1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinalaiset säälivät nälkäisiä pohjoiskorealaisia, mutta turvapaikkaa heille ei heru

– He tulevat tänne nälkäisinä, miten heidät voidaan vain ottaa kiinni ja lähettää takaisin, ihmettelee kiinalaismies pohjoiskorealaisten kohtelua. Kiinan mielestä pohjoiskorealaiset eivät ole pakolaisia, eikä Kiinan tiukka pakolaislinja houkuttele turvapaikanhakijoita mistään muualtakaan.

Ulkomaat
Namyangin kaupungissa en nähnyt yhtään liikkuvaa moottoriajoneuvoa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.
Namyangin kaupungissa en nähnyt yhtään liikkuvaa moottoriajoneuvoa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.Mika Mäkeläinen / Yle

Joen toisella puolella, Pohjois-Koreassa sijaitseva Namyangin kaupunki on täysin äänetön. Liikennettä ei ole, ihmiset vain kävelevät paikasta toiseen.

Seuraan Namyangin rajakaupungin elämää näköalapaikoilta Kiinan puolelta, mutta parin tunnin kuluessa en näe Pohjois-Korean puolella yhtään liikkuvaa moottoriajoneuvoa. Yhdessä pihassa nököttää vanha kuorma-auto konepelti ylhäällä. Vilkkaimpaan risteykseen ajetaan kerran jonkun eläimen vetämillä kärryillä.

Kaupungin halki kulkee sähköistetty junarata, mutta sähköpulan takia ratapihalla näkyy vain kaksi dieselveturia. Niiden takaa pilkottaa yksi matkustajavaunu, jossa ei näytä enää olevan ikkunalaseja.

Junia ei kulje. Rautatieasemia koristavat ex-presidenttien Kim Il Sungin ja hänen poikansa Kim Jong Ilin jättimäiset kuvat, mutta asemien

Tumen-joen länsipuolella (kuvassa vasemmalla) on Kiina, itärannalla puolestaan pohjoiskorealainen Namyangin kaupunki.
Tumen-joen länsipuolella (kuvassa vasemmalla) on Kiina, itärannalla puolestaan pohjoiskorealainen Namyangin kaupunki.Mika Mäkeläinen / Yle

tuntumassa ei näy liikettä.

Rajavartija vartioi omia kansalaisia

Suurin osa kerrostaloista on silminnähden rapistuneita. Siisteimmän kerrostalon porttikäytävästä kulkee ihmisiä ulos pihalle kantaen sankoja. Talon päädyssä he pumppaavat vettä kaivosta. Koko kerrostalossa ei siis ilmeisesti ole vedenjakelua tai se ei enää toimi.

Namyangista Kiinan puolelle kulkevan rautatiesillan päätä vartioi pohjoiskorealainen sotilas. Hän ei katso Kiinan suuntaan, koska kukapa kaipaisi Kiinasta luvattomasti Pohjois-Koreaan.

Sen sijaan vartiosotilas seisoo selkä Kiinaan päin ja katse kohti kotimaata, rynnäkkökivääri olalla, siltä varalta, että joku pohjoiskorealainen yrittäisi paeta Kiinaan.

Rajan ylittäminen on helppoa

Pohjois-Korean ja Kiinan välisen rajan ylittäminen ei ole vaikeaa. Namyangin ja Kiinan puolella sijaitsevan Tumenin kaupungin välillä virtaa noin 50 metriä leveä Tumen-joki. Kesällä sen ylittäminen vaatii uimataitoa, mutta talvella ei tarvitse kuin kävellä jäätä pitkin.

Pohjois-Korean puolella rajaa näkyy vartiotorneja parin kilometrin välein. Kiinan puolella on pari metriä korkea, piikkilangalla terästetty aita.

Elintasoero maiden välillä on huikea, erityisesti täällä. Pohjois-Korean pohjoisosa on rutiköyhän maan kaikkein köyhintä aluetta. Kiinan Tumen taas on siisti ja vilkas kaupunki, jonka silhuettia voi ihailla vaikka huippunopean junan ikkunasta.

