Työpaikan joululounas on jo pitkä perinne – "Merkittävä yhteisöllisyyden ylistys"

Työpaikoilla on tarjolla perinteisistä perinteisimpiä jouluruokia. Kodin joulupöydässä uskalletaan kokeilla uuttakin.

tiede
Jouluruoka
YLE

"Nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo", lauletaan vanhassa joululaulussa. Ja jos ei puuroa niin ainakin perinteistä jouluruokaa, sekä kotona että työpaikalla.

Moni suomalainen nyrpistää nenäänsä ajatukselle, että perinteisiä jouluherkkuja nautittaisiin jo ennen aaton juhlavaa jouluateriaa.

Joululounas on kuitenkin vuosikymmeniä vanha ja suosittu tapahtuma myös työpaikoilla. Sodexon mukaan syödään yleensä viimeisellä kokonaisella viikolla ennen joulua.

Amicasta kerrotaan, että tarjolla oli alunperin kinkkua, rosollia, laatikoita. Myöhemmin mukaan on tullut lisää kaloja ja erilaisia lihapateita. Kalkkunan suosio on kasvussa, mutta lipeäkalaa on tarjolla paljon harvemmin.

Yhdessä nautittu jouluateria vahvistaa työyhteisöä

Ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelän mukaan työpaikan jouluateria on työyhteisöä yhdistävä tekijä. Kysessä on työyhteisön kannalta tärkeä päivä, joka laajentaa joulua perinteisten perheen ja suvun ulkopuolelle, hän sanoo.

Ei ole mitään jouluruokaviikkoa, vaan tasan tarkkaan yksi päivä, joka ilmoitetaan etukäteen.

Johanna Mäkelä

– Ei ole mitään jouluruokaviikkoa, vaan tasan tarkkaan yksi päivä, joka ilmoitetaan etukäteen.

Mäkelä muistuttaa, että ihmiset viettävät nykyisin paljon aikaa työpaikalla. Moni on myös jouluna yksin – mahdollisesti omasta tahdostaan – joten heille kyseessä voi olla juhlakauden ainoa ateria, jolla nautitaan suomalaisten jouluherkkuja.

Mäkelän mukaan työpaikan jouluaterialla tarjotaan tyypillisesti juuri kaikkein perinteisintä jouluruokaa ja se koostuu suomalaisen ruokakulttuurin tunnistettavimmista aineksista: tarjolla on ainakin kinkkua, laatikoita, pipareita ja joulutorttuja.

Kotona uskalletaan varovaisesti rikkoa perinteitä

Kotona voidaan jouluisin tarjota jo jotain uuttakin – perinteitä kunnioittaen.

On vaikea keksiä toista ateriaa, jolla on näin tunnistettava rakenne ja sisältö, ja joka on samalla niin merkittävä yhteisöllisyyden ylistys.

Johanna Mäkelä

– On vaikea keksiä toista ateriaa, jolla on näin tunnistettava rakenne ja sisältö, ja joka on samalla niin merkittävä yhteisöllisyyden ylistys, ja erityisesti perheen ja suvun sisällä sosiaalisten suhteiden uusintamisen väline, sanoo Mäkelä.

Suomalaisten joulupöytään sekä kotona etä työpaikalla kuuluu vahvasti kinkku, vaikka se olisikin kasvissyöjän seitankinkku. Tärkeää on, että joulupöydässä on tällainen "pyöreähkö asia", sanoo Mäkelä.

Hän muistuttaa vielä lapsuuden joulupöytien harmaasuolatuista "mahtikinkuista", joiden maku tulee mieleen, kun ihminen hakee lapsuuden kinkun makua.

– Kerran oltiin aika lähellä, oli Mäkelä muistellut veljensä kanssa eräällä jouluaterialla.