Näitä pakolaisia et ehkä enää muista

Euroopan turvapaikanhakijoista on kuluvana syksynä kirjoitettu enemmän kuin koskaan. Maailman pakolaisista valtaosa on kuitenkin yhä muualla kuin Euroopassa.

Ulkomaat
Rohingyo-pakolaisia Indonesiassa.
Rohingyo-pakolaisia Indonesiassa.Hotli Simanjuntak/ EPA

Maailmassa oli kuluvan vuoden puolivälissä 20,2 miljoonaa pakolaista, kertoi YK:n pakolaisvaltuutettu UNHCR raportissaan tänään perjantaina. Otsikoihin ovat loppuvuodesta päätyneet etenkin Euroopan turvapaikanhakijat, mutta pakolaisista yhdeksän kymmenestä on Euroopan ulkopuolella.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tapaus Pakistanin afgaanit

Pakistanissa on noin 1,5 miljoonaa rekisteröityä pakolaista Afganistanista. Monet heistä ovat toisen tai kolmannen polven pakolaisia, jotka eivät ole koskaan asuneet Afganistanissa.

Joukkopako Afganistanista alkoi, kun Neuvostoliitto miehitti maan 1979. Vuoteen 1988 mennessä noin 3,3 miljoonaa Afganistanin sodan pakolaista asui telttaleireissä Pakistanin puolella.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on palauttanut 13 viime vuoden aikana 3,8 miljoonaa pakolaista Pakistanista takaisin Afganistaniin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tapaus Kolumbian evakot

Kolumbiassa on Syyrian jälkeen maailman toiseksi eniten maan sisäisiä pakolaisia. Joukkopakolaisuuden syyt ovat vuosikymmeniä jatkuneessa kapinallisten ja hallituksen välisessä konfliktissa.

Kolumbian hallitus ja FARC-kapinalliset ovat käyneet rauhanneuvotteluja vuodesta 2012, mutta siviilit eivät ole kaikkialla vielä uskaltaneet palata koteihinsa, kertoo Norjan pakolaisneuvosto raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

UNHCR:n mukaan useampi kuin joka kymmenes Kolumbian 48 miljoonasta asukkaasta on joutunut jättämään kotinsa maan sisällä. Luku on tosin todennäköisesti yläkanttiin, sillä siihen eivät sisälly ihmiset, jotka ovat asettuneet pysyvästi toisaalle tai kuolleet.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tapaus Naurun pakolaiset

Piskuisella Naurun saarivaltiolla on maailman kolmanneksi eniten pakolaisia suhteessa väkilukuun. Noin 10 000 naurulaista kohti oli kesällä 500 pakolaista, nyt määrä on noussut jo 800:aan (siirryt toiseen palveluun).

Australia käännytti heidät Naurulle, sillä se ei halua ottaa vastaan veneellä tulevia pakolaisia. Naurun pakolaisten joukossa on iranilaisia, somaleja, afgaaneja ja Myanmarin rohingyoja.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tapaus Etiopia: Levoton naapurusto

Etiopiassa on eniten pakolaisia suhteutettuna bruttokansantuotteeseen, eli pakolaisten taloudellinen rasitus on suhteessa suurinta. Maassa on yli 700 000 pakolaista.

Pakolaisten suuri määrä selittyy Etiopian sijainnilla. Lännestä paetaan Etelä-Sudanin sisällissotaa, pohjoisesta Eritrean sortohallintoa. Etiopian itänaapurissa sijaitsee Somalia, josta on tullut paljon pakolaisia vuosien mittaan.

Palestiinalaispakolaisia liki yhtä paljon kuin Suomessa asukkaita

Lähi-idän 5,1 miljoonaa palestiinalaispakolaista ei ole laskettu mukaan pakolaisjärjestö UNHCR:n lukuihin, sillä palestiinalaisista huolehtii toinen YK-järjestö UNRWA.

Yli kolme miljoonaa palestiinalaista on paennut naapurimaihin ja kaksi miljoonaa asuu pakolaisina Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla.

Ensimmäiset 860 000 palestiinalaispakolaista pakenivat Israelin itsenäisyyssodan taisteluja vuonna 1948. Palestiinalaispakolaisiksi lasketaan nämä alunperin lähteneet ja heidän jälkeläisensä.