Hyppää sisältöön

Hoivakoti joka muuttui – “Ihan asukkaat itsekin pitävät hauskaa keskenään”

Viime syksynä somerolaisen hoivakodin arki mullistui: asukkaiden toiveet, tarpeet ja kyvyt nostettiin etusijalle. Jäikö uusi hoivakulttuuri pysyväksi? Toimittaja Oili Orispää kävi Somerolla, kun A-studion Hoivakoti kuntoon -projektista on kulunut vuosi.

Koko Tervaskannon hoivakoti kerääntyi laulamaan joululauluja. Esilaulajina toimivat hoitajat Taina Hagelberg ja Tiina Puuska. Kuva: Nella Nuora / Yle

Vuosi sitten syyskuussa Eila Allen kaipasi juttukaveria.

– No, kun ne ovat kaikki semmoisia laitostuneita kuin minäkin. Ei niiden kanssa luista juttu. Ei meitillä ole mitään asiaa, hän kertoi A-studion haastattelussa silloin.

Nyt Allen on saanut uusia ystäviä. Nauru raikuu pöydässä, jossa rouvat pelaavat korttia.

– Me ollaan yhtä suurta perhettä täällä. Ei täällä riidellä. Ilmapiiri on muuttunut, hän vakuuttaa.

Tervaskannon asukkaat Eila Allen ja Kalle Nikula. Kuva: Nella Nuora / Yle

Yksi talon uusista asukkaista on Eila Allenin lapsuudenystävä Lea Rytkönen. Rytkönen muistelee heidän tavanneen ensimmäisen kerran, kun hän meni Somerolla Joensuun koulun ensimmäiselle luokalle vuosikymmeniä sitten.

– Minä olin niin iloinen, kun iso tyttö tuli juttelemaan. Meillä oli jonkin verran ikäeroa. Minä kun puhuin rauman murretta, niin se sinua taisi kiinnostaa, hän arvelee.

– Minun tuli niin surku, kun olit hillainen ja pikkuinen. Sinusta tuli minulle toivottu pikkusisko, Eila Allen vastaa.

Lea Rytkösen mielestä Tervaskannossa on hyvä asua. Ruoka on maukasta ja ulkoilemaan pääsee, kun haluaa.

Lea Rytkönen Kuva: Nella Nuora / Yle

– Mukavaa, että hoitajat pyytävät meitä ulos kävelemään, hän iloitsee.

Asukaskokouksia järjestetään edelleen kerran kuussa, ja siellä esitetyt toiveet pyritään aina toteuttamaan. Viime kesänä rouvat pääsivät kesäteatteriin ja syksyllä järjestettiin rapujuhlat.

– Ruoaksi saa vaikka sonnintöyssyä, jos haluaa. Tiedätkö mitä se on? Ternimaitoa, Eila Allen kertoo.

– Ideat, joita lähdimme kehittämään, ovat oikeastaan aika hyvin juurtuneet. Niitä olemme koko ajan työstäneet meille sopivammiksi, tiimin vastaava Mervi Uutela kertoo.

Työkulttuuri oli aiemmin tehtäväkeskeistä. Nyt kukin hoitaja saa tietyn määrän asukkaita vastuulleen työvuoron alkaessa parityöskentelyn sijaan. Jokainen joutuu suunnittelemaan omat tehtävänsä ja ottamaan enemmän vastuuta.

– Työnjako on tosi hyvä, siitä me emme missään tapauksessa enää luopuisi. Alku oli tosi vaikeaa, mutta sitten huomasimme sen edut.

Tiina Puuska viimeistelee Eila Seppälän kampausta. Kuva: Nella Nuora / Yle

Kaikkein tärkeintä on, että meillä on se asukas keskipisteessä. Kysytään toiveita ja toteutetaan niitä mahdollisimman pitkälle. Asukkaan mielipiteen mukaan mennään, hän vakuuttaa.

– Tänne kuuluu hyvää. Nyt on sellaista iloisuutta tullut paljon. Ihan asukkaat keskenäänkin pitävät hauskaa ja nauravat.

Hoitaja Tiina Puuska kertoo, että omahoitajuus on juurtunut taloon. Kaikista asukkaista on kirjoitettu elämäntarinat  työyhteisökouluttaja Taina Semin kehittämän mallin mukaisesti.

– Otamme selvää uusista asukkaista. Kohtaaminen on paljon mukavampaa, kun tietää taustoista ja mieltymyksistä. Asukas on ihminen eikä pelkkä potilas.

