1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtakunnansyyttäjän oppi Ulvilan murhakäsittelystä: Lainsäädäntöä syytä muuttaa

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei yllättynyt siitä, että Ulvilan murhan käsittelyä ei enää jatketa oikeudessa. Päätökseen saattoi vaikuttaa hänen mukaansa jo nyt pitkäksi venynyt käsittelyaika. Jotta vastaavalta vältyttäisiin jatkossa, on lainsäädäntöä Nissisen mukaan syytä muuttaa.

Kotimaan uutiset
Matti Nissinen.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.Yle

Ulvilan murhan oikeuskäsittely on ollut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan varsin opettavainen. Se nosti esiin muun muassa alkuvaiheen tutkinnan roolin ja oikeuskäytäntöjen epäkohdat.

– Jotta jatkossa vältyttäisiin tällaiselta vatkaamiselta ja pitkällisiltä oikeudenkäynneiltä, olisi rikosasioiden muutoksenhakujärjestelmä arvioitava rohkeasti uudelleen, Nissinen toteaa.

Näyttöjä käsiteltäisiin vain alioikeudessa

Käytännössä venyvien rikoskäsittelyjen välttäminen tarkoittaisi merkittäviä muutoksia tuomioistuinlaitoksessa. Matti Nissinen toivoo, että lainsäätäjät pohtisivat mallin ottamista sellaisista maista, joissa näyttöjä käsitellään vain alioikeusvaiheessa.

Näyttö on tuoreinta ja parasta käräjäoikeusvaiheessa ja pitäisi olla rohkeutta tehdä lopullinen ratkaisu siellä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen

– Rikosasioissa otettaisiin näyttö vastaan vain yhden ja ainoan kerran käräjäoikeudessa. Sen merkitys arvioitaisiin ja päätös syyttömyydestä tai syyllisyydestä tehtäisiin siellä. Asiaa voisi pohtia vaikka viisi tuomaria, jos on tarpeen.

Hovioikeuden ja muiden korkeampien tahojen käsiteltäväksi jäisi Nissisen mukaan vain oikeuskysymyksiä, kuten ratkaisu siitä, onko kyseessä tappo vai murha.

– Todistelua ei otettaisi uudelleen vastaan eikä kuultaisi todistajia. Näyttö on tuoreinta ja parasta käräjäoikeusvaiheessa. Käsittelyn jälkeen pitäisi olla rohkeutta tehdä lopullinen ratkaisu siellä.

Lue seuraavaksi