Valelääkäri Esa Laiholle rankka syytevyöry: Tappoja, törkeitä pahoinpitelyjä, törkeitä petoksia

Lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa syytetään kaikkiaan 22 eri rikoksesta. Syyttäjän mukaan Laiho on syyllistynyt mm. kahteen tappoon, neljään törkeään pahoinpitelyyn, kahdeksaan törkeään petokseen ja törkeään tutkintotodistuksen väärennykseen. Laiho kiistää lähes kaikki syytteet. Hän on myöntänyt poliisille vain väärennetyn tutkintotodistuksen hankkimisen.

Kotimaa
Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Helsingissä marraskuussa 2011.
Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Helsingissä marraskuussa 2011.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laihon rikosjutun oikeuskäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Laihon itsensä ei tarvinnut olla vielä valmisteluistunnossa henkilökohtaisesti paikalla. Hän vastaa syytteisiin ensimmmäisen kerran tammikuussa, kun jutun suullinen pääkäsittely alkaa.

Laiho on ollut jutun esitutkinnan aikana pariin otteeseen tutkintavankeudessa, mutta nyt hän odottaa oikeudenkäyntiä vapaudessa.

Mittavaa, kaikkiaan 22 eri syytekohtaa sisältävää kokonaisuutta käsitellään käräjäoikeudessa kahdessa haarassa.

Väärennys- ja petoshaara: Väärät lääkärinpaperit, törkeitä sairaalahuijauksia

Tänään perjantaina kello yhdeksän tulivat julkisiksi Esa Laihon saamat syytteet niin sanotussa petoshaarassa.

Laihoa syytetään mm. törkeästä väärennyksestä, luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta sekä kahdeksasta törkeästä petoksesta.

Syyttäjän mukaan Laiho oli hankkinut Pietarista itselleen väärennetyt tutkintopaperit, joilla hän sai useat sairaalat eri puolilla Etelä-Suomea uskomaan, että hän on oikea lääkäri.

Laiho toimi vuodesta 2001 alkaen harjoittelijalääkärinä, vuodesta 2003 lääkärinä rajoitetuilla oikeuksilla ja lopulta vuodesta 2005 itsenäisenä laillistettuna lääkärinä.

Laiho ehti työskennellä lääkärinä Helsingissä, Lahdessa Vihdissä ja Kouvolassa yhteensä kymmenen vuotta aina kiinnijäämiseensä saakka marraskuussa 2011.

Syyttäjän laskelmien mukaan Laiho on aiheuttanut erehdyttämilleen kunnille, kuntayhtymille sekä yksityisille hoitolaitoksille yhteensä runsaan miljoonan euron taloudellisen vahingon.

Henkirikos- ja väkivaltahaara: Kaksi tappoa, neljä törkeätä pahoinpitelyä

Perjantaina kello 13 tulevat julkisiksi saman juttukokonaisuuden väkivalta- ja henkirikoksia koskevat syytteet ja esitutkinta-aineistot.

Laihoa syytetään kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Kukaan ei väitä, että Laiho olisi tahallaan halunnut surmata potilaitaan. Syyttäjän mukaan Laihon virheelliset hoitotoimenpiteet tai välttämättömien hoitotoimenpiteiden laiminlyönnit ovat kuitenkin aiheuttaneet kahden potilaan kuoleman ja neljän potilaan ajautumisen hengenvaaralliseen tilaan.

Syyttäjä katsoo, että Laihon on täytynyt käsittää menettelyjensä seuraukset. Hän on syyttäjän mukaan kaiken aikaa tiennyt, että ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta häneltä on puuttunut riittävä osaaminen huonokuntoisten vanhuspotilaiden hoitamisessa.

Käräjöinnille on varattu koko kevät 2016

Väärennys- ja petoshaaran suullinen pääkäsittely alkaa 11. tammikuuta, ja se kestää kuusi viikkoa. Esitutkintamateriaalia petoshaarassa on kertynyt 3 500 sivua.

Henkirikos- ja pahoinpitelyhaaran pääkäsittely alkaa 29. helmikuuta, ja se puolestaan kestää 13 viikkoa eli toukokuun lopulle saakka. Tässä haarassa esitutkinta-aineistoa on noin 4 500 sivua.

Esa Laiho on kiistänyt kaikki henki-, väkivalta ja petosrikossyytteet. Poliisin kertoman mukaan Laiho on kuitenkin myöntänyt hankkineensa väärennetyn tutkintotodistuksen ja diplomin Venäjältä päästäkseen niiden avulla lääkäriksi Suomeen.

Esa Laihon valelääkärikohu sai alkunsa neljä vuotta sitten Ilta-Sanomien toimittajan Arja Paanasen paljastuksesta. Paananen kirjoitti 8.11.2011, että Pietarista saa rahalla väärennettyjä lääkärin tutkintotodistuksia ja että niitä liikkuu myös Suomessa. Heti seuraavana päivänä poliisi otti Esa Laihon kiinni kuulusteluja varten.