Namyangin kaupungissa Pohjois-Koreassa rata on sähköistetty, mutta sähköpulan takia käytetään dieselvetureita.
Namyangin kaupungissa Pohjois-Koreassa rata on sähköistetty, mutta sähköpulan takia käytetään dieselvetureita.Mika Mäkeläinen / Yle

Laittomien rajanylittäjien määrää ei tiedetä, mutta heitä on tuhansia, koska pitkän pakomatkan jälkeen Kiinan kautta Etelä-Koreaan asti päätyy vuosittain parituhatta pakolaista.

Arviot Kiinassa piileskelevien pohjoiskorealaisten kokonaismäärästä vaihtelevat muutamasta kymmenestä tuhannesta pariin sataan tuhanteen.

Rajanylityksestä joutuu työleirille

Kiina ei pidä rajanylittäjiä suojelun tarpeessa olevina pakolaisina, vaan pelkästään paremman elämän etsijöinä, jotka palautetaan Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Koreassa palautettuja uhkaa useimmiten työleirirangaistus, jonka pituus on kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen.

Rangaistuksina on kuitenkin YK:n Pohjois-Koreaa käsittelevän ihmisoikeusraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan käytetty myös teloituksia, pitkiä vankeustuomioita, seksuaalista väkivaltaa ja pakkoabortteja.

Kiinan puolelta kiikaroidaan kurjuutta

Tumenin kaupungissa tavalliset kiinalaiset voivat kiikaroida pohjoiskorealaisten ankeutta parissakin paikassa. Maita yhdistävän kävelysillan ja etelämpänä sijaitsevan kukkulan näköalapaikoista on tullut suosittuja turistikohteita.

Kiinan pakolaispolitiikan arvostelun takia mies ei halua esiintyä nimellään eikä kasvoillaan.
Kiinalaismies hämmästyi, kun pohjoiskorealaiset lapset eivät tienneet mitä makkarat ovat. Kiinan pakolaispolitiikan arvostelu on arkaluontoista, eikä mies halua esiintyä nimellään ja kasvoillaan.Mika Mäkeläinen / Yle

– Tietenkin hallituksen kannalta he ovat laittomia siirtolaisia, jos he ylittävät rajan, mutta tavallisena kansalaisena ajattelen, että he ovat vain nälkäisiä ihmisiä, jotka etsivät ruokaa, sanoo rajalla usein käyvä paikallinen taksikuski, joka ei halua kertoa nimeään.

– Minun käy pelkästään sääliksi heitä, hän sanoo.

Mies vei kerran pohjoiskorealaisille lapsille makkaroita ja hämmästyi, kun lapset eivät tienneet mitä ne olivat.

– He eivät osanneet edes avata pakkauksia, mies kertoo.

Miehen mielestä Kiinan ei pitäisi palauttaa pohjoiskorealaisia takaisin, vaikka hän näkeekin pohjoiskorealaiset lähinnä elintasopakolaisina.

– He tulevat tänne nälkäisinä, miten heidät voidaan vain ottaa kiinni ja lähettää takaisin, mies ihmettelee.

Maiden vertailussa kiinalaisten huomio kiinnittyy nimenomaan elintasoeroon. Pohjois-Korean diktatuuria ei pidetä niinkään suurena ongelmana, sillä myös Kiinassa on yksipuoluejärjestelmä.

Kiina ei houkuttele pakolaisia

Ostovoimalla mitattuna Kiina on jo maailman suurin talous ja työttömyys on – ainakin virallisesti – hyvin vähäistä. Kiina ei kuitenkaan houkuttele maailman pakolaisia.

Suurin laillinen pakolaisryhmä Kiinassa ovat 1970-luvun lopussa maahan paenneet vietnamilaiset, joita on Kiinassa 300 000.

Pakolaiset olivat etniseltä taustaltaan kiinalaisia, ja joutuivat pakenemaan Kiinan puolelle Kiinan ja Vietnamin rajasodan takia.

Kiina järjesti pakolaisille työpaikat ja asunnot sekä paikkakuntaan sidotun asumisoikeuden, mikä takasi julkisen koulutuksen ja sosiaaliedut.

