1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auerin asianajaja: "Keskitymme nyt korvauksiin ja Annelin maineen puhdistamiseen"

Ehdonalaiseen vapauteen viime keväänä päässyt Anneli Auer aikoo vaatia tuomion purkua Korkeimmalta oikeudelta myös seksuaalirikoksista langetettuun tuomioon. Sitä ennen hän jättää korvausvaateen menettämästään vapaudesta.

Anneli Auer ja asianajaja Juha Manner oikeudessa kesäkuussa 2013. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Anneli Auer ja hänen asianajajansa Juha Manner ovat tyytyväisiä Korkeimman oikeuden päätökseen hylätä valituslupahakemukset.

– Helpottunut ja tyytyväinen olo, kun juttu on vihdoin päätepisteessä. Otimme tiedon tyytyväisyydellä vastaan, Juha Manner kertoo.

Jutun käsittely jatkuu nyt korvausasioiden kanssa. Mannerin mukaan Auer jättää alkuvuonna valtionkonttorille korvausvaatimuksen niistä päivistä, jotka hän on ollut aiheettomasti vangittuna murhasta epäiltynä. Korvausvaateen suuruus ei ole vielä selvillä. Juha Mannerin mukaan summaa korottaa myös se seikka, että syyttäjät ovat koko ajan jatkaneet Auerin syyllistämistä mediassa. Se on lisännyt Auerin kärsimystä.

– Vaatimus ja maksettava korvaus tulee olemaan isompi kuin aikaisemmin on nähty.

Tavoitteena maineenpuhdistus myös seksuaalirikoksista

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Auer ei halua lähteä viemään juttua, vaikka oikeusprosessi venyikin vuosien mittaiseksi. Sen sijaan Auer ja hänen asianajajansa keskittyvät puhdistamaan Auerin mainetta myös Turun hovioikeuden lainvoiman saaneesta seksuaalirikostuomiosta.

Tästä langetettua vankeusrangaistusta Auer suorittaa ehdonalaisessa vapaudessa.

– Kyllä fokus on siinä, että saadaan purettua Turun hovioikeuden virheellinen ja väärä päätös. Siihen olemme keränneet lisäselvitystä ja -aineistoa. Tulemme jättämään Korkeimmalle oikeudelle tuomion purkuhakemuksen vielä ennen kuin lumet sulaa, Manner sanoo.

Murhatutkinta uudelleen auki?

Sekä Anneli Auer että Juha Manner toivovat, että murhatutkinta avattaisiin vielä uudelleen. Manner muistuttaa muun muassa massa-dna-keräyksestä, joka vuosia myöhemmin osoittautui turhaksi, koska alkuperäinen dna-todiste osoittautui KRP:n tutkijan dna:ksi.

Useita tutkintalinjoja poissuljettiin kuitenkin dna:n vuoksi.

– Ne pitäisi kaikki nyt avata uudelleen. Ei meillä ole valtaa määrätä syyttäjiä tai poliisia tutkimaan, mutta se pitäisi olla heillä virkavelvollisuus, Manner sanoo.