1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uusin Tähtien sota -elokuva rikkoo myyntiennätyksiä

Tällä viikolla ensi-iltansa saanut Tähtien sota elokuva Force Awakens rikkoo myyntiennätyksiä.

Kuva: Filmistilli / The Walt Disney Company Nordic /©Lucasfilm 2015

Uuden Star Wars -trilogian avaus rikkoo ennätyksiä. Ensimmäisen vuorokauden tuotto Yhdysvalloissa ylittää näillä näkymin 50 miljoonaa dollaria eli noin 46 miljoonaan euroa, kertoo elokuvalehti Variety. Näin ollen se lyö aiemman ennätyksen, jota piti hallussaan neljän vuoden takainen Harry Potter ja kuoleman varjelukset  -elokuva.

Euroopassa ensi-illan tuotto oli 13 miljoonaa euroa. Eniten lippuja myytiin Ranskassa. Seitsemännen Star Wars -elokuvan uskotaan vielä peittoavan kaikki lipunmyyntiennätykset. Tuotantoyhtiö Disney tahkoaa rahaa myös elokuvaan liittyvillä oheistuotteilla. Lippuja ja krääsää saa myydä melko lailla, sillä elokuvan arvioidaan maksaneen 200 miljoonaa dollaria. Saadakseen tehdä jatkoa Tähtien sota -elokuville Disney joutui ensin ostamaan Lucasfilmin, mikä sekin maksoi noin kolme miljardia euroa.

Kuva: David James / The Walt Disney Company Nordic /©Lucasfilm 2015

Koko perheen voimalla elokuviin

Ensi-illan jälkeen tuotantoyhtiössä on huokaistu helpotuksesta, sillä odotukset tuottojen suhteen saattavat toteutua. Myös kritiikit ovat järjestelmällisesti olleet myönteisiä. J.J. Abramsin ohjaamaa elokuvaa on kiitelty visuaalisuudesta ja uskollisuudesta Tähtien sota -elokuvien alkuperäiselle hengelle. Myös vahvat naishahmot on otettu ilolla vastaan. Uusi elokuva sitoo yhteen sukupolvia ja teattereihin lähdetään helposti koko perheen voimin.

Force Awakens aloittaa uuden trilogian ja sen tapahtumat sijoittuvat 30 vuotta Jedin paluun jälkeiseen aikaan. Jedin paluu päätti ensimmäisen Tähtien sota -trilogian. Uudessa elokuvassa nähdään tuttuja näyttelijöitä vanhoista Tähtien sota -elokuvista. Mukana ovat muun muassa Harrison Ford, Mark Hamill ja Carrie Fisher. Uudet pääosanesittäjät ovat suurelle yleisölle vielä tuntemattomia näyttelijöitä.

Ensimmäinen Tähtien sota -elokuva ilmestyi vuonna 1977 ja se jätti jälkensä elokuvan historiaan. Ensimmäinen trilogia valmistui kolmen vuoden sykleissä. George Lucas ohjasi itseoikeutetusti ensimmäisen elokuvan, mutta Imperiumin vastaiskun ohjasi Irvin Kershner ja Jedin paluun Richard Marquand. Vuonna 1999 George Lucas aloitti uuden trilogian ohjaustyöt ja silloin syntyivät Episodit 1 - 3.

Uuden trilogian seuraavat elokuvat saavat ensi- iltansa vuosina 2017 ja 2019.