Närästystä, polttelua ja varpusparvia jouluaamuna – Ruoan ahmimisesta joutuu maksamaan usein hinnan

Jouluna laitetaan ruokapöytää koreaksi. Moni erehtyy kuitenkin ahmimaan vatsansa niin täyteen, että napa paukkuu.

Joulupöydän perusherkut. Rosollia, lanttulaatikkoa ja kinkku. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Arviointikyky saattaa pettää, kun eteen kannetaan rasvaista kinkkua, suolaisia karjalanpiirakoita ja porkkanalaatikkoa. Jouluna moni raahautuu vatsaansa kannatellen sohvan perukoille taivastelemaan ähkyään.

Ruokapöydässä maltti on valttia, muistuttaa vatsaelinsairauksien erikoislääkäri Mika Puhto. Ruokaa kannattaa annostella sopivissa määrin ja ruoka kannatta pureskella hyvin, koska tämä on osa ruoansulatusta. Hitaan aterioinnin aikana aivot ehtivät viestiä keholle, että ruokaa ja energiaa on tulossa riittävästi.

Ähky tuntuu epämiellyttävältä, mutta onneksi silloin tällöin tapahtuva ahmiminen on harvemmin vaarallista.

– Jos on terve ihminen, niin vatsa kestää yllättävän paljon ruokaa. Eikä ähky pitkällä aikavälillä ole terveydelle haitallista. Tietysti jos on sairaus suolistossa tai on tehty leikkauksia, niin ylenpalttinen hotkiminen voi johtaa sairaalareissuun. Jonkunlaista tolkkua näissä tilanteissa on syytä käyttää, vatsaelinsairauksien erikoislääkäri Mika Puhto kertoo.

Säännöllisen ruokailun lisäksi Puhto neuvoo harrastamaan joulun aikaan kevyttä liikuntaa. Liikunta poistaa stressiä ja tekee hyvää vatsalle.

– Monesti vatsaoireet pahenevat kiireen hetkillä ja joulunalusaika on aika tyypillinen. On kiire valmistella lahja-asiat ja siivoukset. Silloin tulee painetta vatsan alueelle.

Rasvaisen ruoan ahmiminen kaikista pahinta

Osa ruoka-aineista aiheuttaa enemmän turvotusta ja ilmavaivoja. Rasvainen ruoka aiheuttaa närästystä ja altistaa hapon nousulle ruokatorveen. Pahimmillaan voi tulla pahoinvoinnin tunnetta.

Vatsan laittavat kuplimaan myös esimerkiksi palkokasvit, herneet, sipuli, hedelmät kuten omena ja viljatuotteista ruisleipä. Kuitenkin ihmisten vatsat reagoivat eri tavalla ja toiset ovat herkempiä kuin toiset.

Myös liiallinen hiilihappopitoisten juomien kittaaminen voi aiheuttaa turvotusta ja kaasua vatsaan, joka tuntuu ruokatorvessa saakka poltteluna.

Toisaalta veden juomisesta voi olla myös ahmijalle hyötyä.

– Vesi voi toimia siten, että se täyttää mahalaukkua niin, ettei ruokaa mahdu yhtä paljoa. Vesi poistuu mahalaukusta paljon nopeammin kuin ruoka-aineet, jolloin täyden olon tunne menee nopeammin pois.

Pikaisena lääkkeenä närästykseen voi käyttää esimerkiksi luontaistuotteita, jotka auttavat närästyksen poistossa.

– Monesti nämä vatsan oireet ovat sellaisia, että ne vaativat pidempiaikaista kuidun käyttöä, jotta tilanne saadaan tasoittumaan. Jokapäiväisessä elämässä kannattaa pitää huolta, että nauttii suoliston tarvitsemia liukoisia kuituja, jotka vähentävät ummetusta ja ripulia.