"Suoraa puhetta ja rehellistä asiantuntijakeskustelua" – Turvapaikkakeskusteluun uusia ideoita Tanskasta

Tanskan koolle kutsumassa turvapaikka- ja maahanmuuttotilannetta käsitelleessä kokouksessa Suomea edustanut Jarno Syrjälä toivoo, että maiden välinen keskustelu aiheesta jatkuu.

Kotimaa
Ulkoministeriön osastopäällikkö Jarno Syrjälä puhui ulkoministeriön ja Suomen Lähetysseuran järjestämässä Syyrian tilannetta käsittelevässä tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona
Ulkoministeriön osastopäällikkö Jarno Syrjälä puhui ulkoministeriön ja Suomen Lähetysseuran järjestämässä Syyrian tilannetta käsittelevässä tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.Antti Aimo-Koivisto

Tanskan koolle kutsuman, muuttoliikettä käsitelleen virkamiestapaamisen anti jäi odotusten mukaisesti mielipiteiden, tietojen ja kokemusten vaihdon tasolle. Konkreettisia ehdotuksia esimerkiksi turvapaikkatilanteen ratkaisemiseksi ei esitetty.

– Puhuttiin muuttoliikkeestä prosessina, kehityksestä, eri maiden tilanteesta ja eri lähtömaiden tilanteesta jonkin verran, eli koko prosessista. Mihinkään sen kummempiin päätelmiin tai yhteisiin toimiin ei ollut tarkoituskaan päätyä, tiivistää ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idan osaston osastopäällikkö Jarno Syrjälä.

Suomea kokouksessa edustaneen Syrjälän mukaan muiden maiden kokemusten ja näkemysten kuuleminen osoittautui hyödylliseksi.

– Monilla mailla on vuosikymmenten kokemukset muuttoliikkeestä, ja meillähän tämä on aika uutta ja pientä toiminta ollut ennen tätä viimeistä aaltoa. Kun monet asiat ovat meille uusia, eikä niistä ole paljon kokemusta, niin kyllä siinä tuli ajattelun aihetta ja uusia ideoita. Tämä antaa varmaan paljon aineksia kaikkiin niihin prosesseihin ja pohdintoihin, mitä meillä on eri puolilla käynnissä.

Hänen mukaansa tapaaminen vastasi pitkälti odotuksia.

– Suoraa puhetta ja rehellistä asiantuntijakeskustelua ilman sen kummempia johtopäätöksiä. Toivoisin, että näistä asioista keskustelua jatkettaisiin, Syrjälä summaa.

Tanskan koolle kutsuman virkamiestapaamisen teemana oli muuttoliike ja siihen liittyvä kehitys.