Työnsuunnittelun ansiosta Puuska on entistä enemmän aikaa vanhuksille.

– Työnteko ja varsinkin aamut ovat rauhallisempia kuin ennen. Joku tykkää nukkua pitkään, joku toinen on aamuvirkku. Joustavasti mennään aamutoimissa.

Taina Hagelberg. Kuva: Nella Nuora / Yle

Taina Hagelberg on ollut kuluneen vuoden ajan kierrossa toisella osastolla. Hän on yrittänyt soveltaa uutta työkulttuuria sielläkin, mutta aivan sellaisenaan ei kaikkea ole voinut siirtää käytäntöön.

– Olen kuitenkin rohkaissut työkavereita, että persoonallisuus ja oma työote ovat ihan sallittuja.

– Tärkeintä on aito kohtaaminen asukkaan kanssa. Ei mietitä siinä tilanteessa, että mitä hän ei pysty tekemään, vaan mitä hän vielä pystyy ja osaa. Ei mietittäisi sairauksia, diagnooseja ja lääkkeitä, vaan millainen ihminen on persoonana, Hagelberg korostaa.

Hoitajien asenteet ovat muuttuneet, mutta yhtä asiaa Taina on jäänyt kaipaamaan Hoivakoti kuntoon -projektin jälkeen: somerolaisia vierailijoita.

– Ei täällä odoteta mitään temppuja. Tulkaa juttelemaan, viekää ulos, tutustutaan. Ei ole vierailuaikoja. Tervetuloa!

Kuva: Nella Nuora / Yle

Tervaskannon johtaja Susanna Kaunisto lähti talosta kesällä, kun uutta hoivakulttuuria vasta juurrutettiin taloon. Se herätti epävarmuutta ja närää.

– Kyllähän sillä oli vaikutusta. Susannan ansiostahan me päästiin koko projektiin, ja hän rohkaisi  ja tuki meitä arkisissa asioissa. Muutosprosessi jäi vähän kesken, Taina Hagelberg kertoo.

Mervi Uutelan mukaan talossa vallitsi hetken ajan suorastaan romahdustunnelma. Pelättiin, että uudelta hoivakulttuurilta menee pohja pois.

Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt vaan uusi johtaja on tukenut muutosta, hän vakuuttaa.

Mervillä ja muilla tiiminvastaavilla on ollut merkittävä rooli.

– Itselläni nämä uudet asiat ovat menneet jo ihan selkäytimeen, mutta ei ole aina ollut ihan helppoa viedä niitä käytäntöön, hän myöntää.

Taimi Virta osallistuu mielellään yhteislauluun. Kuva: Nella Nuora / Yle
Tervaskannon asukkaat Eila Allen ja Lea Rytkönen. Kuva: Nella Nuora / Yle

Taimi Virta kuuluu toisen kerroksen iloiseen korttiporukkaan. Hän on Tervaskannon uusia asukkaita.

– Täällä on kertakaikkiaan hyvä olla. Ei ole kiusaa eikä mieliharmia kuten monessa muussa paikassa. Täällä on rauhallista ja mukavaa, hän kehuu.

Taimi Virta  myöntää, että 93-vuotias tarvitsee jo apua.

– Minulta leikattiin jalatkin pois. Se oli pakko ruumiillisen kärsimyksen kestämiseksi. Nyt olen riippuvainen muista ja tyytyväinen, kun autetaan.

– Mitä ihminen tarvitsee elämässä? Ei kovin paljon loppujen lopuksi. Sellaiset turhat touhotukset ovat poissa. Parempi se on elää rauhallisesti vaan.

Perjantai-iltapäivällä koko talon väki kokoontuu kolmannen kerroksen ruokasaliin laulamaan yhdessä joululauluja ja juomaan glögiä. Myös vaikeasti muistisairaat tuodaan nauttimaan yhteisestä hetkestä. Taimi Virtakin  kajauttaa kirkkaasti: jouluyö, juhlayö.

– Täällä minulla on hyviä ystäviä, hän kiittää.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Aiheesta lisää TV1:n A-studiossa maanantaina 21.12. klo 21.

Katso kaikki Hoivakoti kuntoon -sarjan reportaasit Areenasta.

Kuntaliiton julkaisu (siirryt toiseen palveluun) Hoivakoti kuntoon -projektista.