YK:n pakolaisjärjestö hoitaa Kiinan pakolaiset

Kiinassa on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n virallisten tietojen mukaan vain joitakin satoja afrikkalaisia pakolaisia, eniten Somaliasta (182) ja Nigeriasta (86). Irakilaisia Kiinaan on päätynyt vain 52. Paperittomien maahanmuuttajien määrää ei kuitenkaan tiedetä.

Kiinalla ei ole turvapaikanhakuprosessia, joten pakolaisen asemaa tavoittelevat eivät ilmoittaudu Kiinan viranomaisille, vaan YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle, jolla on toimisto Pekingissä.

UNHCR:n Pekingin-toimistosta kerrottiin Ylelle, ettei yksikään pohjoiskorealainen ole hakenut heiltä turvapaikkaa vu

Kiinalainen rakennusmies palaa Kiinan ja Pohjois-Korean välisen rajasillan kautta Kiinan puolelle.
Kiinalainen rakennusmies palaa Kiinan ja Pohjois-Korean välisen rajasillan kautta Kiinan puolelle.Mika Mäkeläinen / Yle

oden 2008 jälkeen. UNCHR sanoo, ettei syytä tähän tiedetä.

Syynä voi kuitenkin olla se, että Kiina ei antaisi pohjoiskorealaisten poistua maasta, ja koska lähes kaikki pohjoiskorealaiset haluaisivat joka tapauksessa päästä Etelä-Koreaan, he pakenevat mieluummin Kiinasta Etelä-Aasian kautta.

Tänä vuonna Myanmarin rajaseudun konfliktit ovat ajaneet Kiinan puolelle kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta Kiina ei pidä heitä pakolaisina. UNHCR ei ole saanut Kiinalta lupaa tutustua leireihin, joihin paenneita koottiin.

Pohjois-Korea on kuitenkin maa, josta Kiinaan tulisi vaikka kuinka paljon pakolaisia. Pohjois-Korea ja Kiina pitävät yhdessä huolen siitä, ettei näin käy.

Kiinaa syytetään pakolaissopimuksen rikkomisesta

Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta kartoittanut YK:n raportti tuomitsi Kiinan pakolaispolitiikan vuonna 2014. Sen mukaan Kiina rikkoo kansainvälisiä oikeudellisia velvoitteita pakolaisten kohtelusta.

Kiina on hyväksynyt vuonna 1951 laaditun ja 1967 laajennetun Geneven pakolaissopimuksen, joka määrittelee pakolaisten oikeudellisen aseman.

Sopimuksen mukaan Kiina tai mikään muukaan maa ei saisi palauttaa turvapaikanhakijaa maahan, jossa hänen vapautensa olisivat uhattuina muun muassa poliittisen mielipiteen takia.

Kiina on perustellut linjaansa pohjoiskoreal

Tumenin kaupunkiin on rakennettu näköalapaikkoja, joissa kiinalaiset ihmettelevät pohjoiskorealaisten elämän ankeutta.
Tumenin kaupunkiin on rakennettu näköalapaikkoja, joissa kiinalaiset ihmettelevät pohjoiskorealaisten elämän ankeutta.Mika Mäkeläinen / Yle

aisten suhteen erityisesti vakauden säilyttämisellä Korean niemimaalla.

Käytännössä Kiina haluaa pönkittää Pohjois-Koreaa, jotta se ei romahtaisi ja jotta Korea ei yhdistyisi Etelä-Korean ehdoilla. Silloin Etelä-Koreaan nyt sijoitetut yhdysvaltalaiset sotilaat olisivat jo Kiinan rajanaapureita.

Kun turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa lisääntyi jyrkästi tänä syksynä, Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kehotti Yhdysvaltoja (siirryt toiseen palveluun) kantamaan suurempaa vastuuta erityisesti Syyrian sisällissodan aiheuttamasta pakolaisongelmasta.

Myös kiinalaisessa somekeskustelussa syytä pakolaistilanteesta on vieritetty Yhdysvalloille, mutta harva haluaisi Kiinaan lisää pakolaisia.

Lue seuraavaksi