Ranskan uusi laki: Mannekiineilta mitattava painoindeksi

Ranskan parlamentti pyrkii estämään liian laihojen ja anorektisten mallien käytön muotikuvissa ja -näytöksissä. Sopivaa painoindeksiä alkaa etsiä asiantuntijajoukko.

kulttuuri
Marc Jacobsin suunnittelemia vaatteita muotinäytöksessä.
EPA / PETER FOLEY

Ranskan kansalliskokous on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka mukaan muotinäytösten esiintyjät ja valokuvamallit tarvitsevat terveystodistuksen, josta näkyy, että heidän terveydentilansa sopii kyseiseen työhön. Asiasta kertoo saksalainen Die Welt -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Olennainen osa terveystodistusta on painoindeksi, eli painon ja pituuden suhteesta laskettu luku, joka malleilla ei saa olla liian pieni. Parlamentti haluaa siis kitkeä liian laihojen ja anoreksiasta kärsivien mallien käytön.

Laissa ei määrätä pienintä mahdollista painoindeksiä. Tämä jää ammatillisen asiantuntijaryhmän ratkaistavaksi.

Jatkossa muotialan työnantajien on kyettävä esittämään käyttämiensä mallien terveystodistukset. Jos sellaista ei löyty, työnantajaa uhkaa jopa kuuden kuukauden vankeus ja 75 000 euron sakko.

Muotialan yritykset ovat kritisoineet lakia siitä, että siinä sekoitetaan henkisestä sairaudesta johtuva laihuus ja mallin ammattiin liittyvä hoikkuus.