1. yle.fi
  2. Uutiset

Henkilökuva: Osmo Kontula – Mies, joka puhuu sängyssä

Hän kehottaa pariskuntia viemään lapset mummolaan, jotta voivat harrastaa seksiä. Hän neuvoo fantasioimaan sängyssä. Hän on huolissaan nuorten naisten orgasminsaantivaikeuksista. Suomalaisten seksielämästä on mahdoton puhua ilman tutkimusprofessori Osmo Kontulaa. Miten maalaispojasta kasvoi seksiguru?

henkilökuvat
Osmo Kontula
Emeritusprofessori Osmo Kontula on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta vuosikymmenien ajan.Kalevi Rytkölä / Yle

60-luvun Luumäellä seksitieto kulki suusta suuhun. Sensuurin kieltämä eroottinen romaani Laulu punaisesta rubiinista kiersi pojalta toiselle. Kylänmiehet antoivat seksivalistusta kertomalla ronskeja tarinoita. Maanviljelijäperheen murrosikäinen poika Osmo Kontula sai naapurin mieheltä Jallu-lehtiä oppimateriaaliksi.

Puhetta riitti, tietoa puuttui. Kontulaa miesten ja naisten suhteet kiinnostivat enemmän kuin mihin Jallut pystyivät vastaamaan. Vielä hän ei kuitenkaan arvannut, että aikuisena hän puhuisi seksistä jatkuvasti.

Vaatimaton mies on kuin tutkimansa kansa

Joulukuun kalpea valo syö värit Helsingin Kalevankatua reunustavien talojen seinistä. Mustassa talvitakissaan ja mustissa farkuissaan Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sulautuu maisemaan. Kuvaajan pyynnöstä hän kävelee katua pitkin korostetun hitaasti.

Seinän vierustan parkkiautomaatille jonottavat ihmiset eivät kiinnitä häneen huomiota, vaikka kyseessä on Suomen tunnetuin seksitutkija. Harmaan kansan harmaa seksiguru.

Kontulalle vaatimattomuus on luontevaa. Rauhallinen mies haluaa tutkijana asioiden puhuvan puolestaan. Hän ei koe tarvetta brändätä itseään.

– Olen tietoisesti pitäytynyt asiantuntijan roolissa. Tuntuisi aivan hupsulta päivittää someen, että nyt olen menossa täällä lenkillä ja nyt on tällainen sää. Mitä se ketään kiinnostaa?

Mutta seksi kiinnostaa. Oma seksi, naapureiden seksi, seksitutkijan seksi.

Piirustus
Sirkka-Liisa Lonkan piirustus "Unelmamies" vuodelta 2006.Sirkka-Liisa Lonka

Miesten ja naisten suhteet kiehtovat

Seksi hiipi nuoren Osmo Kontulan elämään vähän vaivihkaa. Hän oli loputtoman tiedonjanoinen ja halusi tietää kaiken varsinkin sukupuolten välisistä suhteista ja sukupuolirooleista.

Opintojen alkutie oli kuitenkin kivikkoinen. Kotkaan muuttanut nuori mies ei pettymyksekseen päässyt lukioon. Sisuuntuneena hän kävi Ilmavoimien viestikoulun, josta saaduilla taidolla alkoi elättää itsensä televisionkorjaajana.

Työn ohessa hän kävi lukion iltakouluna. Vähällä vapaa-ajallaan hän luki. Psykologiaa, sosiaalipsykologiaa. Yritti päästä selville miesten ja naisten välisistä suhteista.

Pääsy opiskelijaksi Helsingin yliopistoon oli ratkaiseva hetki Osmo Kontulan elämässä. Levottomalla työläisalueella Kalliossa sijaitseva sosiologian laitos Franzenia avasi ovet kiehtovaan tutkijamaailmaan.

Sosiologian professori Elina Haavio-Mannilan vetämällä kurssilla Osmo Kontula oli äänessä niin usein, että professori pyysi häntä tekemään tutkimuksen opiskelijoiden seksielämästä.

Graduksi asti edennyt opiskelijatutkimus johti toiseen, nuorten seksuaaliasioita kartoittaneeseen tutkimukseen. Matka Suomen johtavaksi seksitutkijaksi oli alkanut.

Nousu valtakunnan seksitietäjäksi

Seksistä tiedettiin vielä 1980-luvullakin yllättävän vähän.

