Valelääkäri Esa Laiho myönsi väärennykset poliisille – "Raha oli yksi tärkeä syy, miksi aloin lääkäriksi"

Lääkärinä vuosia ilman lupia työskennellyt valelääkäri Esa Laiho myönsi poliisille tutkintotodistuksensa ja diplominsa väärennykset. Laiho kertoi esitutkinnassa, että hänen suunnitelmansa työskennellä lääkärinä ilman koulutusta ja lupia ajoittain arvelutti häntä. Lääkärin työtä hän sanoi poliisille pitäneensä helppona.

Kotimaa
Esa Laiho.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Törkeästä väärennöksestä ja törkeästä petoksesta epäilty valelääkäri Esa Laiho myönsi esitutkinnassa poliisille käyttäneensä väärennettyä lääkärin tutkintotodistusta ja diplomia.

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan väärillä venäläisillä asiakirjoilla Laiho halusi todistaa valmistuneensa Venäjältä Pavlovin yliopistosta lääkäriksi vuonna 1994, mitä kuitenkaan ei ollut tapahtunut. Väärillä asiakirjoilla hän halusi edistää lääkäriksi valmistumistaan.

Aluksi poliisikuulusteluissa vuonna 2011 Laiho kiisti kaikki epäilyt väärennöksistä ja sanoi asiakirjoja aidoiksi. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen ja sanoi olevansa riittävän koulutettu ja ammattitaitoinen.

Kuulustelujen jatkuessa neljä päivää myöhemmin hän jo muunsi lausuntoaan ja sanoi, että todistus on "kaikkien saamiensa tietojen mukaan aito" ja olevansa edelleen sitä mieltä, että diplomi on pätevä ja hakeneensa lääkärinoikeuksia "hyvässä uskossa".

Vain pari viikkoa myöhemmin Laiho muutti täysin kertomustaan ja halusi tunnustaa.

– Vuonna 1994 hankittu diplomi Pavlovin yliopistossa on väärennetty kuten kaikki Pietarista silloin ja myöhemmin saadut asiakirjat, Laiho kertoi poliisille marraskuun lopussa 2011.

Hän myönsi saaneensa ja hankkineensa väärennettyjä asiakirjoja Pietarista ja erehdyttäneensä viranomaista myöntämään lääkärinpätevyyden Suomessa.

– Tämä kaikki on ollut minun omaa syytäni. Olen valmis korvaamaan aiheuttamani vahingot, Laiho ilmoitti.

Tärkeä motiivi: raha

Motiiveja harhautuksille Laiho kertoi useita, päällimmäisenä raha: Laiho sanoi olleensa taloudellisessa ahdingossa ja velkainen. Kertomuksensa mukaan hän halusi valmistua lääkäriksi ja tehdä lääkärintyötä Yhdysvalloissa.

– Motiivina hankkia nämä diplomit olivat lääkärinopintojen nopeuttaminen niiden loppuun saattamiseksi ja säästää lukukausimaksuja kliinisissä opinnoissa. Raha oli yksi tärkeä syy, miksi aloin lääkäriksi.

Hän kertoo hankkineensa lääkärin tutkintotodistuksen ja diplomin Venäjältä, koska ei rahavaikeuksien takia saanut tutkintoa tehtyä Yhdysvalloissa.

– Kyse oli taloudellisista syistä, ei niinkään siitä että ei olisi halunnut suorittaa opintoja loppuun.

Laiho kertoo opiskelleensa noin 80 opintoviikkoa Yhdysvalloissa Rossin yliopistossa, mutta ei koskaan valmistunut. Hän suoritti Yhdysvalloissa "basic science" -opinnot ja johdatuksen kliiniseen sairaalaharjoitteluun.

Yhdysvaltoihin Rossin yliopistoon pääsi Laihon mukaan tuohon aikaan "kuka vaan" ja opiskelijoiden ja opetuksen taso oli vähän "niin ja näin". Koulusta ei hänen mukaansa valmistunut suoraan lääkäriksi, vaan piti tehdä lisenssikoe.

Lisäksi hänen mukaansa työ Yhdysvalloissa syöpäklinikalla oli ollut antoisaa ja hän koki pystyvänsä lääkärin työhön, varsinkin kun oli "päässyt maailman vaikeammista lisenssikokeista läpi".

Laiho kertoi poliisille, että hänellä on Yhdysvaltoihin maahantulokielto.

Suoritettu koulutus: yo-tutkinto

Ajoittain suunnitelma "vähän arvelutti" Laihoa.

– Ajattelin, ettei tästä tule mitään. Aloin ajatella asian moraalista puolta ja että jos tästä jään kiinni niin se on paha juttu.

Lisäksi hän kertoo opiskelleensa muutaman kuukauden anestesiologiaa toisessa yhdysvaltalaisyliopistossa. Siellä kuitenkin "alkoivat isot ongelmat diplomin kanssa".

Laiho ei poliisille kertomansa mukaan koskaan työssään kertonut kenellekään, että Pietarin opinnot ja todistukset olivatkin vääriä.

Laihon mukaan hänen koulutuksensa on ylioppilastutkinto Hyvinkään Pohjoispuiston lukiosta vuodelta 1981. Ylioppilastodistuksen arvosana oli B. Hän pyrki Suomessa maa- ja metsätaloustieteelliseen, kauppakorkeakouluun ja oikeustieteelliseen, mutta ei päässyt sisään.

"Aika yksinäisiä vuosia"

Lääkärin näytteleminen 10 vuoden ajan alkoi Laihon mukaan viime vuosina tuntua aika raskaalta. Aluksi Laiho vältteli kollegoita työn ulkopuolella, mutta tuli heidän kanssaan hyvin toimeen.

– Ne ovat olleet aika yksinäisiä vuosia. Kyllähän mä alusta asti olen miettinyt kiinnijäämistä. Minusta työ on ollut koko ajan helppoa kuitenkin. Mielestäni enemmän on ollut kuitenkin hyvää kuin huonoa, Laiho sanoo.

Kaverit tai perhe eivät ole Laihon mukaan ihmetelleet toimintaa, koska hekin ovat olleet uskossa, että hän todella olisi lääkäri.

Laiho sanoo, ettei muista tapauksia, joissa ei olisi osannut tehdä lääkärinpätevyyden vaatimia päätöksiä. Hän kertoo toimineensa potilaiden kanssa ihan kuin oikea lääkäri olisi toiminut. Virheitä hän sanoo tehneensä, mutta ei mielestään koskaan mitään "vakavaa".

Vuonna 2012 hän kertoi poliisille, ettei enää ajattele olevansa lääkäri.

– Mutta silloin kun tein työtä, pidin itseäni hyvänä lääkärinä.