Hedelmistään puu tunnetaan – Viitasaaren Hyvän Tahdon Puu kantaa apua

Lenkkiseuraa, apua puiden hakkaamiseen tai lastenhoitoon, perehdytystä tietokoneen käyttöön tai ikkunanpesua. Viitasaarella kehitetty Hyvän Tahdon Puu kasvattaa hedelmiä, jotka tuovat sekä antajalle että saajalle hyvän mielen.

Kotimaa
Hyvän tahdon puu Viitasaarella.
Jaana Polamo / Yle

Ihmisillä on suuri tarve auttaa. Viitasaarella sen osoitti kaupunkiin perustettu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Samaan saumaan osui hyvin Viitasaaren halu luoda mielikuvaa Hyvän Tahdon kaupungista.

Ensimmäisenä näkyvänä tekona Viitasaarella rakennettiin vanerista Hyvän Tahdon Puu, jonka vihreisiin paperilehtiin voi jokainen halukas kirjoittaa tarjouksia avusta. Se on samalla myös toivomuspuu, jonka lehdet ovat avoinna avunpyynnöille.

Ja mikä parasta, lehtiä on lupa repiä irti, kun sopiva osuu kohdalle.

Pieniä tekoja, isoja merkityksiä

Puu rakennettiin, että avuntarve ja auttamisen halu voisivat kohdata: arkipäivässä on paljon ihmisiä vailla pientä apua.

Jokaisella on paljon annettavaa muille, sillä pienillä teoilla on suuri merkitys.

Diakonissa Anneli Palonen

– On yksinäisyyttä, vaikeutta liikkua tai joku voi kaivata vaikkapa makutuomaria vaateostoksille, Anneli Palonen Viitasaaren seurakunnasta kertoo.

Puu on pieni askel kohti Hyvän Tahdon kaupunkia, ja Palonen uskoo sen herättävän ihmiset näkemään ympärilleen.

– Jokaisella on paljon annettavaa muille, sillä pienillä teoilla on suuri merkitys. Toivon, että puu toimii rohkaistuksena.

Kielenhuoltaja ja halonhakkaaja tarjolla

Hyvän Tahdon Puu ei Viitasaarella elä vain joulun hengestä, vaan sen on tarkoitus jäädä keskustaan pysyvästi - ainakin vuosikymmeneksi, niin pitkäksi ajaksi kaupunki, seurakunta ja paikallislehti Viitasaaren Seutu ovat hyvään tahtoon sitoutuneet.

Puu on saanut hyvän vastaanoton, ja sen oksilla on jo paljon vihreää.

Seppo Viholainen kirjoittaa viestiä hyvän tahdon puuhun Viitasaarella.
Seppo Viholainen tarjoaa apua.Jaana Polamo / Yle

36 vuotta äidinkieltä opettanut Anneli Martinkauppi jaksaa vielä eläkkeelläkin opettaa: hän tarjoaa kielenhuoltoa ja tekstitaidon kokeen valmennusta.

– Tarjoan sitä, mitä ainoastaan osaan. Tällaista apua voin antaa vaikka kotoa käsin, 11 kilometrin päässä keskustasta asuva Martinkauppi sanoo.

Ammattitaitonsa hyväntekeväisyyteen valjastaa myös Seppo Viholainen, joka entisen puunhakkaajana tarjoaa apua polttopuiden tekoon. Viholaisesta idea apua tarjoavasta puusta on suorastaan mahdottoman mukava.

– Jo työssä ollessani huomasin, yksinäiset vanhat ihmiset kaipaisivat toisen ihmisen läsnäoloa. Jos sitä tällä saa, se on hieno asia.

Ei mikään naiivi juttu

Idea Hyvän Tahdon kaupungista syntyi Viitasaarella jo viime keväänä, ja syksyn tullen se on saanut vauhtia. Hankkeen on tarkoitus olla osa julkista arvokeskustelua siitä, mitä kaupunki haluaa olla.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Maria Kaisa Aulan mukaan moni muu samankokoinen kaupunki painii ihan samojen asioiden kanssa kuin Viitasaari: millainen on meidän tulevaisuuden elinvoima tai kaupungin vahvuudet.

Emme halua olla ruikuttajia, pahantahtoisia, kyräileviä tai erilaisuutta epäileviä.

Puheenjohtaja Maria Kaisa Aula

Aulan mielestä hyvä tahto ja henki ovat kaupungin imagon näkökulmasta vaalimisen arvoisia asioita.

– Emme halua olla ruikuttajia, pahantahtoisia, kyräileviä tai erilaisuutta epäileviä. Haluamme olla hyväntahtoisia ja erilaisuutta tukevia, paremmin se houkuttaa asukkaita ja yrityksiä tänne kuin joku muunlainen meininki.

Vapaa-aikatoimenjohtaja Jorma Rihto myöntää, että aluksi hän pelkäsi, että suunnitteilla on "naiivin puoleinen juttu". Puun nähtyään hän ensivaikutelmansa pyörtänyt.

– Minusta tässä on kyse paljon suuremmastakin kuin siitä, mitä ihmiset puuhun ripustavat. Hyvän Tahdon kaupunki on pitkälle vietyä tulevaisuuden ajattelua ja uudenlainen yhteisöllinen alusta luoda uutta.

Rihto toivoisi koko kaupungille tervettä itsetuntoa ja omanarvon tuntoa, joiden ei tarvitse tarkoittaa omaan napaan tuijottamista.

Matalan kynnyksen juttuseuraa

Viitasaarella Hyvän Tahdon Puu on löytänyt nopeasti paikkansa: moni tarjouslappu on jo lähtenyt tarvitsijan mukaan.

Diakoniatyössä Anneli Palonen on huomannut, että ihmisiä usein huolettaa ryhtyä hyväntekeväisyystyöhön. Sen kanssa pelätään joutuvan naimisiin.

Hyvän Tahdon Viitasaari ja Hyvän tahdon Puu
Jaana Polamo / Yle

Hyvän Tahdon Puun Palonen toivoisi ihmisten näkevän matalan kynnyksen toimintana: vaikkapa juttuseuraa tai opastusta tietokoneen kanssa voi tarjota yhden kerran.

– Toivoisin, että se yksi kerta poikisi jatkossa jotain muuta, kun ihminen huomaa, että auttamisesta saa itsekin hyvän mielen.

Viitasaarella vieraili Titta Puurunen.