Joulumieli leimahti verkossa: ruokakasseja tarjotaan suoraan vähävaraisille

Facebook-ryhmässä tehty ruoka-aputarjous sai aikaan lumipalloefektin. Avunantajia on ilmoittautunut paljon, mutta avuntarvitsijoita vielä enemmän.

ilmiöt
Henkilö laittaa joulukinkkua uuniin.
Yle

Erilaiset järjestöt tarjoavat vähävaraisille ruoka-apua, mutta joulun alla ihmiset ovat innostuneet auttamaan lähimmäisiään myös sosiaalisessa mediassa. Mikkeliläinen Riitta Nyyssönen teki Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmään ilmoituksen, jossa tarjosi joulupöytään ruokakassia jollekulle sitä tarvitsevalle.

Avuntarjous sai aikaan lumipalloefektin, ja nyt ruokakassillisen on lupautunut tarjoamaan jo kolmisenkymmentä ihmistä. Avuntarvitsijoita on ilmoittautunut tätäkin enemmän.

– Kun tekee hyvää, se moninkertaistuu. Meillä on itsellä ollut joskus huono tilanne, ja olemme saaneet ruoka-apua. Siitä on jo vuosia aikaa, mutta se on ollut mielessä koko ajan, Nyyssönen kertoo.

Apua erityisesti lapsiperheille

Nyyssösellä ei ollut tarkoituksena antaa avunantoilmoituksellaan esimerkkiä muille, mutta toisin kävi.

– Kerroin vain, mitä itse aion tehdä. Ihmiset avasivat sydämensä asialle, ja lähtivät mukaan. Se on tosi hieno juttu.

Kun avuntarjouksia alkoi sadella viestiketjuun, päätti Nyyssönen ottaa tehtäväkseen avun koordinoinnin. Hän on yhdistellyt avunantajia- ja tarvitsijoita keskenään.

– On myös hiljaisia auttajia, jotka ovat antaneet suoraan rahaa minulle, ja minä sitten valitsen perheen, jolle kerään ruokakassin.

Nyyssönen on valikoinut ruokakassin kohteiksi yksinhuoltajia ja perheitä, joissa molemmat vanhemmat ovat työttöminä.

– Olen aloittanut niistä, joilla maalaisjärjellä ajatellen on kaikista vaikein rahatilanne.

Ruokakasseja Nyyssönen jakaa iltaisin päästyään töistä. Raskaaksi auttaminen ei käy.

– Se on pieni vaiva siihen, että saa hyvän mielen.

Taloushuolet lisääntyneet

Nyyssösen kokemusten mukaan köyhyys on lisääntynyt Suomessa vuosi vuodelta, ja se näkyy etenkin lapsiperheiden joulussa.

– Perheissä ollaan tosi tiukalla, jos ei ole edes osa-aikatöitä. Lapsille halutaan lahjoja, ja sitten ei olekaan rahaa ruokaan.

Vaikea taloustilanne on havaittu myös Suomen mielenterveysseurassa. Ennen joulua moni ahdistunut perheenäiti soittaa kriisipuhelimeen.

– Ihmisillä on suuria paineita siitä, millainen on idyllinen, onnellinen joulu. Siitä tulee kontrasti siihen, mitä pystyy lapsilleen järjestämään. Pystyykö hankkimaan joulupöytään haluttuja jouluruokia tai lapsilleen sellaisia lahjoja, mitä nämä toivovat, Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter kertoo.

Kiristynyt taloustilanne näkyy kriisipuhelimeen tulevissa puheluissa muutenkin kuin jouluna. Taloudellisiin vaikeuksiin liittyvät soitot ovat yli kaksinkertaistuneet vuosina 2010–2014.