Puolustusvoimat tiedotti valmistajaehdokkaita hävittäjähankkeen käynnistämisestä

Hankkeen tavoitteena on korvata Hornet-kalusto monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat aikoo tehdä päätöksen hankittavasta konetyypistä vuonna 2021. Merivoimat lähettää tänään telakoille tietopyynnöt neljän korvetti-kokoluokan taistelualuksen rakentamisesta.

Kotimaa
Hornet huolto.
Tuomas Kerkkänen / Yle

Puolustusvoimat on lähettänyt keskiviikkona Britanniaan, Ranskaan, Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin kirjeen, jossa tiedotetaan HX-hävittäjähankkeen aloittamisesta.

HX-hankkeen tarkoituksena on korvata vuodesta 2025 alkaen poistuva Hornet-kalusto monitoimihävittäjillä. Puolustusministeriö koordinoi hanketta ja vastaa sen turvallisuus- ja materiaalipoliittisesta ohjauksesta sekä yhteistoiminnasta muun valtionhallinnon kanssa.

Hornetien korvaajaehdokkaat ovat monikansallisena yhteistyönä toteutettu britannialaisen BAE Systemsin myymä Eurofigher, ranskalainen Dassaultin Rafale, ruotsalainen Saabin JAS-39 Gripen sekä yhdysvaltalaiset Lockheed-Martinin F-35 ja F-16 sekä Boeingin F-15 ja F-18.

Puolustusvoimat lähettää HX-hankkeen tietopyynnöt viimeistään maalikuussa 2016. Vastaukset tietopyyntöihin tulee toimittaa Suomeen vuoden 2016 lokakuun loppuun mennessä.

Varsinainen tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018. Puolustusvoimat suunnittelee tekevänsä hankintapäätöksen vuonna 2021.

Miinalaiva Hämeenmaa.
Miinalaiva Hämeenmaa.Yle

Merivoimien taistelualuksista tietopyynnöt liikkeelle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on valtuuttanut Puolustusvoimat aloittamaan Merivoimien Laivue2020-hankkeen, joka rakennuttaa neljä korvetti-kokoluokan taistelualusta ympärivuotisiin tehtäviin Itämeren sää- ja jääolosuhteissa.

Merivoimat lähettää tänään perjantaina tietopyynnöt alusten rakentamisesta telakoille ja yrityksille, joilla voi olla hankkeeseen soveltuvaa osaamista tai järjestelmiä. Yritysten pitää vastata ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Tietopyyntö kertoo telakoille hankkeesta ja selvittää laivanrakentajien ja osatoimittajien osaamisen sekä palveluhinnat tarjouspyyntöä varten.

Neljä uutta alusta korvaavat nyt jo poistuneen miinalaiva Pohjanmaan sekä 2020-luvun puolivälissä vanhentuvat neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa.

Hankittavat alukset turvaavat Merivoimien kyvyn esimerkiksi alueellisen koskemattomuuden valvontaa merellä ja meriyhteyksien suojaamisen. Merivoimat kertoo, että se ei selviydy tulevaisuudessa lakisääteisistä tehtävistään ilman uusien alusten hankintaa.

Taistelualusten hankintahinnaksi on arvioitu 1,2 miljardia euroa. Alusten eliniäksi on suunniteltu vähintään 35 vuotta.

Alusten hankintamallista päätetään ensi vuoden aikana. Sopimukset hankinnasta allekirjoitetaan vuonna 2019.