Metsähallituksen yhtiöittäminen kiihdytti eduskuntaa: Myydäänkö pohjavedet ulkomaille?

Saamelaisten oikeudet ja Suomen pohjavesien myynti askarruttivat oppositiota, kun eduskunta keskusteli torstaina suunnitelmasta yhtiöittää Metsähallitus. Eniten äänessä olivat pohjoisen kansanedustajat.

politiikka
Markus Mustajärvi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.
Markus Mustajärvi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.Yle

Metsähallituksen yhtiöttämistä on yritetty ratkaista jo viiden hallituksen aikana. Vielä myöhään torstai-iltana asian valmistelusta keskusteli kiivaasti parikymmentä kansanedustajaa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) joutui selittämään eduskunnan lähetekeskustelussa, miksi hänen mielensä yhtiöittämisestä on muuttunut. Aiemmin Tiilikainen vastusti hanketta.

Tiilikaisen mukaan Suomen luonto ei ole vaarassa eikä pohjavesiä olla myymässä, mutta yhtiöittäminen on tehtävä, koska EU:n kilpailulainsäädäntö sitä vaatii.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ihmetteli Tiilikaisen sanoja:

– EU:n vaatimukset ovat tekosyy. Euroopassa on monenlaisia käytäntöjä, asioita voidaan hoitaa monella tapaa, Mustajärvi sanoi.

Sekä SDP:n että vihreiden kansanedustajat ihmettelivät, mihin on unohdettu saamelaisten oikeudet. Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) muistutti, että YK on viimeksi tänään ihmetellyt asiaa.

Miksi korjata ehjä astia?  

Myös SDP:n Riitta Myller ihmetteli, miksi muutos tarvitaan.

– Ministeri Tiilikainen sanoo, että yhtiöittäminen ei tuo juuri muutoksia. Miksi muutos sitten pitää tehdä? Yhtiöittämistä kritisoivat sekä retkeilijät että luonnonsuojelijat. Kritiikkiä tulee monelta suunnalta, Myller sanoi.

Oppositio oli huolissaan myös siitä, että yhtiöittäminen johtaa luonnonsuojelualueiden rahastamiseen. Pelkona oli myös metsäsotien lisääntyminen Lapissa.

– Pohjavesistä päättää edelleen valtio. Olisi outoa, että Suomeen tulisi eduskunta, joka haluaisi muuttaa tämän asian, ministeri Tiilikainen sanoi.

Metsähallituksen yhtiöittäminen tarkoittaisi sitä, että metsätalous siirrettäisiin Metsähallitus-osakeyhtiöön ja luonnonsuojelu- ja retkeilyalueita hoitaisi Luontopalvelut-yksikkö, joka saisi rahoituksensa valtion budjetista.