1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pikkukylän jouluarpajaisten voittona olevasta porsaasta piti tulla kinkkua – porsas hurmasikin asukkaat

Porsaan oli tarkoitus olla jouluarpajaisten pääpalkinto, ja siitä piti tulla kinkkua, mutta portugalilaisen Vilarandelon kylän asukkaat ovat ihastuneet Toni-possuun niin suuresti, ettei kukaan henno tappaa sitä.

Toninho-porsas kävelemässä kujalla Vilarandelon kylässä joulukuussa. Kuva: Francisco Leong / AFP

Pohjois-Portugalissa sijaitsevan Vilarandelon kylän asukkaat päättivät tänä vuonna herättää jälleen henkiin vanhan perinteen, jonka mukaan kyläläisten yhdessä ostama porsas päästetään vaeltamaan vapaasti kylän alueella. Jouluiltana porsas olisi perinteen mukaan päävoittona arpajaisissa ja porsaan voittaja yleensä teurastaisi sen ruoaksi.

Perinne ei ollut käytössä 40 vuoteen, mutta se tuotiin takaisin jälleen tänä vuonna. Nyt kylän asukkaat ovat kuitenkin ihastuneet useiden kuukausien ajan Vilarandelon kaduilla kello kaulassa vaeltaneeseen Toninhoon, eli Pikku Toniin, niin suuresti, ettei kukaan kylän asukkaista henno tappaa sitä.

Kyläläiset eivät ole varmoja perinteen alkuperästä eivätkä myöskään siitä, miksi siitä aikoinaan luovuttiin.

Perinteen mukaisesti kylän asukkaat ovat syöttäneet porsasta ja se on saanut herkutella muun muassa kahvilla ja croissanteilla. Ostettaessa porsas painoi noin 30 kiloa, ja kuukausien saatossa se on lihonut yli satakiloiseksi.

– Porsas voitti ihmiset puolelleen. Sen täytyy jäädä kylään kulkemaan ihmisten joukossa. Se on niin kaunis mustine ja valkoisine raitoineen, sanoi paikallinen asukas Maria da Graça Jornal de Noticias -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Arpajaisten tuotoilla on tarkoitus korjata paikallisen paikallisen Pyhän Antoniuksen kappelin katto. Arpoja painettiin tuhat kappaletta, ja suurin osa niistä on myyty. Porsaan kohtalo ei ole vielä täysin varma, mutta kyläläiset kuitenkin uskovat, ettei kukaan tappaisi kappelin suojelupyhimyksen mukaan nimettyä Pikku Tonia.

Vapaasti kylässä vaeltava Toninho onkin vieraillut kappelissakin useasti, ja kyläläiset toivovat, että arpajaisten voittaja "lahjottaisi" porsaan Pyhälle Antoniukselle, jolloin possu ei päätyisi kinkuksi.