Kunnan uusi aluevaltaus – esittää ensi-iltaleffat 256-paikkaisessa elokuvateatterissaan

Harvalla kunnalla on oma elokuvateatteri. Janakkalalla on. Vielä harvempi kunta pyörittää elokuvateatteria, jossa näkee myös tuoreimmat ensi-iltaelokuvat. Kino Tervakoski avaa lisäksi nuorille mahdollisuudet tehdä ja esittää omia elokuviaan.

elokuvat
Kino Tervakosken elokuvasali
Janakkalan kunnalla on Tervakoskella oma 256-paikkainen elokuvateatteri. Tammikuussa kunnan Kino Tervakoski esittää siellä neljä ensi-iltaelokuvaa.Timo Leponiemi / Yle

Ensi-iltaelokuvien esittäminen ei ole kuntien tärkeimpiä tehtäviä, mutta Janakkalan kunta katsoo sen olevan kannattavampaa kuin pitää sali tyhjillään.

Salin vuotuiset kustannukset ovat maksaneet kunnan kulttuuritoimelle 40 000 euroa, mutta tulot ovat olleet minimaaliset. Tähän asti Tervakosken elokuvatarjonnasta on vastannut ulkopuolinen yritys.

Tervakosken seuratalon yhteydessä sijaitsevan elokuvateatterin rakensi alunperin Tervakoski Oy, mutta myöhemmin se siirtyi kunnan omistukseen.

Paperitehdas rakensi suuren elokuvasalin

Tervakosken paperitehdas oli aikoinaan kuin kunta kunnassa. 1960-luvulla Tervakoskella mielittiin jopa oman kunnan perustamista.

Yhtiö huolehti työntekijöistään ja kyläläisistä, tarjoten monipuoliset palvelut. Niinpä vuonna 1958 valmistuneesta elokuvasalistakin tehtiin maakunnan suurin, peräti 256-paikkainen.

Meillä pääsee nauttimaan nykyelokuvista 50-luvun tyyliin.

Piia Lievetmursu

Tervakosken elokuvasali nahkaistuimineen edustaa todellista retrohenkeä, eikä sen nykyinen tekniikka häpeä muille teattereille. Teatteri sai kolme vuotta sitten digitaalisen projektorin. Siitä Janakkalan kunta maksoi puolet, toinen puoli tuli avustuksena elokuvasäätiöltä. Niinpä teatterissa voidaan esittää myös ensi-illat samaan aikaan kuin muissa teattereissa.

– Meillä pääsee nauttimaan nykyelokuvista 50-luvun tyyliin. Täällä on nostalgiaa, korostaa Janakkalan kulttuurisihteeri Piia Lievetmursu.

Nuoret elokuvan tekijöiksi

Janakkalassa ei aiota tyytyä pelkästään perinteiseen elokuvatarjontaan, vaan oma elokuvateatteri antaa valtavasti muitakin mahdollisuuksia. Sen lisäksi, että nuoret halutaan elokuvateatterin käyttäjiksi, heidät halutaan myös elokuvan tekijöiksi.

– Ei tästä ehkä bisnestä saada, mutta salin laitteita voidaan hyödyntää paljon enemmän kuin aiemmin. Voimme tarjota elokuvia eri kohderyhmille ja täällä voidaan järjestää nuorten työpajatoimintaa. Tätä voidaan hyödyntää myös koulujen oppimisympäristönä.

Salin laitteita voidaan hyödyntää paljon enemmän kuin aiemmin.

Piia Lievetmursu

– Näin nuoret pääsevät hyötymään meidän upeista tiloista ja laitteista. Nuoret saavat itse olla täällä tekemässä. Se lisää yhteisöllisyyttä, uskoo kulttuurisihteeri Piia Lievetmursu.

Mediaa ja ilmaisutaitoa

Ensi syksystä alkaen Tervalla koululaiset voivatkin valita opetukseensa media- ja yrittäjyys-teemoja.

– Mediaa voi olla mukana kaikissa oppiaineissa, mutta me voimme järjestää myös varsinaisia elokuvakursseja, jossa tehdään elokuvia liitettynä ilmaisutaidon koulutukseen. Aika näyttää, mitä kaikkea me saamme aikaiseksi, mutta odotukset ovat suuret, sanoo Janakkalan lukion rehtori Timo Hillman.

Me voimme järjestää myös varsinaisia elokuvakursseja.

Timo Hillman

Vaikka Janakkalan kunta itse alkaa esittää elokuvia, tarjonta ei tähänastisesta ainakaan vähene. Jo tammikuussa valkokankaalla nähdään neljä ensi-iltaelokuvaa. Yksittäisiä esityksiä on viikossa neljästä viiteen.

Sen päälle tulevat ikäihmisille valikoidut seniorikinon näytännöt, koululaisille ja päiväkodeille suunnatut esitykset, tilausnäytökset ja teematapahtumat.