– Ehkä sitä ei oikein arvostettu tutkijamaailmassakaan. "Oikeaa" sosiologiaa olivat sosiaaliryhmien väliset erot. Arkielämän ihmisten tunteet eivät olleet niin tärkeitä.

Kontulan mielestä seksuaalisuus on niin tärkeä osa ihmisenä olemista, että sen tutkimisesta tuli hänelle elämäntehtävä. Kun Suomen ensimmäisen kattavan Finsex-tutkimuksen vuonna 1971 tehnyt Kai Sievers pohti, että tutkimus sietäisi lähes 20 vuoden jälkeen päivittää, Kontula tarttui haasteeseen.

Päivitetty versio Finsex-tutkimuksesta ilmestyi 1992. Ja seuraava vuonna 1999. Ja 2007. Uusimmat tiedot tulevat julki ensi vuonna. Tutkimuksen vetäjänä on jälleen kerran tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Ei siis ihme, että punapartaisesta tutkijasta on tullut suorastaan ikoninen kansakunnan seksiguru. Hänen tavaramerkkinään ovat asiallisuus ja kyky puhu vaikeista, nolostuttavistakin asioista oikeilla sanoilla, luontevasti.

– Siihen tulee tottumus. Ei se tunnu sen kummemmalta kuin kertoa, mikä on suosituin margariini.

Suhtautuminen seksiin on muuttunut paljon avoimemmaksi Kontulan tutkijanuran aikana. Tietoa on tarjolla ähkyyn asti. Seksistä puhuminen ei kuitenkaan ole vieläkään täysin luontevaa. Osmo Kontulan mukaan puhumattomuus onkin suomalaisten seksielämän suurin ongelma.

– Vieläkään ei rohjeta ja uskalleta puhua avoimesti mitä halutaan tai mikä tuntuu hyvältä. Ei edes omalle kumppanille.

Halu olla toisen ihmisen lähellä

Aviomiehenä Osmo Kontula puhuu. Myös kukkasin. Hän rakastaa näyttäviä kukkakimppuja.

– Minä tykkään matalista kimpuista ja Osmo tykkää korkeista. Meillä ei aina tahdo olla tarpeeksi suuria kukkamaljakoita, kun ne kimput ovat niin muhkeita, naurahtaa kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka, Kontulan vaimo.

Kontula solmi ensimmäisen avioliittonsa parikymppisenä, kuten siihen aikaan oli tapana. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on pitänyt yhtä lähes parikymmentä vuotta. Seksitutkijan oman seksielämän voisi olettaa olevan täydellistä. Tietoa ei ainakaan puutu, eikä kykyä puhua.

– Toki kaikki tieto ja pohdinta on itselle resurssi ja voimavara, jota voi hyödyntää. Kyllähän parisuhteiden lähtökohta on se eroottis-seksuaalinen mielenkiinto, miksi haluaa olla jonkun ihmisen lähellä ja muodostaa parin.

Osmo Kontulan työhuoneen kirjahylly.
Kalevi Rytkölä / Yle

Enempää seksitutkija ei halua omaa intiimielämäänsä valottaa. Miksi pitäisikään, onhan kyse kahden ihmisen kaikkein ihanimmasta ja yksityisimmästä asiasta.

Tutkijan roolissa viihtyvä Kontula hämmentyy hieman jo siitä, että häneltä kysyy, mikä vaimossa häntä erityisesti viehättää. Vastatessa hänen äänensä on melkein ujo.

– Yhdessäolo on niin luontevaa. Siinä voi rentoutua ja nauttia. Ei tarvitse mitään pinnistää.

Parhaita parisuhdehetkiä ovat yhteiset keskustelut ruokapöydässä. Mies ostaa aina parhaat ruoka-aineet ja juomat, ja onneksi vaimo pitää kokkaamisesta. Pariskunnan on hyvä olla toistensa lähellä.

– Osmolla on vahva tarve läheisyyteen, vierellä olemiseen ja sen tuottamaan hyvän olon tunteeseen. Hän jopa haluaa minut mukaansa, kun matkustaa minne tahansa ulkomaille esiintymismatkoilleen, Lonka kertoo.

Järjestöaktiivi muuttuu tutkijasta tiskijukaksi

Ja matkoja, niitä riittää. Kansainvälisestikin tutkijana hyvin arvostettu Osmo Kontula on varsinainen järjestöjyrä. Parhaillaan hän toimii puheenjohtajana The Society for the Scientific Study of Sexuality -järjestössä ja toimittaa The Journal of Sex Research -julkaisua. Muun muassa. Luottamustehtävien lista on pitkä.

