seuraavaksi