1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lomaromanssi olikin elämänikäinen rakkaus – "Toiseen voi rakastua uudelleen ja uudelleen"

Lomaromanssista kolmekymmentä vuotta sitten alkanut Delhan pariskunnan rakkaustarina on esimerkki siitä, että hyvä suhde kestää huonotkin ajat. Kasvatuspsykologin mukaan kestävän parisuhteen tunnistaa siitä, että siinä on lupa olla eri mieltä.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Elina Kakko-Delha oli 19-vuotias neitonen tavatessaan interrailreissulla tulevan miehensä, kreikkalaisen Antonios Delhan. Moni epäili nuorten tunteita ohimeneväksi lomaromanssiksi, mutta toisin kävi: pari on pitänyt yhtä jo 31 vuotta.

Nykyään Kemissä asuva pari on kasvattanut kolme lasta ja edelleen he pitävät toisiaan arvossa.

– Minun paras kaveri. Hyvä luonne. Ei ole kanssani samaa mieltä kaikesta ja se on hyvä, kuvailee Antonios vaimoaan.

Pariskunnan rakkaus on kestänyt siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – että he ovat luonteeltaan toistensa vastakohtia.

Me saatetaan joka päivä vähän nahistella, mutta me tiedämme, että kestämme sen.

Elina Kakko-Delha

– Antonios on hyvin järjestelmällinen ja minä taas en. Se tuottaa meille sanaharkkaa, mutta aina ollaan sovittu. Ja sitten tulee seuraava päivä ja uudet asiat, Elina nauraa.

Elämä vaatii kompromissien tekemistä, Elina tunnustaa.

– Me saatetaan joka päivä vähän nahistella, mutta me tiedämme, että kestämme sen.

Kuplasta kuljetaan yksilöiden liittoon

Kasvatuspsykologi, auktorisoitu seksuaaliterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemi sanoo, että riitelyä ja räsähtelyä ei pidä pelätä.

– Hyvään parisuhteeseen kuuluu se, että uskaltaa näyttää monenlaisia tunteita.

Mömmö-Koskiniemi näkee parisuhteessa olevan selkeästi kolme eri vaihetta. Rakastumisen vaihetta hän kuvaa kuplaksi. Siinä riittää, kun saa olla toisen lähellä ja hengittää samaa ilmaa.

Toiseen vaiheeseen siirrytään, kun ilma kuplasta alkaa loppua ja alkaa nähdä toisessa myös ärsyttäviä puolia. Tämä on suhteessa erityisen eroherkkä konfliktivaihe.

Hyvään parisuhteeseen kuuluu se, että uskaltaa näyttää monenlaisia tunteita.

Nina Mömmö-Koskiniemi

Kolmas vaihe on se, jossa eletään yhdessä yksilöinä. Paikka parisuhteessa ja omaakin elämää parisuhteen ulkopuolelta on löytynyt.

Ja mikä lohdullisinta pitkässä parisuhteessa elävälle: kolmannen vaiheen jälkeen voidaan kiepsahtaa jälleen takaisin kuplaan.

– Toiseen voi rakastua uudelleen ja uudelleen.

Tätä todistavat myös Elina ja Antonios: ensimmäisessä kohtaamisessa Antonioksen pysäyttänyt havainto on totta vielä tänäänkin.

– Kun näin Elinan ajattelin: kaunis. Ja on vieläkin.

Elämä on tehnyt taipuisaksi

Elämä on vienyt Delhan kolmilapsista perhettä moneen otteeseen. Avioliiton alkuvaiheessa koti oli Kreikassa.

– Antonioksen työ ilmavoimien upseerina vei meitä ympäri Kreikkaa. Muutto oli edessä aina muutaman vuoden välein ja aina aloitettiin alusta.

Suomeen muuttivat ensiksi Elina ja lapset, Antonios seurasi perästä kun työura ilmavoimissa päättyi.

Elina Kakko-Delhan mukaan kaikessa myllerryksessä voimaa antoi toimiva suhde Antonioksen kanssa. He tukivat toisiaan vaikeina aikoina ja kokivat yhdessä ilot ja surut.

– Meillä on ollut kulttuurisesti niin rikasta elämää, että olemme joutuneet sovittamaan paljon asioista, mutta ehkä meistä siksi onkin tullut niin elastisia.