Hyppää sisältöön

Yrityskonsultti: Monet taiteilijat tarvitsisivat oman yrityksen, mutta kiinnostus on hataraa

Kokenut yrityskonsultti Ella Kärki sanoo, että monien taiteilijoiden elinehtona on oman liiketoiminnan pyörittäminen. Hänen mukaansa taiteilijoita ei kuitenkaan ole helppo saada kiinnostumaan yritystoiminnasta.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kokenut liikkeenjohdon konsultti ja kouluttaja Ella Kärki on toiminut muotoilija Katriina Nuutisen yrityskummina noin kolmen vuoden ajan. Naiset tapaavat kahdesta kolmeen kertaa vuodessa ja pohtivat keinoja taiteilijan yritystoiminnan parantamiseksi.

Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi hinnoittelun, verkostoitumisen ja toimistotyökalujen käytön opettelua.

– Jos minutkin voi saada innostumaan Exel-taulukon käytöstä, on se minusta aika hieno saavutus Ellalta, joensuulainen muotoilija Katriina Nuutinen naurahtaa.

"Minä olen taiteilija"

Nuutinen on esimerkki ammattitaiteilijasta, jolle taiteen luominen on työssä kaikista tärkeintä. Tuotokset pitäisi kuitenkin osata myös myydä.

– Kädentaitajilla ja taiteilijoilla on monesti vahva näkemys siitä, että minä olen taiteilija, ja siihen ei markkinataloutta ja kaupallisuutta sotketa, Ella Kärki kertoo 30 vuoden konsultointikokemuksellaan.

– Jos aikoo elää apurahoilla ja ne riittävät koko loppuelämäksi niin mikäs siinä. Jos ne eivät riitä niin täytyy ottaa sivellin kauniiseen käteen ja ryhtyä maalaamaan sitä kaupallista osaamista, Kärki painottaa.

Talkootyöllä tuloksia

Yrityskummien laskelmien mukaan maan yli 1 000 kummia tekee vuodessa ilmaista talkootyötä 18 000 työtunnin edestä. Pääasiassa kummit auttavat eri alojen pienyrittäjiä.

Joensuulaismuotoilijan kohdalla talkootunnit eivät ole menneet hukkaan.

Ella on sellainen tuki ja turva monissa asioissa.

Katriina Nuutinen

– Kaupallista ajattelua on tullut lisää. Katriina kiertää paljon messuilla ja nyt hän uskaltaa mennä tekemään kontakteja ja verkostoitumaan, Kärki kehuu mentoroitavaan.

Myös taiteilija Nuutinen on tyytyväinen saamaansa oppiin.

– Onhan tämä hyvin palkitsevaa ollut ja ennen kaikkea rohkaisevaa. Ella on sellainen tuki ja turva monenlaisissa asioissa, muotoilija kiittelee.