Viimeisen joulun lahja – katso koskettava musiikkihetki saattohoitokodissa

Pirkanmaan hoitokodin pihalla oli vielä hämärää. Talon suuren aulan takassa räiskysi elävä tuli. Aulassa oli alkamassa musiikkihetki, joka oli joululahja viimeistä jouluaan viettäville.

kulttuuri
Laulaja ja pianisti esiintyvät Pirkanmaan hoitokodissa

Jouluvalot koristivat Pirkanmaan hoitokodin ikkunaa aamulla, kun aulan takkaan viriteltiin tulta. Pian aulassa kuultaisiin musiikkia, jonka Yle Tampere ja esiintyjät halusivat lahjoittaa saattokodin asukkaille ja työntekijöille.

Anita Mustonen saapui aulaan pyörätuolissa, mutta siirtyi istumaan kotoisaan keinutuoliin takkatulen viereen. Seurakseen hän sai juhlavasti pukeutuneen Heikki Lintulan, joka saapui paikalle rollaattorin avulla.

Vaikka useampi talon asukas ei aulaan jaksanut tulla, ovet huoneisiin jätettiin auki ja sohvat täyttyivät lukuisista talon vapaaehtoisista sekä henkilökunnasta.

Aulan pianon ääreen oli istahtanut pianisti Juhana Mattila ja laulun lahjan antaisi tenori Eero Lasorla.

– Ensimmäinen kappale on jouluhymni ja toinen jouluvirsi, joten mielestämme ne muodostavat hyvän kaksikon ja tuovat levollisen tunnelman joulun odotukseen, kuvaili kappalevalintoja Juhana Mattila. He halusivat esittää Ahti Sonnisen laulun ”Rauhaa, vain rauhaa” sekä Jean Sibeliuksen hienon, kaikkien tunteman joululaulun ”En etsi valtaa loistoa”.

Anita Mustonen ja Heikki Lintula kuuntelevat musiikkiesitystä Pirkanmaan hoitokodissa
Anita Mustonen ja Heikki Lintula nauttivat musiikista Pirkanmaan hoitokodissa.Marjut Suomi / Yle

Lasorlan tulkinnat lauluista saivat yleisön istumaan hiiren hiljaa ja nauttimaan rauhan tunteesta, joka täytti hoitokodin. Anita Mustonen kuunteli musiikkia silmät kiinni.

– Joulumusiikki kuulosti aivan mahtavalta. Meinasi taju lähteä, kun oli niin hienoa kuultavaa, Mustonen kuvaili kokemaansa esitysten jälkeen.

Rauhallisen joulun tunnelma oli hänelle hyvin mieluisa.

– En ole viettänyt minkäänlaista höslöjoulua enää pitkään aikaan. Viime jouluna en edes sytyttänyt valkeaa kynttilään, kun pelkäsin nukahtavani joululauluja kuunnellessani.

Pirkanmaan hoitokodin väki nautti musiikkihetkestä täysin siemauksin, mutta se antoi paljon myös esittäjille.

– Halusinkin päästä tekemään tällaisia keikkoja tänä jouluna. Meille jokaiselle on hyvin tärkeää tavoittaa rauhan tuntu joulun aikana, tenori Eero Lasorla sanoi esitysten jälkeen.

Pirkanmaan hoitokodin musiikkihetkeen osallistui myös hoitokodin johtaja Mirja Jussila. Hänen mielestä musiikillinen lahja oli parasta, mitä heille voi tuoda.

– Materialistiset paketit ovat tietysti tärkeitä, mutta tällainen sydämestä tuleva lahja, jota ei voi kääriä pakettiin eikä sille voi laittaa hintalappua, on parasta meidän potilaille.

Hoitokodin joulua ovat rakentamassa useiden vapaaehtoisten lisäksi myös erilaiset tapahtumat, joista Yle Tampereen musiikkitervehdys oli yksi. Tunnelma hoitokodissa on kirjaimellisesti kodinomainen ja lämmin.

– Jouluaattona järjestetään talossa myös papin pitämä jouluhartaus, johon kaikki tilaisuuden tärkeäksi kokevat voivat osallistua, kertoo Jussila.

Pirkanmaan hoitokodissa moni potilas viettää viimeistä jouluaan. Siksi kaikista tärkeimpiä ovat tietysti läheiset sekä pysähtyminen ja hiljentyminen.

– Ja se, että jokainen voi viettää joulua omalla tavallaan, lisää Mirja Jussila.

Ensimmäinen joulu pois omasta kodista on monelle raskas. Erilaiseksi sen kokee myös Anita Mustonen.

– Tietysti tämä on erilainen, mutta kokemus se on tämäkin.