Teinipoika löi Espanjan pääministeriä kasvoihin kampanjatilaisuudessa – video

Pääministeri Mariano Rajoy selvisi hyökkäyksestä vähäisin vammoin. Teolla ei ilmeisesti ollut poliittista motiivia. Pojan perheen sanotaan olevan sukua Rajoyn vaimolle.

Ulkomaat
Mariano Rajoy väkijoukon keskellä
Rajoy poseerasi kuvissa kannattajiensa kanssa, kun teinipoika iski häntä nyrkillä päähän.

Teinipoika hyökkäsi keskiviikkoiltana Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kimppuun tämän ollessa kampanjoimassa vaalitilaisuudessa Pontevedran kaupungissa, Galician maakunnassa Luoteis-Espanjassa.

Rajoy poseerasi kannattajiensa kanssa kuvissa, kun 17-vuotias teinipoika hivuttautui hänen vierelleen ja täysin yllättäen löi häntä kasvojen vasemmalle puolelle. Rajoyn turvamiehet ottivat hyökkääjän välittömästi kiinni ja myöhemmin poliisi pidätti tämän. Rajoy ei ehtinyt reagoida ennen iskua millään tavoin.

Rajoyn silmälasit rikkoutuivat iskun voimasta ja hänen vasemmalle ohimolleen nousi pieni ruhje.

Rajoyn kampanja jatkui normaalisti

Myöhemmin Rajoy sanoi televisiohaastattelussa, että puolue ei aio muuttaa kampanjointiaan välikohtauksen vuoksi.

– Isku oli yllättävä ja hyvin nopea. Se vain tapahtui, eikä meidän pitäisi tehdä siitä suurempaa asiaa kuin mitä se on. Olemme rauhallisia, sivistyneitä ja maltillisia ihmisiä ja aina silloin tällöin poikkeus vahvistaa säännön. Tällä ei kuitenkaan ole poliittisia seuraamuksia, emme aio muuttaa kampanjointiamme yhden tällaisen poikkeuksen vuoksi, Rajoy sanoi todettuaan ensin, ettei hänellä ole kipuja iskun vuoksi.

Välikohtauksen jälkeen Rajoy jatkoi kampanjointiaan normaalisti. Hyökkäys tuomittiin laajasti ja myös muiden puolueiden edustajat ilmaisivat Rajoylle tukensa. Rajoy kiitti nopeasti Twitterissä saamastaan tuesta. Hyökkäyksen johdosta Espanjassa on kuitenkin alettu keskustella poliitikkojen suojasta yleisön lähettyvillä.

Espanjassa pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina ja Rajoyn konservatiivisen PP-puolueen odotetaan voittavan vaalit, huolimatta Espanjan surkeasta taloustilanteesta valtakautensa aikana. Puolue voi kuitenkin menettää parlamentissa enemmistönsä, joka sillä on ollut vuodesta 2011 lähtien.

Pojan perhe ilmeisesti sukua Rajoylle

Väilttömästi tapauksen jälkeen teolla epäiltiin olevan poliittinen motiivi, ja että se liittyisi Galician itsenäisyysliikkeeseen. Myöhemmin teinipoika kuitenkin kertoi, ettei hänellä ole minkäänlaisia yhteyksiä mihinkään poliittisiin liikkeisiin.

Hän kuitenkin kutsuu itseään Twitter-profiilissaan antifasistiseksi ja sanoo kannattavansa itsenäistä Galiciaa. Espanjalaisen El Mundo -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan pojan perhe on varakas ja tunnettu Pontevedran kaupungissa.

Lehden mukaan hän on pilkannut PP:tä ja uhannut jo aiemmin tehdä hyökkäyksen PP:tä vastaan. El Mundon lähteiden mukaan, poika on erotettu useista kouluista ja hänellä sanotaan olevan mielenterveysongelmia, joiden vuoksi häntä myös hoidetaan.

Paikallislehti La Voz de Galician (siirryt toiseen palveluun) mukaan pojan äiti on Rajoyn vaimon serkku. Lehden lähteiden mukaan teolla ei myöskään ole minkäänlaista poliittista motiivia.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus