Espanjan politiikan kenttä murtuu vaaleissa – Kansanliikkeistä syntyneille uusille puolueille kolmasosa äänistä

Espanjan vanha kaksipuoluemalli murtuu talouskriisin ja korruptioskandaalien seurauksena sunnuntaina pidettävissä vaaleissa. Ennusteiden mukaan uudet puolueet, liberaali Ciudadanos ja uusvasemmiston Podemos, saattavat viedä jopa yli kolmasosan äänistä ja parlamenttipaikoista.

Ulkomaat
Podemos-puolue on syntynyt toukokuun 15. päivän liikkeestä.
Podemos-puolue on syntynyt toukokuun 15. päivän liikkeestä.Fernando Alvarado / EPA

Kahden uuden puolueen esiinmarssi Espanjassa on ollut niin voimakas, ettei ole epäilystäkään niiden pääsystä parlamenttiin ensi sunnuntain vaaleissa. Uusien odotetaan peräti nousevan suoraan ratkaiseviin asemiin seuraavan hallituksen muodostuksessa.

Tähän asti Espanjaa on johtanut vuoronperään jompikumpi vanhoista suurpuolueista: joko sosialistipuolue PSOE tai oikeiston kansanpuolue PP. Ne ovat kahdestaan jakaneet yli 80 prosenttia parlamenttipaikoista.

Uusille puolueille kolmasosa äänistä

Tällä kertaa kuitenkin uudet puolueet, liberaalipuolue Ciudadanos ja uusvasemmiston puolue Podemos, saattavat viedä yhteensä yli kolmasosan sekä äänistä että paikoista. Ne ovat kyenneet hyvin nopeasti järjestäytymään laajalti kautta maan.

Vanhojen suurpuolueiden ääniosuus uhkaa kyselyjen mukaan jäädä noin 50 prosentin tasolle, ehkä jopa sen alle. Alueelliset pienpuolueet keräävät osan äänistä.

Pääministeripuolueelle alle kolmasosa

Kyselyjen tulokset ovat vaihdelleet. Tuoreimmissa pääministeri Mariano Rajoyn kansanpuolueelle ennustetaan alle 30 prosenttia, sosialisteille runsasta 20 prosenttia, Ciudadanos-puolueelle vajaata 20 prosenttia ja Podemos-puolueelle kaikkine eri ryhmittymineen noin 16–18 prosenttia.

Edellisvaaleissa, keskellä syvää talouskriisiä marraskuun lopulla 2011 kansanpuolue sai liki 45 prosentin äänivyöryn. Maata kahdeksan vuotta johtaneet sosialistit romahtivat silloin noin 29 prosenttiin.

Uudet puolueet syntyivät kansanliikkeistä

Sosialistien hallituskauden loppuaikaa leimasivat kautta maan spontaanit aukioiden valtaukset, jotka ristittiin toukokuun 15. päivän liikkeeksi. Siitä kansalaisprotestista Podemos katsoo syntyneensä. Puolue perustettiin vasta tammikuussa kaksi vuotta sitten.

Ciudadanos taas perustettiin kansalaisliikkeen pohjalta Kataloniassa jo vuonna 2006. Puolue on ollut pienryhmänä Katalonian alueparlamentissa siitä asti, mutta nousi tänä syksynä tärkeimmäksi oppositiopuolueeksi. Se puolustaa Katalonian espanjalaisuutta separatistien itsenäisyyshanketta vastaan.

Sukupolvenvaihdos käynnissä

Nämä vaalit tuovat Espanjan politiikkaan myös laajan sukupolvenvaihdoksen. Uusvasemmiston Podemosin perustaja ja pääsihteeri Pablo Iglesias on 37-vuotias, poliittisten tieteiden opettaja Madridin Complutense-yliopistosta.

Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias.
Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias.Nacho Gallego / EPA

Keskusta- tai oikeistoliberaaliksi luonnehdittavan Ciudadanosin perustajiin lukeutuva puoluejohtaja Albert Rivera on vasta 36-vuotias. Hän on koulutukseltaan yritysjuristi.

Ciudadanosin puoluejohtaja Albert Rivera.
Ciudadanosin puoluejohtaja Albert Rivera.Cati Cladera / EPA

He ovat kumpikin varttuneet maailmaan sen jälkeen, kun Espanja oli jo saanut demokraattisen perustuslain. Heillä ei ole omakohtaisia muistoja Francisco Francon diktatuurista.

Myös sosialistipuolue on tehnyt nuorennusleikkauksen johtoryhmäänsä, ja vaihtanut uudeksi johtajakseen 43-vuotiaan Pedro Sánchezin.

Kansanpuolueen johtaja, pääministeri Rajoy on kuusikymppinen, mutta hänenkin puolueessaan on alettu nostaa esiin uusia, nuoria kasvoja.

Vanha eliitti korruptoitunut

Uusien puolueiden nousun taustalla on pitkä talouskriisi, ja sen esiintuomat korruptiokäytännöt eri valtaryhmittymistä. Uudet ovat puhtaita, ja lupaavat ennen muuta kitkeä väärinkäytökset.

Korruption tahraaman "vanhan eliitin" poistaminen johtoasemista on vaatimus, joka saattaa vaikeuttaa tulevia hallitusneuvotteluja, jos kansanpuolue säilyy suurimpana. Rajoyn puolueen skandaalit ovat olleet laajat, vaikka hän itse on syytteiltä välttynyt.

Pääministerin hermot pettivät

Korruptio on vaaleissa niin tärkeässä roolissa, että vanhojen puolueiden johtajien vaalitentti viime maanantai-iltana meni repiväksi henkilöönkäyväksi syyttelyksi. Pääministeri Rajoylta petti hermot, kun sosialistijohtaja Pedro Sánchez syytti häntä moraalisesti kelvottomaksi jatkamaan pääministerinä.

Espanjan pääministeri, kansanpuolueen puheenjohtaja Mariano Rajoy.
Espanjan pääministeri, kansanpuolueen puheenjohtaja Mariano Rajoy.Cabalar / EPA

– Te olette kurja, luihu ja halpamainen, Rajoy intosi Sánchezille.

Sosialistipuolueen puheenjohtaja Pedro Sánchez.
Sosialistipuolueen puheenjohtaja Pedro Sánchez.Juan Carlos Hidalgo / EPA

– Te olette kelvoton, teidän olisi pitänyt erota jo kaksi vuotta sitten, Sánchez hyökkäsi.

Samaan aikaan toisen tv-kanavan studiossa uusien puolueiden johtajat löivät ystävän kättä voitonvarmoina. Molemmat tuomitsivat vanhojen suurpuolueiden johtajien käytöksen häpeälliseksi kaksipuoluevallan loppunäytökseksi.

Taloudessa eri linjoja

Ciudadanos on sovitteluhakuinen oikealle ja vasemmalle. Sen talousajattelu on markkinahenkistä, mutta se painottaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Sen arvellaan vievän ääniä myös sosialisteilta.

Ciudadanos ajaa isoja uudistuksia. Se tahtoo uudistaa muun muassa koulujärjestelmän, oikeuslaitoksen ja Espanjan perustuslain.

Podemos aloitti hyvin radikaalilla vasemmistolinjalla, mutta on sittemmin maltillistanut sävyjä. Se vastustaa eliittien ja pääoman etuja ja tavoittelee perinteisiä vasemmistoarvoja brittien työväenpuolueen uuden johtajan Jeremy Corbinin tapaan.

Podemos lisäisi julkisen vallan roolia taloudessa ja neuvottelisi yhä mielellään Espanjan velat uusiksi. Se pitää Kreikan Syrizaa sisarpuolueenaan, mutta on viime aikoina ollut asiasta hiljaa.

Haasteina työttömyys  ja separatismi

Espanjan talous kasvaa tänä vuonna yli 3 prosentin vauhtia – mutta vaaliteemoja ovat yhä yli 20 prosentin tasolla pysyttelevä työttömyys, menoleikkaukset ja laskeneet matalapalkat.

Uuden hallituksen ensimmäisiä vaikeita haasteita tulee olemaan Katalonian separatistien irtoamishankkeen torjuminen. Podemos tarjoaisi ratkaisuksi virallista kansanäänestystä, mutta muut tuskin sitä hyväksyvät.

Vaalit voivat johtaa vaikeaan hallituksenmuodostukseen. Todennäköisimpänä pidetään ennusteiden valossa kansanpuolueen ja Ciudadanosin yhteistyötä, mutta silloinkin Rajoyn jatkaminen pääministerinä on kyseenalaista hänen yllään lepäävien korruption varjojen takia.