Postitoimiston viimeiset joulukiireet vetävät haikeaksi: "Monet joulut tässä on työtä tehty"

Hämeenlinnan pääposti suljetaan helmikuussa. Nämä joulunaluskiireet ovat viimeiset konttorissa, joka on palvellut asiakkaita jo vuosikymmeniä, kuten moni postilainenkin. Yksi heistä on Leila Nuotio.

Kotimaa
Asiakkaita postitiskillä
Suuret paketit ja pienet sanat kirjeissä liikuttavat joulun alla kaikkia.Kari Mustonen / Yle

HämeenlinnaHämeenlinnan pääposti on viimeisenä joulunaan kolmen virkailijan monipuolinen palvelupiste. Pääpostin myymälässä on kirjekuorien ja merkkien ohessa kalentereita, suklaapatukoita, toimistotarvikkeita ja kosmetiikkaa. Pääpostissa on myös sadoittain yritysten omia postilokeroita, vankkoja hyllyjä sekä vilkas hulina ja läpikulkuliikenne joulun alla aamusta iltaan.

Hämeenlinnan pääpostin palveluesimies Leila Nuotio on työskennellyt Palokunnankadulla vuodesta 1976. Työuraa on lähes 40 vuotta samassa paikassa. Kesällä alkaneiden Postin yt-neuvottelujen tulos oli kuitenkin Hämeenlinnan pääpostin sulkeminen ja irtisanomisilmoitus Nuotiolle ja hänen kumppaneilleen.

Nainen laittaa postimerkkiä joulukorttiin
Joulupostia on runsaasti liikkeellä. Moni ostaa merkit mielellään postikonttorista.Kari Mustonen / Yle

– Monenlaista muutosta olen nähnyt ja monet joulut tässä on työtä tehty. 1970-luvulla oli pankkipalvelut posteissa. Veropalautuksetkin haettiin silloin postikonttoreista. 70-luvulla Palokunnankadulla pääpostissa oli pitemmät asiakasjonot, mutta kassoja ja virkailijoitakin riitti, muistelee palveluesimies Nuotio työuransa alkua.

Hämeenlinnan lopetettava pääposti ei ole lajissaan ainoa suljettava. Posti lopettaa vuoteen 2018 mennessä yli 70 keskeistä postikonttoria. Forssasta pääposti on jo suljettu. Myös Riihimäen ykköskonttoria odottaa sulkeminen ensi vuoden alkupuolella.

Etelä-Hämeeseen jää yksi ainoa postin konttori- ja myymäläpalvelupiste, joka sijaitsee Lahdessa. Lahden jälkeen Etelä-Hämettä lähimmät monipuoliset postikonttorit ovat Helsingissä, Turussa ja Mikkelissä.

Joulupallokorvakoruista joulumieltä

Joulukiireeseen Palokunnankadun pääpostin kolmen naisvirkailijaa on pukeutunut osin joulua varten. Kaikkien korvista roikkuvat pienet kiiltävät syvänpunaiset joulupallot, ammattiylpeys on tallella ja talven juhlamieltä halutaan jakaa kiireiden jo väistyessä.

Palveluesimies Leila Nuotio Hämeenlinnan pääpostissa
Palveluesimies Leila Nuotio on työskennellyt Hämeenlinnan pääpostissa 1970-luvun puolivälistä. Joulupallokorvakorut tuovat joulumieltä kiirepäiviinkin.Kari Mustonen / Yle

– Joulupallot laitoimme korviimme ja jaamme hieman joulumieltä, kertoo Nuotio.

Maanantaina oli postikorttien viimeinen edullinen lähetyspäivä. Perjantaina lähetetyt paketit ehtivät vielä kotimaassa perille jouluksi. Kiirettä pitää.

Monet ostavat joulumerkkinsä juuri postista, vaikka asiamiespalveluissakin niitä on tarjolla. Hämeenlinnan pääpostiin ja sen virkailijoihin liittyy kaupunkilaisilla vahvoja ja usein lämpimiäkin tunteita. Pekka Granqvist joulupostijonossa kertoo ajaneensa nelisen kilometriä Palokunnankadulle saadakseen osaavaa ja ystävällistä asiakaspalvelua.

– Minusta tämä on tosi kurjaa, että kaikki palvelut lähtevät Hämeenlinnan keskustasta. Pääpostin lopetus harmittaa, koska täällä on saanut asiallista palvelua ja henkilökunta on ollut ystävällistä, kertoo Granqvist.