1. yle.fi
  2. Uutiset

Karkotusautomaatti puhututti A-studiossa – "Saattaa seurata toinen rangaistus"

Ylen A-studiossa keskusteltiin perjantaina perussuomalaisen kansanedustajan Ville Tavion ehdottamasta niin sanotusta karkotusautomaatista. Hän haluaisi selkeät rajat sille, millaisista tuomioista seuraa karkotus. Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Nasima Razmyar huomautti, että Suomesta karkotettu saattaisi joutua kärsimään kotimaassaan toisen rangaistuksen.

Kotimaan uutiset
Nasima Razmayar ja Ville Tavio.
Nasima Razmayar ja Ville Tavio.Yle

Sisäministeriössä pohditaan parhaillaan sitä, miten vakavista rikoksista tuomitut ulkomaalaiset voitaisiin mahdollisesti karkottaa nopeammin.

Kansanedustaja Ville Tavion (ps.) mielestä nykyisessä laissa on ongelmana ennalta-arvaamattomuus.

– Itse olen ehdottanut sitä, että pitäisi ollla tarkka raja, että tiedettäisiin tarkkaan, mistä rikoksista tai millaisista tuomioista karkotus seuraa, hän sanoi Ylen A-studiossa perjantaina.

– Omassa lakialoitteessani, jota olen kutsunut myös nimellä karkotusautomaatti, rikokseen syyllistyvä karkotetaan, jos rikoksesta on tuomittu vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Tällaisia rikoksia voisivat olla hänen mukaansa esimerkiksi törkeät raiskaukset ja törkeät ryöstöt.

– Ehdotan, että karkotuksesta tehtäisiin niin sanottu lisärangaistus, eli nykyään kun karkotus tapahtuu hallinnollisena prosessina tai oikeudellisena oheisseuraamuksena, niin ehdotuksessani se annetaan käräjäoikeudessa rikostuomion yhteydessä, mikä säästäisi huomattavasti viranomaisresursseja.

SDP:n kansanedustajan Nasima Razmyarin mukaan olennaisinta on, että ihminen kärsii rangaistuksensa, ja tärkeää on, että hän kärsii rangaistuksensa Suomessa.

– Se olisi meille kaikkein selkeintä tällä hetkellä, koska me emme tiedä, mihin me näitä ihmisiä lähetetään, mikä se toinen prosessi on. Sitten kun rangaistus on käyty täällä läpi, niin siinä vaiheessa voi miettiä, voiko palauttaa esimerkiksi takaisin kotimaahan.

Tavio sanoo, että näin on jo Suomessa ja ettei hän ole ehdottanutkaan, että vankeusrangaistusta ei kärsittäisi Suomessa.

Razmyar kysyi Taviolta, mitä hänen mielestään sitten nykykäytännössä pitäisi muuttaa. Tavio vastasi, että ennakoivuutta.

– Olisi erilaisia vaihtoehtoja. Olisi tietty raja, josta seuraisi karkotus, tai tietyistä rikoksista, esimerkiksi seksuaalirikoksista, lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista karkotettaisiin automaattisesti.

Razmyar: Ihmisiä on karkotettu koko ajan

Razmyar muistutti, että ihmisiä on karkotettu koko ajan eikä siinä ole mitään uutta.

– Olemme karkottaneet rikoksista ihmisiä ja myös turvapaikanhakijoita on palautettu.

Hän myös huomautti, että jokainen tapaus on omanlaisensa ja olisi huomioitava maa, johon ollaan karkottamassa.

– Se, mitä tulemme kohtaamaan ongelmana on se, mihin me karkotamme, mihin me käännytämme, mihin me palautamme näitä ihmisiä. On hyvin arveluttavaa, että jos täällä rangaistus olisikin vaikka se kaksi vuotta, niin kotimaassa se voi olla kuolemanrangaistus. Vaikka rikos olisi tehty Suomessa, niin siitä huolimatta jos palautetaan takaisin kotimaahan, siellä saattaa seurata myös toinen rangaistus.

Razmyar lisäsi, että tällä hetkellä Suomi ei voi karkottaa tai käännyttää maahan, jossa on esimerkiksi kuolemantuomio tai kidutusta.

Hänen mielestään nykykäytännössä oikeusprosessit kestävät pitkään ja sitä voisi nopeuttaa.

– Mutta meillä on samanaikaisesti oikeusjärjestelmä sekä oikeusvaltio, ja kuulun siihen joukkoon, jonka mielestä myös esimerkiksi valitusprosessi erittäin tärkeä osa oikeusjärjestelmäämme, hän sanoo.

Tavion mukaan hänen ehdotuksessaan valitusoikeus olisi mukana.

Lue seuraavaksi