Suomalainen saunoo kaikilla aisteilla – "Saunan voi testata vain saunomalla"

Häkälöylyt on jo heitetty, kun nousemme savusaunan lauteille. Hienoinen savuntuoksu tarttuu sieraimiin, mutta kitkua ei tunnu. Ikkunan takana palava öljylamppu tuo hieman valoa sisään. Olemme testaamassa eli auditoimassa suomalaista savusaunaa.

ilmiöt
Savusauna kuvattuna ulko-ovelta
Tenho Tornberg / Yle

Hautajärven rannalta Toivakasta, hiekkatien päästä löytyy Taulun Kartanon savusauna. Sen hirret ovat vanhasta 1800-luvun alkupuolella rakennetusta riihestä. Saunan yhteydessä on 1860-luvulla rakennettu pirtti, jonka tummat seinät kertovat sen menneisyydestä aitona savupirttinä.

Sauna from Finland -yhdistyksen kolme asiantuntijaa ovat saapuneet arvioimaan eli auditoimaan Taulun Kartanon saunoja. Yrittäjien Riitta ja Jyrki Halttusen tavoitteena on saada saunoille sertifikaatti eli laatuhyväksyntä.

Sertifikaatti on tärkeä merkkipaalu palvelujen kehitystyössä.

– Tietysti sertifikaatti olisi asiakkaiden näkökulmasta luottamusta herättävä asia, sanoo yrittäjä Riitta Halttunen.

Taulun Kartanossa auditoinnin kohteina ovat päärakennuksen kylpylämäinen saunaosasto sekä muutaman sadan metrin päässä rannassa sijaitseva Maalaiskylpylä, jossa on muun muassa savusauna ja vanhaan tammiseen viivitynnyriin rakennettu höyryaromisauna.

Saunan maailmanvalloitus alkaa tästä

Noin sataa, lähinna matkailuyritystä edustava Sauna from Finland -yhdistys haluaa kehittää suomalaisesta saunasta vientituotteen.

Yhdistyksen toiminnanjohtajan Carita Harjun mukaan tavoitteena on vakuuttaa ulkomaiset matkanjärjestäjät suomalaisten saunojen laatutasosta.

Tavoitteena on vakuuttaa ulkomaiset matkanjärjestäjät suomalaisten saunojen laatutasosta.

– Suomalaisen saunan maailmanvalloitus alkaa tästä. Haluamme määritellä, mikä on suomalainen sauna ja viedä saunan ilosanomaa ja elämystä maailmalle, sanoo Harju.

Sertifioinnin pohjana oleva laatukäsikirja perustuu alan yrittäjien ja yleisön yhteiseen näkemykseen siitä, mitä hyvässä saunaelämyksessä pitää olla.

– He ovat nostaneet oman kokemuksensa pohjalta niitä asioita, mitkä he kokevat, että saunassa pitäisi joka kerta olla kunnossa, sanoo Harju.

Harjun mukaan tavallisia kotisaunoja ei ole tarkoitus sertifioida vaan kyseessä ovat matkailukäytössä olevat saunat.

Saunan puhtaus on kaikki kaikessa

Laatukäsikirja on yksityiskohtainen ja punnittu asiakirja siitä, mitä hyvän saunaelämyksen tulisi sisältää. Erityisen yksityiskohtainen se on turvallisuuteen ja puhtauteen liittyvissä asioissa.

Laatukäsikirja perustuu alan yrittäjien ja yleisön yhteiseen näkemykseen siitä, mitä hyvässä saunaelämyksessä pitää olla. 

– Ne ovat ylivoimaisesti tärkeimmät asiat, mitä ihmiset odottavat suomalaiselta saunalta, myöntää Carita Harju.

Harjun mukaan auditioinnissa arvioidaan kokonaista saunaelämystä eli mitä tapahtuu ennen saunaa, mitä saunassa ja mitä saunan jälkeen.

Kaikki aistit käytössä auditoijilla

Taulun Kartanon isäntä Jyrki Halttunen on lämmittänyt savusaunaa viisi tuntia, heittänyt hääkälöylyt ja pyyhkinyt lauteet.

Nousemme saunoja auditoivan Pekka Krookin ja yrittäjä Jyrki Halttusen kanssa savusaunan lauteille. Pekka Krook arvioi muutaman saunan viikossa – tietysti saunomalla.

Jos kylmään saunaan mennään puku tai toppatakki päällä, niin eihän siitä osaa sanoa mitään.

Pekka Krook

– Jos kylmään saunaan mennään puku tai toppatakki päällä, niin eihän siitä osaa sanoa mitään.

Sauna on siisti, lauteille mahtuu ainakin parikymmentä saunojaa kerralla.

Hienoinen savuntuoksu tarttuu sieraimiin. Ikkunan takana öljylamppu tuo hieman valoa sisään, myös lauteille tuodut lamput luovat tunnelmaa.

Kiuas sihahtaa lupaavasti, kun heitämme ensimmäisen kipollisen vettä kiukaalle. Hetken aikaa saamme odottaa, kunnes tasainen lämpö nousee kiukaasta. Toteamme, että täällähän istuisi vaikka koko illan, kun välillä käy vilvoittelemassa pihan lämminvesialtaassa tai avannossa.

Krookin ensimmäinen arvio saunasta onkin hyvä.

– Varmaan sellaisia pieniä yksityiskohtia on, joista otin jo valokuvia, ja joista isäntäväen kanssa vielä jutellaan, mutta hyvä ensivaikutelma.

Sertifikaatti ei ole läpihuutojuttu

Saunan auditoinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa valaistukseen.

– Se on iso turvallisuuskysymys ja etenkin pimeässä saunassa keskeinen asia, sanoo Krook.

Kun työkseen saunoo vieraissa saunoissa monta kertaa viikossa, auditoija törmää moniin asioihin.

– Joskus on todettu, että kiukaan lähelle on joku kaide löydyttävä, ettei vaan ihminen kuumassa savusaunassa polta kankkujaan, sanoo Krook.

Usein ongelmia on myös saunan ilmastoinnissa.

Krook korostaa saunan arvioinnissa moniaistisuutta.

Se pitää tuntea, se pitää nuuhkasta, se pitää kuulla.

Pekka Krook

– Se pitää tuntea, se pitää nuuhkasta, se pitää kuulla, niin kuin välillä ihan tällaista hiljaisuutta kuin täälläkin on.

Yrityksille 800 euroa maksavan sertifikaatin saaminen ei ole läpihuutojuttu.

Krook sanoo, että Suomessa on erittäin paljon saunoja, jotka eivät vielä pitkään aikaan tule saamaan sertifikaattia.

Toivakan saunojen auditoijat laativat kokemastaan raportin ja sen pohjalta päättävät, antavatko sertifikaatin vai ei. Joka tapauksessa yrittäjien kanssa keskustellaan kehittämisideoista.