Toisen palkka katosi viljelijäperheessä – "En olisi ainoa, joka kaatuu"

Kulunut vuosi on ollut maanviljelijöille poikkeuksellisen raskas. Tuottajahinnat ovat tulleet rytinällä alas, kesän sato oli heikko ja tukien maksatus siirtyi osin ensi vuoteen. Monilta leikkaantui yrittäjätulosta puolet pois.

Kotimaa
Arsi Kanala navetan valvomossa.
Ari Vihanta / Yle

Arsi Kanalan uusi robottinavetta valmistui viime vuoden syksynä Halsualle Keski-Pohjanmaalle. Venäjä oli hieman tätä ennen kieltänyt maitotuotteiden tuonnin EU-maista maahansa. Siitä alkoi tuottajahintojen romahdus.

– Melko haasteellinen on vuosi ollut. Tilatasolla se on merkinnyt noin 35 000 euron tulon menetyksiä eli toisen palkka lähti käytännössä pois, laskee Kanala.

Tilanne alkaa konkretisoitua viljelijäpariskunnalle kun navettainvestointiin otetun lainan lyhennysvapaat loppuvat.

– Kyllä tämä on henkisesti raskasta. Olen itse keventänyt tilannetta ajattelemalla, että minä en ole ainoa joka kaatuu, meitä on aika monta samassa veneessä.

Usko paremmasta

Halsualaisviljelijä ei ole silti vielä kadottanut uskoaan parempaan huomiseen.

– Kyllä minulla on silti usko ja luotto siihen, että näin ei voi pitkään jatkua. Meitä menisi varmaan useampia nurin. Suomalainen maatalous on myös välillisesti niin iso työllistäjä, että se vaikuttaa myös kuljetusalan yrittäjiin, teollisuuteen ja jopa vähän kauppaankin.

Säiden ja markkinoiden lisäksi myös valtio iski näpeille kun osa tämän vuoden maataloustukien maksatuksista siirtyi ensi vuodelle.

– Se oli piste iin päälle. Moni oli laskenut, että kun tuet tulevat, niin niillä lyhennetään lainoja. Nyt sitten ilmoitettiinkin, että ne siirtyvät puoli vuotta myöhemmäksi niin se pahentaa edelleen maksuvalmiutta.