Hyppää sisältöön

Ministeri Niinistö: Suomalaissotilaita voitava pakottaa EU:n sotilaallisin tehtäviin

Puolustusministeristä kantahenkilöstöä pitäisi voida käskeä tehtäviin, mikäli EU-maat vetoavat keskinäisen avunannon velvoitteeseen. Sotilaiden lähettäminen muihin kuin kriisinhallintatehtäviin vaatii lainmuutoksen. Suomi on muuttamassa lakia nopeutetulla aikataululla.

Jussi Niinistö
Euroopan komissio kaavailee itselataavien kertatuliaseiden siviilikäytön kieltämistä. Mitä asedirektiivin voimaantulo Suomessa tarkoittaisi maanpuolustukselle? Studiossa puolustusministeri Jussi Niinistö.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mielestä suomalaisia sotilaita pitäisi voida määrätä tehtäviin, mikäli jokin jäsenmaa vetoaa EU:n avunantopykälään.

– Tätä on syytä pohtia. Kantahenkilökunnan osallistuminen kriisinhallintaan on nykyään vapaaehtoista, ja näkisin, että se saa jatkossakin olla. Kun palvelussuhteiden ehdot on kohdallaan, niin kyllä heitä riittää. EU:n keskinäisen avunannon velvoitteen kohdalla tilanne on toinen. Siinä olisi syytä miettiä, olisiko pakollisuus uskottavuuden takia tarpeellista, sanoi Niinistö Ylen aamu-tv:ssä.

Ranska vetosi ensimmäistä kertaa Pariisin terrori-iskujen jälkeen EU:n keskinäisen avunannon velvoitteeseen. Niinistöstä on hyvä, että nyt päästään konkreettisesti katsomaan, mitä tämä velvoite käytännössä tarkoittaa.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves (siirryt toiseen palveluun) on sanonut pykälästä, että jos Suomi joutuisi pulaan, Italia lähettäisi meille avuksi oliiviöljyä.

– Sitäkin se voisi tarkoittaa. Kyllä tämä harjoitus on hyvä tehdä, ettemme elättele mitään turhaa toiveajattelua tämän suhteen, painotti Niinistö.

Suomi on päättänyt auttaa Ranskaa lähettämällä lisää henkilöstöä Malin ja Libanonin rauhanturvatehtäviin. Myös kurdisotilaiden koulutusohjelmaa Pohjois-Irakissa on tarkoitus jatkaa ja tehostaa. Suomen toimien ansiosta Ranska voi siirtää omia sotilaitaan Isisin vastaiseen taisteluun.

Suomalaisten sotilaiden lähettäminen muihin kuin kriisinhallintatehtäviin vaatii vielä lainmuutoksen. Suomi on muuttamassa lakia nopeutetulla aikataululla. Niinistö ei ottanut kantaa, millaisiin sotilaallisiin tehtäviin sotilaita voitaisiin tulevaisuudessa lähettää, mikäli EU-maa esittää pyynnön. Hän piti kuitenkin nykytilannetta hyvänä.

– Koulutamme Irakin kurdien Peshmerga-joukkoja Isisin vastaiseen taisteluun. En näe kovin mielekkäänä, että Suomi lähettäisi sotilaita sinne taistelemaan vaan mielummin autamme kurdeja puolustamaan itseään, totesi Niinistö.

.
.