Näin pilaat joulusi – yhdeksän vinkkiä vuoden suurimman juhlan munaamiseen

Jos ainainen jouluilakointi ärsyttää, voi oman – ja muidenkin joulun – pilata helposti. Kokosimme vinkit, joilla Jeesuksen syntymäjuhlasta tuleekin kärsimysnäytelmä.

ilmiöt
Rikkinäinen joulukuusen koristepallo .
Henrietta Hassinen / Yle

Juhannus on vain kerran kesässä, mutta joulu joka vuosi. Ihan joka vuosi. Jos juhliminen ei nappaa, näillä konsteilla ei muillakaan ole hauskaa:

1. Jouluruoka

Riisipuurostahan se aatto alkaa. Parempi unohtaa se manteli sieltä kattilasta. Eikä sitä puuroa sen kummemmin tarvitse hämmennellä. Kiehuu ja kypsyy itsekseen.

Vie osa jouluruoasta ulos, siellä se säilyy kun jääkaapista loppuu tila. Pohjoisessa saa raapia jäähilettä rosollin päältä, etelässä saa lohesta listerian. Hupsista. Eikä sen hauen suolaaminen niin tarkkaa ole, häädetään ne madot suolesta sitten jos niitä sattuu tulemaan.

Paista kinkku viime hetkellä: Hyvin sen vielä ehtii laittaa, sulaahan se uunissa. Anna olla vielä pari ylimääräistä tuntia ja laita uuni 250 asteeseen, tuleepahan mureata lihhaa!

2. Kuusi

Hae joulupuu hyvissä ajoin. Lokakuussa on hyvät kuusenhakuilmat, eikä ole vielä luntakaan. Olkoon pari kuukautta liiterissä, kyllä se sitten pirtissä virkoaa! Niin, se uusi kuusenjalka piti ostaa, kun vanha ei pidä vettä. No, on se meidän kuusi ennenkin selvinnyt Tapaninpäivään asti.

3. Jouluostokset

Onpa hyvä kun kaupat ovat vielä aattoaamunakin auki, onhan tässä kello 13 asti aikaa. Ei tarvi ostaa kuin kinkku, laatikot, salaatit, rosollit, jouluomenat, klementiinit, lohet, sillit, tillit, grillimakkarat, leivät, maidot, piimät, juustot, keksit, piparit, oluet, viinit, kossut glögiin, glögit, konvehdit, uudet valot kuuseen, lahjat lapsille, vanhemmille ja isovanhemmille, uusi pöytäliina, kynttilät, tonttulakit, joulupukin palkkio ja karjalanpiirakat. Niin ja auto piti eilen katsastaa. Hyvin ehtii. Joo ja hautausmaalla pitää käydä.

4. Joulusauna

Joulusauna... Niin, ne kiuaskivet piti vaihtaa, ja se kiukaan vesisäiliökin taisi vuotaa! No, se pitää hitsailla tuossa kunhan on kuunneltu joulurauhan julistus. Kyllä ne kivetkin vielä tämän saunakerran sihahtaa. Ja kaipa se saunan lattiakaivokin vetää, se pyykistä sinne joutunut sukka nimittäin on siellä niin jumissa että sitä minä en sieltä saa pois.

5. Joulupukki

Riko joulupukki-illuusio: Lapset, tänä jouluna meillä ei käy joulupukki. Miksikö? No koska SITÄ EI OLE OLEMASSA. Kyllä vaan, naapurin Simo se on meillä lahjat jakanut joka vuosi.

Mutta jos pukki sattuu meille tulemaan, niin otetaan visiitistä kaikki irti. Joulupukkihan on tunnetusti kiireinen kaveri. On sillä kuitenkin vielä yhteen säkeistöön aikaa. Yhteiskuva pitää ottaa myös. Mielellään useampia. Jokaisen pikku-Maijan ja Erkin pitää päästä pukin syliin. Otatko pukki muuten vielä joulutorttua? No ota nyt. Ota. Ja ryyppy sitten tuolla tuulikaapin puolella.

