1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miehen sydän poistettiin leikkauksessa – siirtosydän ei saapunutkaan

Mies oli sydämettä kokonaisen vuorokauden Rikshospitaletissa Oslossa.

Sydänleikkaus. Kuva: Teemu Laitila / Yle

Vanhempi mies pääsi viimein odottamaansa sydämensiirtoleikkaukseen Rikshospitaletissa Oslossa. Kirurgit avasivat hänen rintakehänsä ja poistivat vanhan sydämen. Mutta siirtosydäntä ei koskaan toimitettukaan leikkaukseen. Asiasta kertoo norjalaislehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun).

– Järjestelmä on toiminut 40 vuotta, mutta tässä tapauksessa se petti useassa kohdassa, toteaa sydän-, keuhko- ja verisuoniklinikan johtaja Arnt E. Fiane VG:lle.

Vanhemmalle miehelle tarkoitettu sydän olikin kuljetettu toiselle potilaalle toiseen sairaalaan. Miestä leikanneet kirurgit saivat tiedon siitä, että sydän oli toimitettu toiselle potilaalle, kun leikkaus oli ollut käynnissä jo kolme tuntia.

Mies oli sydämettä kokonaisen vuorokauden, ennen kuin Rikshospitaletiin saatiin hänelle toinen siirtosydän. Häntä pidettiin elossa sydän-keuhkokoneen avulla.

Kun sydänsiirtoa pystyttiin jatkamaan, miehen tila oli huonontunut merkittävästi. Hän kuoli leikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin muutama viikko siirtoleikkauksen jälkeen.

Sairaala on ilmoittanut hoitovirheestä valvovalle viranomaiselle ja poliisille. Tapauksen tutkinta on kesken.