1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Japanin keskuspankki antoi joululahjan, joka hetken ilahdutti markkinoita

Voimakas elvytyspolitiikka on pönkittänyt vientiä, mutta talouskasvu on jäänyt heikoksi. Keskuspankki ilmoitti lisätoimista, jotka analyytikkojen mukaan ovat vaatimattomia lähemmin tarkasteltuina.

Japanin pääministeri Shinzo Abe Kuva: Kimimasa Mayama / EPA

Japanin keskuspankki antoi perjantaina ristiriitaisia signaaleja markkinoille kertoessaan muuttavansa elvytysohjelmaansa. Muutokset ovat jatkoa kaksi vuotta sitten alkaneelle taloutta pönkittävälle ohjelmalle, johon pääministeri Shinzo Aben talouspolitiikka, "Abenomics", nojaa.

Keskuspankki aikoo jatkaa ja hienosäätää valtion velkakirjojen osto-ohjelmaansa, joka tuottaa markkinoille uutta rahaa yritysten ja kotitalouksien lainattavaksi. Yrityksiltä toivotaan pankin osakeostoja vastaan palkankorotuksia ja investointeja.

Analyytikkojen mukaan keskuspankin lupaamat lisätoimet ovat lähemmin tarkasteltuina vaatimattomia. The Financial Timesin mukaan keskuspankki häkellytti markkinat luulemaan, että kyse on elvytykseen käytetyn rahamäärän lisäyksestä. Tiedotustilaisuudessa pankin edustaja kuitenkin tahtoi korostaa, että lisäelvytyksestä ei olekaan kysymys, vaan pelkistä teknisistä muutoksista.

Keskuspankin ilmoitus oli toisen japanilaisanalyytikon mukaan joululahja markkinoille – näin luultiin ensialkuun. Ainakin uutinen sai jenin arvon vähäksi aikaa laskuun ja Tokion pörssin hetkeksi nousuun, joka pian suli. Pörssi sulkeutui lopulta liki kahden prosentin laskussa.

Asiantuntijoiden mukaan deflaatiota eli hintojen laskua vastaan taisteleva talouspolitiikka on onnistunut heikentämään jeniä ja siten tehostamaan vientiä. Talouskasvu on kuitenkin jäänyt vaatimattomaksi: kolmannella neljänneksellä Japanin talous vältti niukasti valahtamisen uuteen taantumaan, kun talous kasvoi lopulta 0,3 prosenttia.