Libyassa osittainen sopu yhteishallituksesta

YK kuvaili sopimusta ensimmäiseksi askeleeksi kohti rauhaa. Sopimus voisi onnistuessaan olla askel kohti laajempaa Libyan yhdistävää sopimusta. Maan kilpailevien parlamenttien puhemiehet eivät kuitenkaan hyväksy sitä.

Ulkomaat
YK:n lähettiläs Martin Kobler sekä Libyan armeijan komentaja Khalifa Haftar al-Marj'n kaupungissa Libyassa keskiviikkona.
YK:n lähettiläs Martin Kobler sekä Libyan armeijan komentaja Khalifa Haftar al-Marj'n kaupungissa Libyassa keskiviikkona.Libyan armeija / AFP

Osa Libyan kahden kilpailevan parlamentin edustajista on sopinut uuden hallituksen muodostamisesta. YK on tukenut torstaina allekirjoitettua sopimusta.

Libyan poliittinen tilanne on ollut yhtä kaaosta sen jälkeen, kun maata vuosikymmeniä johtanut Muammar Gaddafi syöstiin vallasta vuonna 2011. Erilaiset aseelliset ryhmittymät ovat luoneet ja purkaneet liittoumia.

Osapuolten sopu on tärkeä myös ulkovalloille, sillä terroristijärjestö Isis on lisännyt vaikutusvaltaansa sekasortoisessa Libyassa. Jotkut asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että mikäli sopimus ei huomioi kaikkia osapuolia, se voi johtaa Libyan entistä jyrkempään jakautumiseen ja pahempaan väkivaltaan osapuolten taistellessa vallasta.

Toisaalta sopimus voisi onnistuessaan johtaa laajempaan sopimukseen, joka lopulta yhdistäisi Libyan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 80 Libyan kansainvälisesti tunnustetun parlamentin 180 edustajasta allekirjoitti sopimuksen.

Kapinallisten parlamentin tunnetuista 136 edustajasta noin 50 allekirjoitti sopimuksen.

Parlamenttien puhemiehet eivät hyväksy sopimusta

Kummankaan parlamentin puhemiehet eivät olleet paikalla allekirjoitusseremoniassa Marokossa. Puhemiehiä pidetään kovan linjan kannattajina, ja he keskustelivat tiistaina Maltalla sopimuksesta, joka ei sisältäisi YK:n osallistumista.

Puhemiesten mukaan nyt allekirjoitettu sopimus ei ole pätevä ja sen allekirjoittajat eivät edustaneet parlamentteja. Toinen puhemiehistä sanoi YK:n tukemaan sopimukseen viitaten, etteivät he aio hyväksyä ulkomaiden sekaantumista maan asioihin kansan tahdon vastaisesti.

Sopimuksella perustettavan yhdeksänhenkisen presidenttineuvoston on määrä muodostaa uusi hallinto olemassa olevien parlamenttien kanssa. Presidenttineuvosto nimittäisi uuden hallituksen.

– Tämä on vasta pitkän matkan alku Libyalle, YK:n lähettiläs Martin Kobler sanoi seremoniassa AFP:n mukaan.

Kobler totesi, että allekirjoittaminen on vasta ensimmäinen askel matkalla kohti rauhaa.

– Ovi on aina avoinna niille, jotka eivät ole täällä tänään. Uuden hallituksen täytyy toimia nopeasti ja tarttua niiden huoliin, jotka kokevat itsensä väheksytyiksi, hän sanoi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters