1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi palvelusrytmi tuo Jääkäriprikaatille ison säästön

Jääkäriprikaati säästää huomattavan summan rahaa kun se tammikuussa siirtyy jaksottaiseen palvelusaikaan. Kokeilussa Sodankylän varusmiehet ovat 10 päivää putkeen palveluksessa ja sen jälkeen neljä päivää lomalla. Jos kokemukset ovat hyviä, jaksottamista saatetaan soveltaa myös muualla.

Kotimaan uutiset
Alokkaasta jääkäriksi on iso askel
Sauli Antikainen / Yle

Kymmenen kiinni ja neljä vapaana. Siinä on tammikuussa Jääkäriprikaatissa Sodankylässä aloittavien varusmiesten palvelusrytmi, kun tähän asti rytmi on ollut ”viis gines ja kaks pois”.

Lomaviikonloppu kolahtaa uusille tulokkaille vain joka toinen viikko, mutta on sitten peräti neljä päivää.

Uutta palvelusrytmiä kokeillaan nimenomaan Jääkäriprikaatissa, koska osalla varusmiehistä kotimatka on yli 400 kilometriä. Lähtöpäivän palvelus jää vähiin ja silti reissaaminen vie turhan ison siivun lomasta.

Puolustusvoimat hakee pilottikokeilulla tehoa koulutukseen.

– Tällä me saadaan tehostettua varusmieskoulutusta. Sillä vähennetään vajaita koulutuspäiviä ja mahdollistetaan myös pitempi lepo ja palautuminen pidemmän palvelusjakson päätteeksi, Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jari Osmonen sanoo.

Puolet vähemmän busseja, säästö ehkä jopa parisataa tuhatta

Jääkäriprikaatin Sodankylän varusmiehistä iso osa eli tuhannesta viidestäsadasta noin tuhat lähtee lomille tilausbusseilla. Kokeilu puolittaa bussiliikenteen nykyisestä.

– Sodankylästä se vähentää sillä tavalla, että joka toinen viikko lähtee 20-25 bussia vähemmän liikenteeseen. Rovaniemen päästä lähtee edelleen busseja viikoittain joka perjantai ja samoin Ivalon suunnasta lähtee joka viikonloppu.

– Kuinka paljon säästö on rahassa?

– Sitä ei pysty vielä arvioimaan, tämähän on pilottina ja meillä ei ole minkään näköistä vertailupohjaa. Me saadaan sitten kun tämä saapumiserä on kotiutunut juhannuksena, laskettua se, minkälaiset säästöt tästä saatiin aikaan, Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Jari Osmonen sanoo.

Varovaisesti laskien, jos tilausbussin edestakainen keikkahinta olisi vaikka 500 euroa ja busseja olisi 20, yhden lomajakson kustannus olisi 10 000 euroa.

Jos lomajaksoja on jokaviikkoisen loman sijaan joka toinen viikko, alakanttiin laskettuna vuodessa vaikkapa 20 vähemmän kuin aiemmin, säästö olisi jopa 200 000 euroa.

Lue seuraavaksi