Hyppää sisältöön

Jari Korkki: Tiitisen lista

Montako tutkijaa tarvitaan avaamaan Tiitisen lista? Ei yhtään, koska ensimmäistäkään tutkimuslupaa suojelupoliisin hallussa olevaan asiakirjaan tutustumiseksi ei ole haettu, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Eduskunnan pitkäaikaisella pääsihteerillä Seppo Tiitisellä on perjantaina herkkä hetki. Aamukymmeneltä alkava täysistunto jää – jos ei mitään aivan järisyttävää yllätystä tapahdu – eduskunnan pääsihteerin virkaa vuodesta 1992 hoitaneen Tiitisen viimeiseksi. Eduskunta lähtee joulunviettoon ja Tiitinen eläkkeelle.

Kiireisen budjettiviikon lisäksi Tiitistä ovat työllistäneet likipitäen jokapäiväiset läksiäiset. Viimeksi torstai-iltana eduskunnan lisärakennuksessa nähtiin melkoinen kavalkadi työtovereita menneiltä vuosilta: entisiä kansanedustajia ja puhemiehiä, virkamiehiä, lausunnonantajia ja toimittajia. Muuta valtionhallintoa unohtamatta.

Tuttuja riittää, koska Tiitinen aloitti eduskunnassa ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla, aluksi sivistysvaliokunnan sihteerinä.

Suposta saadun tiedon mukaan tutkimuslupia ei ole myönnetty, koska yhtään hakemusta ei ole jätetty.

Mutta historiankirjoihin Tiitinen on jo jäänyt tietysti siitä listasta, jonka hän sulki kassakaappiinsa suojelupoliisin päällikkönä vuonna 1990. Listalla on jo kuopatun Itä-Saksan tiedustelupalvelua kiinnostaneita suomalaisia, tiettävästi parikymmentä nimeä.

Tiedotusvälineet ovat aika ajoin yrittäneet saada listaa julki oikeusteitse, mutta turhaan. Viime kädessä korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että Saksojen yhdistymisen yhteydessä Supon käsiin päätyneen listan julkistaminen saattaisi vaikeuttaa Supon kansainvälistä yhteistyötä. On siis pelätty, että julkistaminen voisi jatkossa ehkäistä Supon tiedonsaannin ystävällismielisiltä ulkomaisilta tiedustelupalveluilta.

Tänä vuonna kaikki on periaatteessa toisin, koska Tiitisen listan päätymisestä kassakaappiin on kulunut 25 vuotta, mikä on yleinen asiakirjojen salassapidon aikaraja valtionhallinnossa. Tosin suojelupoliisin osalta rajaksi on erikseen säädetty 60 vuotta, mutta vakavasti otettavaan tieteelliseen tutkimukseen lupia voi myöntää jo 25 vuoden jälkeen.

Kaiken meuhkaamisen jälkeen luulisi siis, että Supon postiluukku Helsingin Ratakadulla olisi jo mennyt hakemuksista tukkoon, mutta näin ei todellakaan ole.

Suposta saadun tiedon mukaan tutkimuslupia ei ole myönnetty, koska yhtään hakemusta ei ole jätetty.

Perin kummallista.

Mutta lauantaina 19.12. Seppo Tiitinen on vieraana TV1:n Ykkösaamussa klo 10.05. Ennakkotietojen mukaan ohjelmassa paljastetaan yli kahdenkymmenen vuoden ajan tarkasti vartioitu Tiitisen lista.

Tai ainakin yksi totuus siitä.

Kannattaa siis katsoa.