Järjestötoiminta on Kontulalle sekä työtä että rakas harrastus. Aivotyö tuppaa kulkeutumaan myös kotiin. Silloin mies ei kuule. Sirkka-Liisa Lonka hassuttee välillä puhumalla kaiken maailman kummallisia asioita, vain testatakseen kuuleeko mies mitään. Huonolle kuulolle sitten nauretaan yhdessä.

Kuulossa ei kuitenkaan ole mitään vikaa silloin, kun seksitutkijasta kuoriutuu intohimoinen tiskijukka. Kontula keräilee vanhoja single-levyjä. Lähes 2000 sinkkua on hienosti arkistoituna Luumäen mökillä. Juhannuksena siellä järjestetään aina suuret juhlat. Päivän kääntyessä yöttömäksi yöksi Osmo Kontula viihdyttää juhlavieraita tarkasti valikoidulla musiikilla.

kuva
Yle Uutisgrafiikka

Tanssilattian John Travolta

Musiikki kuuluu yllättäen myös Kontulan seminaari- ja luennointimatkoihin. Rauhallisesta, jopa hieman jäyhän oloisesta miehestä kuoriutuu tuolloin varsinainen parkettien partaveitsi. Istanbulissa taannoin järjestetyssä seksitutkijoiden konferenssissa Kontula valvoi ja tanssitti nuorempansa uuvuksiin.

– Osmo ei ikinä väsy tanssimiseen! Hän pyörittää naista kuin naista ja ne muuvit ovat ihan omaa luokkaansa, nauraa matkalla mukana ollut kollega, psykoterapeutti Maaret Kallio.

Kallio ja Kontula kirjoittivat vastikään kirjan Happy end, jossa pohditaan, miten säilyttää seksuaalinen vire pitkässä parisuhteessa. Kontulan seksuaalisuutta koskevaa tietomäärää Kallio kuvailee käsittämättömäksi kirjastoksi.

Väestöntutkimuslaitoksen kirjastossa Kallio ensimmäisen kerran Kontulan tapasikin, parikymmentä vuotta sitten. Sosiaalialan opiskelijalle lyhyt kohtaaminen alan johtavan tutkijan kanssa oli lähes henkeäsalpaava.

– Osmo tuli monistuskoneelle samaan aikaan. Tajusin heti, että kukas partasuu se siinä on! En uskaltanut mitään sanoa, vaikka olin niin paljon tahkonnut Kontulan tutkimuksia.

Intohimona ihmisten elämän parantaminen

Tutkimuksia on sittemmin kertynyt lisää. Julkaisuja peräti 350, joista noin 50 on kirjoja. Tutkimustahti on ollut niin huima, että Väestöntutkimuslaitoksella sijaitsen pienen työhuoneen pöydällä jököttävän laskukoneen näppäimistöstä ovat numerot kuluneet näkymättömiin. Sillä on laskettu lukemattomia prosenttiosuuksia erilaisista tutkimusmateriaaleista.

Osmo Kontula
Osmo KontulaKalevi Rytkölä / Yle

– Minua motivoi hirveän paljon, että voin saada selville jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole ennen tiennyt.

Yksi asia uusimmissa suomalaisten seksielämää selvittäneissä tutkimuksissa Osmo Kontulaa mietityttää yli muiden. Kaikesta asenteiden vapautumisesta ja tiedon lisääntymisestä huolimatta nuorten naisten on yhä vaikeampi saavuttaa orgasmi. Kontulaa tämä harmittaa.

– Haluaisin lisätä tutkimuksilla ihmisten hyvinvointia. On surullista huomata, että jotkut asiat eivät mene parempaan vaan huonompaan suuntaan.

Seksuaalisia tabujakin on yhä. Yksi niistä näyttäisi olevan uskottomuus. Se on meille suomalaisille vielä niin vaikea asia, että jopa nimettöminä tehtävissä tutkimuksissa siitä valehdellaan. Miehet raportoivat selvästi enemmän uskottomuutta kuin naiset.

– Rohkenisin väittää, että naiset jopa anonyymeissä kyselyissä vieläkin peittelevät omaa uskottomuuttaan.

Osmo Kontulan silmät alkavat tuikkia. Hänen tutkijan vaistonsa herää jälleen: uskottomuudesta tarvitaan lisää tutkimusta. Ja ennen kaikkea siitä tarvitaan lisää puhetta.

Lue seuraavaksi