1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Raportti ryöpyttää YK:ta: Lasten kertomukset hyväksikäytöstä kiersivät työpöydältä toiselle

YK:n ja Afrikan unionin alaisuudessa toimineita rauhanturvaajia epäillään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keski-Afrikan tasavallassa.

Kuva: Legnan Koula / EPA

Uuden raportin mukaan YK ja sen alaiset järjestöt syyllistyivät vakaviin laiminlyönteihin, koska ne viivyttelivät rauhanturvaajiin kohdistuvien hyväksikäyttöepäilyjen selvittämisessä.

Itsenäisen tutkijapaneelin torstaina julkaisemassa raportissa sanotaan, että lasten kertomuksia hyväksikäytöstä "kierrätettiin työpöydältä työpöydälle, sähköpostilaatikosta toiseen, useissa YK:n toimistoissa, eikä kukaan halunnut ottaa vastuuta".

Vastuuta vältelleiden joukossa oli muun muassa YK:n lastenjärjestö Unicefin työntekijöitä sekä ihmisoikeuksiin erikoistuneita henkilöitä. Raportin mukaan viivyttely johti siihen, että rikoksia ehti tapahtua enemmän.

Kolmijäsenistä tutkijapaneelia johti kanadalaistuomari Marie Deschamps.

Ranskasta, Tšadista ja Päiväntasaajan Guineasta tulleita rauhanturvaajia epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Keski-Afrikan tasavallassa vuoden 2013 joulukuun ja 2014 kesäkuun välisenä aikana, muutamaa kuukautta ennen kuin operaatio siirtyi virallisesti Afrikan unionilta YK:n alaisuuteen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on lisäksi syyttänyt rauhanturvaajia tämän vuoden elokuussa tapahtuneista väkivallanteoista: Amnestyn mukaan rauhanturvaajat olivat tappaneet summittaisesti 16-vuotiaan pojan ja hänen isänsä ja raiskanneet 12-vuotiaan tytön Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa.

YK tutkii myös syytöksiä erillisestä hyväksikäyttötapauksesta maan itäosassa.