6. Matkustaminen

Pakkaa auto täyteen paketteja ja jouluruokaa, ja lähde matkaan aatonaattona. Paras aika matkustaa on iltapäivällä. Autoletkassa on tunnelmaa. Jos mahdollista, pysyttele letkassa toisena, äläkä missään nimessä ohita edellä hitaasti ajavaa. Eihän se ohitus säästä kuitenkaan montaa minuuttia.

Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen joulun aikaan on ihanaa. Jotta saisit kaikki tavarasi hyville paikoille, jemmaa niitä lähipenkkien päälle. Sukset ja pulkat kannattaa pakata hattuhyllylle. Älä pakkaa tiiviisti, pidä huolta siitä, että tavarasi on levitelty hyvin pitkin junan vaunua. Onhan kuitenkin kysymys SINUN kallisarvoisesta LOMASTASI.

Jotta saisit joulutunnelman tarttumaan muihinkin, päästä äänesi valloilleen. Valitse kaikkien rakastama, mahdollisimman surullinen, suomalainen joululaulu, jonka sanat kaikki varmasti muistaa. Jos olet sopraano, vedä koko laulu kovaa ja korkealta.

7. Joululahjat

Muista sanoa ystävillesi ettet tarvitse lahjoja. Halaus ja yhdessäolo riittävät. Kun pukki jakaa lahjat etkä saa yhtään, suutu. Osoita mieltäsi ja kyseenalaista ystävyyssuhteesi. Olithan sinä kiltti, varsinkin kun ilmaisit, ettei niitä lahjoja tarvitse antaa. Pitäisi kai tuosta vihjeestä tajuta tuoda vähintään lahjakortti.

Unohda mitä lapsesi toivoivat joululahjaksi, ja osta Afrikan tähti. Sitähän sitä jo entisaikoina pelattiin. Hyvä peli. Jos lahjat unohtuu ostaa kokonaan, syytä lapsiasi tuhmiksi, sillä tontut olivat nähneet sen yhden illan, kun pikku-Jaana jätti läksyt tekemättä! Ahkerammin sitten ensi vuonna. Siitäs sait!

Jos tuttavalla on syntymäpäivä joulun aikaan, eli marras-, joulu- tai tammikuussa, voit ostaa yhdistetyn syntymä- ja joululahjan. Halvemmaksikin tulee. Ei se sinun vikasi ole, jos joku on sattunut syntymään noin ikävään aikaan.

8. Siivous

Siivoile aattona ihan rauhassa. Mikä hätä tässä on, pyhien aikana sitten levätään. Turha stressata pölypalloista ja ruokatahroista keittiön lattiassa. Mutta koska joulusiivous on kevätsiivouksen lisäksi ainoa hetki puhdistaa kattolamput ja imuroida jääkaapin tausta, ole tarkka. Jouluhan ei muuten tule ilman jouluverhoja, joulukoristeita, kynttilöitä, jouluvaloja ja joululiinaa. Niin, ja etsi sekä puhdista pöytähopeat ja juhla-astiasto. Ja hyllypaperit pitää uusia.

9. Tapahtumat

Turkulainen. Mene joulurauhan julistukseen. Mielellään autolla, ottakaa vaikka perheen molemmat autot mukaan, kyllä parkkitilaa löytyy ja voipahan hoitaa ne loput (kaikki) jouluostokset samalla reissulla.

Kirkkoon kerran vuodessa! Jouluna on hyvä hiljentyä kuuntelemaan jouluvirsiä yhdessä kylänmiesten kanssa. Kirkossa voi olla kylmä, otathan lämmikettä mukaan. Ja tarjoahan vielä pastorillekin joulumieltä taskumatista. Puhu kirkossa kovaan ääneen, jotta muutkin kuulevat mitä sinulla on sanottavaa. Laula nuotin vierestä ihan vaan testataksesi muiden rytmitajua ja osaamista.