1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kiistelty metsähallituslaki etenee – ”Ei tässä saamelaisten asemaa heikennetä”

Saamelaisten oikeudet askarruttivat, kun eduskunta keskusteli torstaina suunnitelmasta yhtiöittää Metsähallitus. Eniten äänessä olivat pohjoisen kansanedustajat. Saamelaisten asemaa ei heikennetä uudessa metsähallituslaissa, viesti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) eduskunnalle.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Kuva: Yle

Eduskunta keskusteli torstaina suunnitelmasta yhtiöittää Metsähallitus.

Kiistelty metsähallituslaki etenee seuraavaksi valiokuntakäsittelyyn. Maa- ja metsätalousvaliokunta tekee varsinaisen mietinnön ja ympäristö- ja perustuslakivaliokunta saavat lausua asiasta.

Valiokunnat saavat halutessaan vielä pyytää valitsemiaan tahoja kuultavaksi. Valiokunnat itse päättävät, kutsuvatko ketään kuultavaksi.

Saamelaisten oikeudet nousivat huolenaiheeksi

Saamelaisten oikeudet otti esiin moni kansanedustaja. Esimerkiksi vihreiden Satu Hassi huomautti YK:n kritiikistä saamelaisten oikeuksien puolesta. 

Kuva: Ilkka Ruotsalainen / Yle

–Tänään Genevessä YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisedustaja on ilmaissut huolensa tästä laista ja siihen liittyvistä saamelaisten oikeuksista, koska tämä lakiesitys ei sisällä takeita saamelaisten oikeudesta perinteisiin alueisiinsa, joka oli aikaisemmassa lakiehdotuksessa.

– Hän myös arvosteli sitä, että saamelaiskäräjillä on ollut vain rajoitettu mahdollisuus vaikuttaa lain valmisteluun ja totesi, että tämä on vastoin YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen 19 artiklaa, jatkoi Satu Hassi.

– Tämä, että nykyinen hallitus on pyyhkinyt lakiehdotuksesta pois monivuotisesti valmistellut ja neuvotellut pykälät nykylainsäädännön ja sopimusten mukaisesta saamelaisten oikeuksien turvaamisesta, on yksi keskeinen huolenaihe tässä hallituksen esityksessä, mutta niitä on muitakin, joita en nyt minuuttiin saa mahtumaan, lausui kansanedustaja Satu Hassi.

”Ei tässä saamelaisten asemaa heikennetä”

Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston osastopäällikkö Juha Niemelä kertaa eilistä lähetekeskustelua ja toteaa maatalous- ja ympäristöministerin tuoneen esille, että saamelaisten asemaa ei heikennetä uudessa metsähallituslaissa.

Kimmo Tiilikainen Kuva: Yle

– Kuten täällä monet pohjoisen edustajat sitä keskustelua avasivat, se ei ole ihan simppeli juttu. Myös se aikaisempi luonnos, ne niin sanotut saamelaispykälät, siellä lausuntokierroksilla sai hyvin paljon kritiikkiä.

– Nyt vielä kertaalleen, tässä nykyisen lainsäädännön tilanne säilyy ja näiden kunnallisten neuvottelukuntien kautta saamelaisten asema siltä osin jopa hivenen vahvistuu, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen eilisessä lähetekeskustelussa.

Eilinen lähetekeskustelun pöytäkirja löytyy eduskunnan sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)