Sotaa ja vainoa pakenevia on ennätysmäärä – yli viisi miljoonaa jätti kotinsa alkuvuonna

Pakolaisia ja väkivaltaa pakenevien määrä on luultavasti noussut tänä vuonna yli 60 miljoonaan, YK:n pakolaisjärjestö arvioi. Syyrian sota on suurin yksittäinen syy maailman pakolaiskriisin kasvuun.

Ulkomaat
Syyriasta, Irakista ja Afganistanissa lähteneitä pakolaisia saapui rekisteröintikeskukseen torstaina Serbian Presevossa.
Syyriasta, Irakista ja Afganistanissa lähteneitä pakolaisia saapui rekisteröintikeskukseen torstaina Serbian Presevossa.Djordje Savic / EPA

Sotaa, väkivaltaa ja vainoa pakenevia on nyt selvästi yli 60 miljoonaa, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi perjantaina julkaistussa raportissa (siirryt toiseen palveluun). Kotinsa jättäneitä on enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Valtaosa heitä elää Aasiassa ja Afrikassa.

Pakenevien määrä kasvoi yli viidellä miljoonalla tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Keskimäärin 4 600 ihmistä pakeni kotoaan joka päivä alkuvuonna.

Turvapaikanhakijoita oli alkuvuonna 78 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Järjestön raportti ei kattanut tämän vuoden loppupuoliskoa, jonka aikana Euroopasta turvaa hakeneiden määrä moninkertaistui.

– Kaikkensa menettäneet ihmiset tarvitsevat suvaitsevaisuutta, myötätuntoa ja solidaarisuutta enemmän kuin koskaan, pakolaisjärjestön johtaja Antonio Guterres sanoi.

Miljoonat pakenevat Syyrian sotaa

Suurin syy maailman pakolaiskriisin kasvulle on vuonna 2011 alkanut Syyrian sota. Kodistaan pakenevien määrä on kasvanut 45 prosenttia sitten vuoden 2011, jolloin Syyrian levottomuudet alkoivat. Järjestön mukaan pakolaisten määrä olisi kasvanut silti ilman Syyrian sotaakin.

Eniten pakolaisia oli tämän vuoden puolivälissä Turkissa, jonne oli paennut 1,8 miljoonaa ihmistä. Libanonissa taas oli eniten pakolaisia suhteessa maan väestöön, 209 pakolaista tuhatta asukasta kohti. Molemmissa maissa lähes kaikki pakolaiset olivat Syyriasta.

Saksa vastaanotti vuoden alkupuolella eniten turvapaikkahakemuksia, yhteensä 159 000. Vuoden lopussa turvapaikanhakijoita tuli Eurooppaan ennätysmäärä, ja nyt heitä arvioidaan olevan Saksassa jo lähes miljoona.

Pakolaisjärjestön mukaan maailmassa oli vuoden puolivälissä noin 20,2 miljoonaa kotimaansa jättänyttä pakolaista. Lisäksi maansa sisällä pakenemaan joutuneita oli noin 34 miljoonaa. Järjestö laskee kokonaisarvioonsa myös muun muassa kansalaisuudettomat ihmiset ja turvapaikanhakijat.

Suomessa oli vuoden puolivälissä 11 798 turvapaikan saanutta pakolaista. Se oli noin 0,06 prosenttia maailman pakolaisista. Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa 31 826 ihmistä viime viikonlopun tietojen mukaan.

Lähteet: AFP